Riportok vigyori86

-NooBLeadeR-

#igazajátékosnevem
A reakció pontszáma
8.382
Kedves Olvasóink!

A legutolsó riportalanyunk nem más, mint egy régi, és sokak által legendásnak is nevezett hadvezér, aki többek között nem csak a legtöbb győzelemmel rendelkező Sparta klán kezdeti életéből, és győzelmeiből vett ki velős részletet, de saját klánjaival is sikerült maradandót alkotnia. Mint játékosként, mint pedig klánvezérként kiemelkedő játékosról beszélünk, ámbár módszerei, néha sokak szemét szúrták, mondhatni, hogy aki ellen elkezdett játszani, ők nem mindig érezhették magukat könnyű helyzetben. Örömömre szolgál bemutatni nektek a @vigyori86 játékossal készült riportunkat.

Ezt a képet köszönjük Messalának!


Mikor kezdted a klánháborút? Melyek voltak az első élményeid? Egyedül kezdted a játékot, vagy barátaiddal?

Az én kezdésem a kezdetekre tehető. Tw statot kellett segítségül hívnom, mert annyira régen volt. 2008 nyara. Vagyis 15 éve, igaz ebbe volt 4-5 év kihagyásom. Böngészés közbe akadtam rá. Céltalanul csak beregeltem. Alaptudásom nem volt, nem is tudtam mi ez, ez előtt nem játszottam ilyesmi online játékokkal. Stratégiai játékokat szeretem, akkoriban amikkel játszottam red alert, age of empires, cossacks... Így gondoltam adok neki is egy esélyt.

Első élményem az volt, hogy Lord Ladisz nevű játékos, hatalmas arccal írogatott rám, hogy ő majd farmot csinál belőlem. Én kezdőként azt se tudtam miről beszél. Amikor persze lejjebb ment az arc utána összehaverkodtunk, de elég nagyra törő tervei voltak, ráadásul úgy hogy mindenkin átgázolva, betámadott sunyin, így szét is szedtük az akkori klánunkkal amikor már 3-4 falusok voltunk. Környékbeli játékosokkal csináltunk klánt, de amikor odaért a nagyobb ellenfél, sajnos döntés elé kerültünk, vagy beolvadunk vagy felzabálnak. Többieket beintéztem, hogy tudjanak tovább játszani én meg abbahagytam, és az addigra összeállt tudásommal nekiveselkedtem a V2-nek. Nagy reményekkel :)

Ki tanított meg játszani, vagy hogyan tettél szert a mostani tudásodra?

Folyamatosan tanultam a játékot, magamat fejlesztettem, másoktól tanultam, hallgattam és számolgattam mik érik meg legjobban. De úgy gondolom az alapokat a V2-ön szereztem meg. Ott megtanították pontosan hogy nézzen ki egy támadófalu(v1-en még kos nélkül támadtam...)

Hadügyi alapokat a V2-es Tols klánba szereztem viszont a vezetői tudásomat ambícióimat V5-ön kezdtem. Spartaba alvezérként, diplomácia és hadügy(támadások szervezése) tartozott hozzám.

V2-ön borshow, kiskatona rakta le az alapokat, V5-ön Zola09 meg a vezetői szerepeket.

Mit gondolsz, hogy milyen szinten áll a jelenlegi játékostudásod?

Mindig van hová fejlődni, főleg mert 4-5 év kihagyás után tértem vissza. Így még most csak ízlelgetem a játékot újra.

Mely klánokkal harcoltál eddig? Melyik volt köztük kiemelkedő, és amelyikkel ha holnap hívnának bármikor újra játszanál?

Zola09 Spartajába bármikor visszamennék, de sajnos kiégették a sok "ki ha én nem" játékos. V5 és V15 Sparta, V21 és V28 EW. Az ottani vezérkarral bármikor bármelyik szerverre szívesen mennék. Én úgy gondolom, hogy a szervert a vezérkar nyeri meg, aki jól tereli a társaságot. A jó játékosok annyiban folyásolják be a szervert, ha több a jó kiemelkedő játékosod, hamarabb nyered meg a szervert.

Van-e olyan játékos vagy klán, aki kivívta ellentéted, és ha teheted mindig ellenük játszol?

Anno nagy port kavart V5-ön a Sparta Vs MHC. De attól függetlenül tiszteltük egymást, a szapulás inkább amiatt volt, hogy próbáltunk nyomást helyezni az ellenfélre, hátha hamarabb megtörik.

Vezettél-e már klánt? Nyertél-e már klánvezérként, vagy buktál-e vezetőként?

V21-en az EW-t én építettem vezérként, viszont ott akkora előnye volt az ellenfélnek hogy muszáj volt kláncsaládot alapítani és így MR kláncsaládként nyertünk aminek a része volt az EW.

Majd V28-on EW-ként újra próbálkoztunk, és egy igencsak szerteágazó nehéz szervert sikerült megnyernünk. Ott is vezér voltam.

Viszont a V28 nagyon kiégetett, nem voltam felkészülve az újabb szerverre, több pihenőt kellett volna hagynom, rengeteg jó játékossal hatalmas pofára esés, mert egyszerűen nem volt kedvem vezetni a klánt, nem volt kedvem annyi időt belerakni. 2 próbálkozás kellett hogy felismerjem én már annyi időt és energiát nem szeretnék belerakni mint a V5, V15, V21, V28-ba.

V38-on jött az első pofon, szinte egyből pár falu után leléptem. Nem éreztem azt mint az előző szervereknél. Majd V40-en gondoltam az addig verhetetlennek tűnő Sparta ellen megpróbálkozok, mivel addigra már Zola09 abbahagyta és Castleai vette át, de ő nem azt a vonalat folytatta amit mi, hogy harcolunk és legyőzzük az ellenfelet, hanem beolvasztja. Ez a Sparta nem annyira tetszett, mint amit az évek alatt felépítettünk. Így úgy éreztem ellenük lesz motiváció és újra régi fényemben tündökölők majd. Sparta a toborzásaival elég hamar nagy előnyre tett szert, és elég lazán át is söpört rajtunk a szerveren. De ott se tudtam azt beleadni amit régebben, de a V38 lelépésem miatt úgy voltam, hogy nem hagyom cserben a társakat, még ha kevesebb idővel és elállal de végig viszem velük a szervert. Sajnos addigra meg már kevesebben hittek bennem, kevesebben követtek és Spartaba meg újabb játékosok jöttek, mert ellenem akartak harcolni így duplán öngólt löttem :)

Viszont a V40-en felismertem, nincs annyi időm és energiám hogy vezetőként játszak így utána sima tagként játszottam és nyertünk szervert V42-ön Hydraval.

Aztán másfelé vezetett az utam, abbahagytam kb 5 évre és most a V79-en a BBC-vel elég közel állunk a szerver győzelemhez, itt is sima tagként játszom.
 

-NooBLeadeR-

#igazajátékosnevem
A reakció pontszáma
8.382
Folytatjuk is riportunkat @vigyori86 játékossal...
YIa5z8i.png



Úgy tudom jó támadásszervező is vagy amellett, hogy kiváló vezető is vagy. Én, mint szervező sosem használtam a játék beépített funkcióját hozzá, sem a régit sem a mostanit, inkább éltem a koordináta jelölővel és a térkép színezéssel, illetve a koordinátákat egyszerűen egy rejtett fórumra, vagy jegyzetekhez másoltam, mivel a beépített támadásszervező nem felel meg egy fejlett szervezéshez véleményem szerint (célpontok nem duplikálhatóak, a térkép elszürkült régebben, teljesen összezavart és számomra kezelhetetlen volt). Te használtad-e ezt a beépített szervezőt? Ha nem, akkor hogyan szerveztél? Mi a te taktikád, ha ismertetheted?


Én is régi módi vagyok, főleg mert a régi időkben játszottam. Én is csakugyan a rejtett fórumra írtam ki, hogy kiket, melyik területet hogy fogjuk támadni. Eleinte jegyzetekből csináltam, de régebben több falu volt, kevés volt már az is, 10.000 nukeos támadásoknál. Googledrive-on csináltam egy kérdőívet, azt kitöltötték és összegezte nekem a fontos adatokat. Persze eleinte levéllel szórakoztam és egyesével mindenkivel beszéltem. Viszont az úgy rengeteg időt elvett, a google kérdőív, rettentően meggyorsította ezt a folyamatot. Viszont a térkép színezőt azt használtam mindig, sőt a mai napig használom, hogy amiket én támadok armába azt színezem, hogy elüssön a térképen.


Én kialakítottam egy minimum teljesítményrendszert a klánomon belül, külön játékosokra levetítve, és azt a minimumot minden játékostól elvártam, ami személyre szabottan volt támadások, esetleges védésenként. Szerinted szükséges-e egy ilyen rendszer kialakítása? Nekem bevált, 3-4x jobban teljesítettünk az ellenfeleknél, de tartható-e ez minden esetben? Te alkalmaztál-e hasonlót? Volt-e bármilyen módszered a játékosaid motiválására?

Korábban leírtam, hogy típusokra osztottam a játékosokat. Viszont persze ott voltak elvárásaim, és akik nem teljesítették, keresztbe raktak a klán hasznának az repült. Lehetett az akármekkora fiók, sőt szerettem példát statuálni az ilyen nagyra nőtt fiókokkal, akik semmirekellőek voltak. Hisz ha összefog a klán, bármikor széttud szedni egy ilyen játékost. Szét is szedettem nem egyszer. De volt hogy szövetségessel is példát statuáltattunk. Top5ös játékos sanyecki V5ön, befoglalt közénk, 2-3 nap alatt szétszedtük Spartasokkal. Vezére nem tudott mit csinálni, hisz felrúgta a szabályokat, aztán megmutattuk neki és nekik, attól hogy ranglistán előrébb van, az nem jelenti azt hogy sérthetetlen. De ezt Spartaba is megcsináltuk, vagy én az EW-be.

Játékosok motíválásáról is írtam, hogy játékokat szerveztem. Legyen minden nap kedve feljönni, játékért, csapatért. Valamiért.


Miért esett a választásod több világon is a scooby doo nevekre? Most hogy-hogy visszatértél az eredeti fiókoddal? Vannak-e nagyobb ambícióid, akár mezei játékosként?

V7en Mesehősök hívtak játszani, így megcsináltam a -scooby doo- fiókot. Viszont volt egy játékos, akivel együtt szerettem volna menni. Már nem emlékszem rá ki az. Viszont ő tiltólistás volt, így kimaradt a V7, viszont lett egy -scooby doo- fiókom parlagon. Azért a vigyori86 fiókkal tértem vissza, mert abba maradt a legtöbb pp :) Már csak sima játékos céljaim vannak, vezérei ambícióim nincsenek. De ott se akarok már Top1 játékos vagy támadó lenni, csak szimplán elvégzem a kiosztott feladatot és élvezem a játékot. Ahhoz hogy Top legyen valaki, sok-sok időt belekell fecolni. Én abból már kiégtem, meg időm se engedi.

Mi volt az oka, hogy Világ 38-n elhagytad a klánodat? Volt-e ennek jelentős hatása, akár baráti kapcsolataidban a játékon belül? Számítottál-e a Random győzelmére a világon? Úgy tudom, hogy a világon ők csak egy nevető harmadikként nyertek, mennyire igaz ez?

Kifásultam, nem találtam motivációt. A döntésemet nem bánom, mert nem éreztem akkor magamba hogy játszani kellene. Csak ezt a szerver indulása előtt kellett volna mondani, hogy várjunk ki 1-2 szervert, mert nagyon erős és jó csapat gyűlt össze. Csalódást okoztam mindenkinek, emiatt kh-s baráti kapcsolatok is meggyengültek több emberrel. Annyit azért kiemelnék, hogy valódi barátságról sose beszélnék, csak KH-s baráti kapcsolatokat alakítottam ki. Nem azt mondom hogy sose találkoztam senkivel, mert anno Papaxxxal pl volt hogy szórakozóhelyen találkoztunk és mentünk bulizni, csajozni, piázni, de hosszútávú barátokat sose itt kerestem, én játszani voltam, de úgy hogy közbe jólérezzem magam. DSA-ról tudtam hogy sprinter klán, szóval tudtam hogy lesz ellenük esély, ha valaki türelmesen kitartóan építkezve játszik.

Milyen élmény a BBC klán a korábbi világokhoz képest? Mi vett rá, hogy Világ 42 után visszatérj a játékba? Mi a véleményed a BBC vezetőségről, már, ha megszeretnéd osztani velünk persze?

Első falvamat az akkor még szövetséges AV elhappolta, viszont jó kapcsolatot építettem ki Thamurral, aki elintézte hogy bekerüljek közéjük. Szóval itt is igaz, hogy egyszerűen kapcsolatok nélkül rettentő nehéz jó klánba bekerülni, főleg kezdőként. Ez ma sem lett könnyebb, régebben is nehéz volt a kezdő fejlődni akaró játékosoknak bekerülni egy Top klánba.
Kíváncsiság vett rá, hogy mi változott a 4-5 év után a KH-ba. Egyébként nem sok minden, ugyanúgy van rengeteg erősen kezdő sprinter klán, akik ellen türelemmel könnyen fordítani lehet, mint ahogy mi tettük a BBC-vel a =H= ellenében. Kisebbek folyamatosan a szerverek, max annyi. Ma már sztem 15-20 jó játékossal szervert lehet nyerni, régebben 40-50 kellett. BBC vezetősége számomra nagyon pozítiv volt a szerveren, hosszútávú stratégia kiépítése, aztán ahogy közeledtünk mindig adták az újabb instrukciókat hogyan tovább. Nincsenek elszállva maguktól, végig a földön járva vezették a klánt és vérrel verejtékkel küzdöttek érte, értünk a tagokért.

Szerinted a védekezést is hasonlóképp megkell szervezni, mint a támadást, vagy az egy jóval egyszerűbb folyamat? Mi a véleményed a manapság gyakran használt úgynevezett "csomagoló rendszerről"?

Régebben fáklyával oldottuk meg, lovaggal pikk pakk odahúztunk X katát, aztán a jóisten se ütötte át. Utána mivel kivették, nagyon támadó szellemű lett a játék, ott nem is találtam elsőre a helyes taktikát, mert támadó szellemibbek lettek a szerverek. Én mindig a védekezést preferáltam, hogy amennyit foglalok ahhoz legyen védőm amivel megtudom védeni. Sose támadtunk ész nélkül agyba főbe, Spartanal sem. Max akkor ha átszakítottuk a frontvonalat, de addig mindig okosan ügyesen lépésről lépésre haladtunk. Nem hiába sokszor inkább katázásra mentünk, azért mert a sprintereket úgy lehet legkönnyebben megfogni ha a nyersanyagját építkezésre kell költenie, nem pedig nemesre. BBC-nél is a csomagoló rendszert használjuk, nekem egyébként tetszik az ötlete és hasznosnak bizonyul. De persze ezt csak hosszútávú védekezéshez lehet használni, frontok bevédéséhez. Frontharcnál friss foglalásoknál csapatjáték dukál. Valahogy meg megkell védeni a falvakat, míg a csomagoló rendszer védői megérkeznek 40-50 óráról. Addig ki is kell húzni, megtartani.

Világ 15 volt az utolsó titkos világ (Világ 16 hamarabb zárult úgy értem), ahol még én is viszonylag kezdőként jelen voltam, de sajnos nem Spartasként. Viszont tudom, hogy Massimo-nál volt sokáig védve azaz utolsó titkos falu, ami a Spartanak a végső győzelemhez volt szükséges. Részt vettél abban, amikor 2000 nukeot ráküldtetek arra a falura? Mi a véleményed, jó, hogy ez a végjáték típus megszűnt végül?

Igen Massimonál volt az utolsó falu ami hiányzott, mert felismerték ha kirakják egy külön klánba és csak 1el több falut tartanak, mint amennyibe van titok, akkor értelemszerűen oda rakja a titkot. Így rengeteg időt eltudtak húzni. Az viszont fals adat hogy a titok falura küldtünk 2000 nukeot. Biztosan tudom, hisz a V15öt végigtoltam aktívan és minden armát alfinoval együtt szervertünk, hol ő hol én, de leadtuk egymásnak az infókat, csak mivel megosztottuk így nem égtünk ki, volt időnk regenerálódni, pihenni. A nukeokat a körülötte lévőkre küldtük és foglaltuk, hogy tűnjön el folyamatosan egyre több védő. Elfoglalni is úgy tudtuk, hogy láttuk sorra esnek ki a védők, és néha néha 1-1 nukeot küldtünk, hogy tudunk-e falat bontani. Aztán egyszer sikerült és a közeliek megszórták, de kb 20-30 nuke át is ütötte, persze próbálták közelről tömni védővel, de 0ás falnál már esélyük sem volt.

A Spartaban Világ 40-ig szervezőként vett részt EzL játékos, akit mai napig, akik ismerték, mint vezetők, mint játékosok a klánháború legjobb szervezőjének tartották. Te, mint, aki vezetőként is játszottál vele egy klánba, illetve ellene is voltál, mit gondolsz, mi volt az ő titka? Mennyire volt nehéz dolgod ellene?

Ezl V20on csatlakozott(tw statot ezen a néven), vagy más néven játszott V5 és V15ön. Így pontosan nem tudom ki ő. Arra emlékszem hogy istenitették külsőn is. Az biztos hogy ügyesen forgatta a lapokat és jól szervezett, de sokat nem tudtam meg róla a V40en, mert túl nagy hátrányt hamar összeszedtünk, szóval könnyű dolguk volt sajnos.

Ha bekellene mutatnod magad 5 szóban a társaidnak, mi lenne azaz 5 szó?

1: Szavatartó(ezt mindig mondtam ha valamit megígérek azt betartom, mert csak a szavunk lehet fix).
2: Támadásszervező(rengeteg armát szerveztem, több világon)
3: Amőba király(minden bajnokságot amit szerveztem megnyertem) :)
4: Céltudatos
5: Vénróka

Világ 46-on mi a CotL klánnal indultunk, és nem vagyok benne biztos, hogy tudod, hogy én vagyok a klán egyik alapítója. Úgy tudom, hogy, akkor megpróbáltad az ASG klánt összefogni. Mi történt, ami miatt végül ott hagytad őket?

Meg mondom őszintén sok emlékem nincs a szerverről, így TW statot utána néztem. Egy fontos dolog történt azon a szerveren, összehaverkodtam valakivel. Neki adtam a Dark Skorpions fiókot és megtanítottam játszani, alapokra. Volt benne párszáz PP amit azért kapunk, mert X éve KH-ba vagyunk, de átküldeni nem lehetett másik fiókra. Kötöttünk egy egyezséget, mert ő személyi edző volt. Megtanít az alapokra, mit hogy edzek, mit egyek. Én meg cserébe megtanítom játszani. Azóta is egészségesen élek és életmódot váltottam.
Annyi rémlik talán, hogy Dongábor szabadkezet adott, de aztán amikor meg szervezkedtem, belekontárkodott. Így inkább leléptem, mert úgy nem tudok segíteni nekik, ha megvan kötve a kezem. De amúgy sem éreztem magamba hatalmas motivációt. Szóval nem is bántam.
Gratulálok a COTL klánhoz, ügyesek voltatok, látom sikerült is a szervert megnyernetek.

Világ 21 igen keveset említett szerver az általános beszélgetésekben, mondhatni a győztesek nevét is kevesen tudják. Ki volt az ellenfeletek ezen a szerveren, mennyire volt nehéz dolgotok? Mit gondolsz miért nem ismerik annyian világ 21 történetét?

Vircsaft volt a szerveren az ellenfelünk, ők voltak akkoriban a Top1 klán a szervereken. V25ön Kacsák néven hasítottak Top1ként, de ott a PHX megállította őket. Fő nehézsége amit korábban leírtam, mi egy 3000res klánként próbáltuk tűrni a 12.000 falumennyiségű Top1 klán rohamait. Emiatt szövetséget kellett létrehoznunk, hogy legyen esélyünk a győzelemre. Valószínű azért nem ismert, mert itt a nagyobb szövink neve alatt nyertünk MR. és nem pedig EW. Így persze hogy nem maradt fent annyira a név, viszont megalapozta annyira, hogy már volt múltunk a V28hoz, és kialakult egy jó kis játékosbrigád. Volt pár nehéz hónapunk, azt nem vitatom. De amikor megkötetett a szövetség és együtt rohamoztunk, nagyon gyorsan bedőltek sorra az ellenfél fiókjai. Viszont az nagyon tetszett ahogy az alapokat építgettem és szikla szilárd alapokon egyre jobban erősödtünk. De az is szimpatikus volt, hogy a szövetség létrehozásánál, mindkét klán oldalára kivolt írva klánszövetség fővezére: -Scooby doo-. Vagyis bízott bennem a 2* akkora klán, és hagyták hogy én irányítsam őket is. Nem csak látszat fővezér, hanem ténylegesen én munkálkodhattam náluk is.

Te hogyan kezeled a hisztis játékosokat? Van rá módszered? Szükséges-e feltétlenül őket kezelni? Mit gondolsz, kell-e kivételezni a jobb játékosokkal egy klánvezérnek?

Szerintem nem lehet kezelni őket, csak meghallgatni. De ha lenne rá módszerem, én örülnék a legjobban. Sajnos rengeteg jó vezért kiégettek az évek alatt. Említettem is pl Zola09et. Azt is tudom hogy ők ezzel nincsenek tisztában hogy a semmin veszekednek és elmegy a vezérének a kedve a játéktól hogy ilyen felesleges csip-csup dolgokkal kell foglalkoznia.
Egyébként igen kell kivételezni, mert nem mindegy hogy a jobb játékosodat hizlalod fel aki aktív, vagy az inaktívat aki nem használja a falvait, még védőküldésre sem.....

Van-e bármi javaslatod a jövő klánvezéreinek?

Kitartás és türelem. Legyen jővőképetek hogy merre tartotok és ha közeledtek a cél felé, mindig legyen újabb és újabb terv. Haladjatok lassan, lépésről lépésre. Akkor stabilabb szilárdabb az alap. Arra könnyebb építeni és ha baj van, nem hullik szét, hanem összetart.

Melyik klán ellen volt eddig a legnehezebb harcod? Nyertél? Ha igen miért? Ha nem szerinted mit hibáztál és mit csináltál volna másképp?

V21en amikor 1 hónapon keresztül folyamatosan támadva voltam, a vége felé már fáradtam. Helyettest is csak egyszer kértem, végig én toltam. Felénél kértem 2 napot, hogy feltöltődjek. Ez sikerült is, srácok szépen védtek a két napba és újult erővel még nagyobb lelkesedéssel tértem vissza. Sztem ez kellett ahhoz, hogy megtudjam szervezni a Wedge akciót is, ahol megfordult a szerverünk.
Ennél nehezebb csak a V10 volt, hatalmas hátrány, hatalmas nyomás és mégis mi foglaltunk. Csak hát a vezérünk meg...de nem ismétlem magam. Ott azért egyik irányból Frostravenék rohamoztak, másik irányból meg monsterék....Kaptuk az ívet rendesen :)
Na meg a V28, hogy ráregeltünk a sprinter CNN klánra, de azt fel is ismertem 2 hét után, hogy esélyünk sincs a pp huszárok ellen belharcban.

Sokan azt mondják, hogy a Világ 5-ös Sparta vs MHC harc nem a valódi MHC-val dúlt, mert ők igazából már akkor a Világ 9-es győzelmükre készültek. Miután legyőztétek őket Világ 5-n és végső soron pedig Világ 9-en megnyerték a világot, mellyel ők nyertek először magyar világot, volt-e valamilyen ellenérzésed irányukba? Mit gondolsz kellett számukra az a tapasztalat, amit Világ 5-n szereztek? Van-e alapja annak, hogy Világ 5-n nem indultak komoly szándékkal?

MHC V5ön nagyon is komoly szándékkal volt. Viszont a V9 egy kis szerver, amit végig lehetett seperni, mint mi a V15ön. Az MHC egy sprinter klán, álló frontharcba gyengék. Türelmetlenek. Ezt használtuk ki, a taktikánk az volt, hogy szanaszét katáztunk 1-1 játékost 2 hétig. Így nem volt nemese, nem tudott játszani. Folyamatosan kiválasztottunk 1-1 játékost és rommá tettük a fiókját és persze hogy inkább a V9re fokuszált, ahol haladni is tudott. Ellenérzésünk nem volt a V9el kapcsolatban, sőt gratuláltunk is nekik. Egyébként akkoriban mindenki játszott több világon egyszerre. Szóval ezek csak kifogások. Mert volt idő, amikor mi rökönyödtünk meg, és majdnem legyőztek minket a Farkasokkal közösen, de talpraálltunk. Semmi más nem történt, egyszerűen nem bírták az állófrontot meg a szétvert fiókjaikat, emiatt leléptek és fiókokat egymásra dobálták, helyettesítve vagy jelszavastul. Aztán belső játékosuk Pukkocska aki nem érezte ott jól magát, feldobta őket, az összes játékost, hogy 1 játékos vitt 3-4 fiókot, emiatt lettek a tömeges kitiltások. Ha végiggondolod a folyamatot, csaltak mert inaktivvá tettük a fiókot, nem játszott benne senki, de ők inkább vittek 2-3 fiókot, hogy tudják tartani a frontot és a harcot. Csak idő kérdése volt, mikor bukik ki ez.....Később amúgy több MHC-s átvett fiókot és FArkasok ellen harcoltak, pl Respi is....Szóval lehet nagy füstje lángja volt, hogy mekkora az ellentét, attól függetlenül tiszteltük és elismertük egymás munkáját és játékját, ezért is tudtunk utána közösen továbbjátszani. Akár új szerveren, vagy akár ők V5ön spartaba átvett fiókkal.

Azt hallottam, hogy anno az a szóbeszéd járta, hogy Világ 28-n hamarabb olvastátok az ellenfél vezéri körleveleit, mint akiknek szánták. Van-e ennek valóság alapja?

Ez szerintem mindenhol megvan. Nem kémet tartottam építettem be, egyszerűen vannak olyan játékosok akik félnek és maguktól megosztják az információkat. Én meg elfogadtam mindig a segítséget, jutalmazni nem jutalmaztam érte az ellenfél játékosát, de elfogadtam ha küldi. Kérni nem kértem sose erre.

Ki volt a legnehezebb klánvezér ellenfeled? Volt olyan klánvezér, akibe legjobb formádba majd csak nem "beletört a bicskád"? Ki ő? Vagy esetleg ők? Miben fogtak ki rajtad?

Nagyincze(RIP), Arkhimedesz2, Zola09, Montipapa
MHC ellen játszottam, viszont a PHX és Elmék ellen nem, viszont nagyon tisztelem a munkásságukat. Több szervert nyertek és nehéz helyzetből fordítottak.
Ellenfelet azért nem tudok mondani, mert ahol hosszútávon komolyan játszottam az a Spartas Castleai volt ahol elvertek, de az ottani játékosállományunk vezérkarunk sajnos már gyenge volt. V28as játékkerettel bármi történhetett volna. De hiába volt V38on még erősebb játékkeretem, ha nem volt motivációm. Szóval ez egy több tényezős egyenlet.

A világ 28-as EW-EE háborúban érezted-e bármikor úgy, hogy veszíthettek? Mit gondoltál, amikor a Warlordadi fiókot beütötték? Úgy tudom, hogy azt a fiókot akkoriban te helyettesítetted, igaz ez? Mi történt pontosan?

Elég sok mindenkit helyettesítettem, segítettem védekezésben. Warlordadi is emiatt rám bízta a fiokját. Viszont 2 nappal a csapódás előtt, lerobbant a kocsim. Következő héten meg lejárt volna a műszakim, és emiatt aznap teljes egészében nem tudtam lenni, mivel hirtelen autószerelőt kellett keresnem. Mobilinternetem nem volt, csak otthon és munkában, így a rohangálós egész nap miatt, semmit sem voltam, nem címkéztem. Sajnos aznap sem találtam, így este csak rádobtam valakire a fiókot is írtam sajnálom de most nem tudok lenni, mert valóéletbeli problémáim vannak, amit sürgősen megkell oldanom. Így címkézetlenül 1 nappal érkezés előtt átpaszoltam a fiókot. Egyébként nem ütötték be a fiókot, annyi történt, mivel a front védve volt, a kéktengerbe befoglaltak pár falut, amit vissza is vettünk egyből. Aztán vissza is adtuk a falvakat neki, az igaz hogy 1-2 hetet bukott ez miatt, de nem volt beütve, csak kicsit megrogyott. Azért így is Top2vel zárta a szervert.
E.E. háborúban nem éreztem hogy veszíthetünk, egyedül amikor kicsit meginogtam talán az volt, amikor Vinszent abbahagyta és átíratta másra a fiokját. Az a illető viszont akkor igencsak inaktiv lett, és az ellenfél be is találta. Rengeteg védő volt szanaszét, djékkal rendeztük a fiókot kb 2 héten belül aztán az a pontunk is stabil volt. Az volt ott a probléma, hogy volt olyan script hogy 20asával szétküldi a védelmet feltöltésre. Emiatt igen mindenhol volt védő, de mozgatható seholsem. Így ha átütötték valahol, nem tudtunk védőt küldeni mert nem volt mozdítható. Amint visszarendeztük és tudtuk mozgatni, már stabilizálódtunk is, és megjegyeztük az illetőnek, felejtse el ezt a scriptet, mert többet árt mint használ.
Szerveren talán a legnehezebb az volt amikor a mesehősök nyomták Szürke Farkast. Folyamatosan őt armázták, rendkívül hosszú volt a frontvonala, védelmünk meg nem volt elég(ott is én helyettesítettem többször). Az E.E. ellen felkészülten tudtunk harcolni, felkészülve a frontvonalra, viszont előtte a Mesehősökkel szövetségesek voltunk, így ott teljesen mindent átkellett szervezni, az a harc volt szerintem a legnehezebb a V28on. E.e főleg azért volt nehéz, mert leakart mindenki minket győzni, és rengetegen átvettek fiókokat hogy ezt megtegyék. De hálisten sok sprinter vette át, akik 1 nap alatt akarták megnyerni a háborút, így az idő nekünk kedvezett és egyre inaktívabbá váltak ott a fiókok. Eleje persze nehéz volt, hogy tartsuk az állófrontot, de tudtuk ha tartjuk akkor kezünkbe lesz a siker. Így is lett.

Mi vett rá arra, hogy klánt alapíts? Hogyan lettél a klánodba vezér? Úgy tudom Világ 28-on valami 10 klánnal indultál el, ez igaz? Vagy melyik világon történt ez, és miért, mi volt a pontos cél? Elérted?

V10ig nem volt vezéri ambícióm, de az ottani csalódás miatt úgy gondoltam kikell próbálnom, mert láttam jól megy. Így lényegében V21en lettem klánvezér, és pár játékost hoztam magammal, meg elkezdtem toborozni építeni a klánt. Viszont akkor a Top1 klán 12.000 faluval volt jelen, mi meg 3000rel. Vircsaft volt az ellenfél, tele aktív daráló jó játékosokkal. warlod, anti...
V25ön is szerencsét próbáltak ott Kacsák néven játszottak, de ott is egy erős ellenféllel néztek szembe a PHX-el, Inczéékkel. Erős és jó klán volt, viszont ennyit számít, ha 2* egymás után erősebb ellenféllel nézel szembe, így persze hogy szétszéledtek. Akkoriban voltak sokkal lazább könnyebb szerverek, amiket simán megnyerhettek volna és akkor összeállhatott volna belőlük is amúgy szerintem egy 2-3* szervergyőztes klán.
De visszakanyarodva a V21re, nagyon nehéz volt főleg számomra. 1 hónapon keresztül úgy megkínáltak, hogy nem volt olyan nap hogy ne lett volna 2000 felett a beérkező támadásom. Fakeek közé folyamatosan rejtve a romboló katák. Az volt a céljuk hogy így lelassítanak, nem lesz időm szervezni. Ez nem jött be, ezek a támadások alatt ütöttük be és foglaltuk szét a Top15 fiokot Wedge-t. MR klánszövetséget alkottunk, hogy tehermentesítsük a hatalmas különbséget a klánok között. 6000 Mr és alklánja +3000 mi. Szóval lényegében hátrányból megfordítottuk és megnyertük a szervert. A fordulópont az volt amikor nem bírtak beütni, ellenben Wedge Top fiókjukat széthordtuk, akkor megijedtek és elhitték hogy akár elveszíthetik a megnyertnek hitt szerverüket. Aztán hogy nem 3000 hanem 9000 falut irányítottam a hadügyben 12.000 ellen, felgyorsultak az események. Emlékszem volt olyan, hogy a Top5 fiokjukat támadtuk, és Arma cp kiküldése után rám írt az egyik MR-s srác hogy nem meri támadna, mert az túl nagy. Aztán elmondtam bizzon bennem és magában sima lesz, foglalt is van 4-5 falut. Aztán mivel sorra sikeresek voltak a támadások, az átlag játékosok elhitték hogy jobbak vagyunk együtt mint a "profik".
Közben kanyarodjunk át V28ra. V28on csináltam egy baklövést, a sprinter CNN Damas klánjára ráregeltünk, aztán 2 hét után láttuk hogy ott azért jóval többen játszanak PP_vel mint nálunk, így ebből daráló lesz. ÁTregeltünk Északra, és akkor volt, hogy behozzuk a lemaradást, volt 4 klánunk. Igen voltak szóbeszédek hogy 10-20 klánt alapítottunk, de az csak felkerekítés, ferdítés volt. 4 klánt gyorsan lebelsőztünk így behoztuk a lemaradást és kialakult hogy 4 égtájon 4 szervergyőzelemre esélyes klán maradt. Északnyugat Mesehősök, mi északkelet, délnyugat EE, és délkelet CNN. Kialakult egy Észak VS Dél harc.

Említetted, hogy a szervereket a jó vezérkarok nyerik, és ebben egyetértek veled, habár azt is hozzátenném, hogy akár a leghaszontalanabb játékos két kattintása is szükséges lehet egy végső győzelemhez. Te hogy látod, mennyiben lehet befolyása annak, ha a haszontalan játékost életben tartjuk csak a háttérben, mint tartós védő küldő, vagy hogy bebelsőzzük őket?

A szervert a vezérkar nyeri. Viszont szükség van több tipusú játékosra. Aggresszív támadójátékos, kéktengeres védőjátékos. Mindenkinek megvan a maga szerepe. Fontos hogy a vezérkar tudja a tagjainak a dolgát, feladatát és amiket kiosztottak rájuk, annyit várjunk el tőlünk. Egy kéktengeres védőjátékostól nem frontharcot kell elvárni és azt sem szabad csinálni, hogy teletömjük belső falvakkal a frontharcost, hogy ne legyen nemese....Viszont benne lehet az, hogy egy front harcos kiég közben, vagy épp munkahely váltás, magánélet, így változik a játékának a szisztémája, és frontharcosból lesz védőjátékos. Így akkor ő már több frontfalvat nemfoglal, hanem elkezdi levenni a terhet magáról úgy, hogy több belső falva legyen. Hozzáteszem hosszútávon mindig arra törekszek, hogy a frontjátékos is, maximum a falvai 30% legyen fronton, persze az eleji háborúk miatt ez kivitelezhetetlen, de hosszútávon kivitelezhető. Figyelni kell, ne legyen túlbuzgó és túl foglalja magát. Fontos hogy csoportosan haladjanak előre, hogy tudjon közelről védelmet kapni ha beütik, 1-1 arma során. Mert ha nincs mellette közel senki, akkor bedőlhet akár a fiók is. De ez fordítva is igaz, kéktengeres játékosnak több ideje lesz és többet akar vállalni, harcolni szeretne. Viszont fontos, hogy amivel megvan bízva azt elvégezze, mert olyan játékosra nincs szükség, aki a fronton 40 nemessel ül és sosincs az armánál és a falvak meg kilettek pucolva mellette, meg olyanra sincs aki a kéktengerbe ül a védőfalvakon, és nem küldi ki őket.
Egyébként én úgy gondolom, hogy a vezérkar hibája ha a tagja inaktívvá válik. Azért mert nem mérte fel jól a tagját, hogy mennyit bír el. Persze ritkán vannak tényleg olyan esetek hogy abba kell hagynia, de olyan mindig van hogy max kevesebbet tud lenni, és akkor felkell ismernie a vezérnek hogy tudja maradásra bírni. Én pl mindig játékokat szerveztem, mert ha jó a hangulat, van kedve feljönni a játékosoknak. Amőba bajnokságot, póker bajnokságot, Totót....Ha jó a hangulat, ha van miért feljönnie, felfog és játszani fog. Ha ellaposodik a hangulat, akkor a játéka is ellaposodik. De figyelni kell arra is, hogy ne essen a ló túloldalára, hogy túlpörögjön a fórum, vagy a játékok, mert akkor a KH idejéből is elvehet.

Te mivel segítetted az újoncokat, ha találkoztál velük? Van olyan játékos, akit te képeztél ki, és büszke vagy rá?

Külön fórumot tartottam. ÉN ezt inkább segítségnek hívtam, hisz nem csak az újoncoknak kellett onnan bármi, hanem úgy egészében, pl ha te is keresel egy scriptet akkor ott megtalálod. Úgy kifejezetten sose tanítottam senkit, viszont ha kérdeztek érdeklődőek voltak, akkor szívesen segítettem, meséltem hogy én mit hogy csinálnék. Voltak persze sokan akiket felkaroltam, bevettem a klánba. Segítettem mit hogy képezzen, aztán formálja a saját ízére kedvére, hogy kialakuljon a saját játék stílusa. De nagyon kiemelni nem tudok neveket.

Világ 28-n még DJ heaven néven játszott a mostani NF klán vezére, aki igen jelentős karakterré nőtte ki magát az évek alatt. Mennyire járultál hozzá ehhez a sikerhez, vagy mennyire követed nyomon volt játékosaid játékát, esetleg szoktál velük beszélni?

Dj már akkor is jó játékos volt. Folyamatosan fejlődött és ahogy írtam szerintem senkisem érte el a határait, hisz holtig tanul az ember. Egy nagyon jó társaság összejött akkor, warlod, anti, vinszent, dj, balu, babybogyó, Kag, Nagyon aktív lelkes vezérkar. Folyamatosan egymást fejlesztettük és nagyon baráti hangulat volt. Spartaban is ezt láttam, ha jó a hangulat, akkor megy a szekér.
Skypon sokáig tartottuk mindenkivel a kapcsolatot, de aztán email miatt nem tudtam bejelentkezni, olyan adtam le a skypomnak amit már nem használtam. Mivel a KH-tól 4-5 évig teljes mértékben távol maradtam, így teljesen megszűntek a kapcsolatok. Most amikor visszanéztem, persze pár tagra ránéztem játszanak-e és hol tartanak. Ilyen pl Dj is.

Volt e olyan ellenfeled akivel ellenséges oldalon kezdtetek majd később össze barátkoztatok? Hogyan történt?

Igen volt ilyen, rengeteg. De akiket kiemelnék az Warlordadi és Sir Antoán de la Főséfbá. Ellenük V21en játszottam. Ott kivívtam a tiszteletüket és így V28on csatlakoztak hozzánk.
Ráadásul Antit V21en ki is tiltattam és úgyis jött velünk, hogy előszőr emiatt nagyon pikkelt rám.
De amit még szeretnék elmondani, az egy nagyon jó kis történet. Munkahelyemre, jött egy új dolgozó. Mondta hogy láttam írtam a kh facebook oldalára, kérdezte játszok. Mondom igen, vékonyan. Erre ő nagymellénnyel, hogy ő nagy játékos, meg így úgy amúgy. Kicsit fent is hordta miatta az orrát, hogy ő milyen jó játékos. Aztán kiszedtem belőle, hogy ő MHC-s :D Aztán amikor megtudta hogy amúgy én meg vigyori86 vagyok, azért egyből visszatért a földre és nem hordta fent az orrát. Azt hitte hogy valami kis huszadrangú senkijátékos vagyok :)
Valóéletből még egy sztorim van, V5ön kezdetekben, Spartaban ketten is top10 játékosok voltunk. Kiderült ő is falumbéli. Akkor még Iwiw volt, megadtuk egymásét hogy ismerjük-e egymást. Hát kiderült igen, hisz régi gyerekkori barátom. Nem tudtuk egymásról hogy kh-zunk mindketten :D De sajnos őt kitiltották, illegális falunév miatt, amitől úgy elment a kedve hogy örökre be is fejezte. Valami nácizmust akartak belemagyarázni, de senkise értette nálunk az igazi okát....

Lennél-e klánvezér a jövőben, ha igen miért? Vannak-e ilyen ambícióid? Ha nem, akkor miért?

Már nem, mivel átéltem mennyi idővel és munkával jár. Nekem sajnos erre már se időm, se ambícióm nincs.

Nekem Világ 30-on Nikitaa, aki ugye brooky, és zola után vezetője volt a Sparta klánnak Castleai mellett, amikor áttoborozták az ellenfeleket, és megkérdeztem mi szükség volt rá, azt mondta, hogy ők is megharcoltak a győzelemért, és érdemesek rá, habár így sok társunk esett el a győzelemtől. Mit gondolsz, ez gyengébbé tette a Sparta-t miután már te nem voltál a vezetőség tagja, vagy ezek feltétlenül szükséges lépések voltak, a végső győzelmekhez?

Lényegében körülbelül itt kezdődött el az, amikor Sparta már nem azt a Spartai játékot képviselte, mint amit mi az elején. Zola, Brooky, Mester és én mind a harcokat preferáltuk, és pont az volt a dicsőség, amikor Top2-3 fiokokat földel tettünk egyenlővé, mert nemes volt rá, sok időt nem nyertek azzal, hogy átvették. Tekintély parancsoló volt az, hogy Sparta bezúzta az ellenfelét, és akkor még jelentősége volt, ha valaki betudott kerülni Spartaba. Viszont ami ott elkezdődött, és utána folytatódott elérték azt, hogy boldog boldogtalan is lehetett Spartas....

Van-e olyan játékos, akit a legjobbnak tartasz? Ha igen, miért gondolod így róla?

Szerintem nincs legjobb játékos. Az én szemszögemből nézve inkább azt mondom, akire felnézek az zola09 volt. Voltak itt cncdanik, frostravenek, vinszentek akik a maguk idejében előrébb tartottak, de minden tudás megtanulható és fejleszthető. Ha meg vezéreket nézünk, nagyincze(RIP), arkhimedesz2, zola09, montipapa....

A korábbi kérdéshez kapcsolódóan említetted, hogy te azért hagytad ott a Sparta klánt, mert zoláék lelépésvel már nem volt ugyanaz a klán, és főként toborzással érték el a győzelmeket. Statisztikában viszont úgy tudom, hogy Világ 20-on még játszottak zoláék, viszont téged már nem látlak a végső győztesek között. Mi történt itt?

Ez egy kicsit kacifántosabb történet. V5ön sokáig játszottam, de egy idő után elfogyott az ambíció. Így én ott MHC legyőzése után, már csak vegetáltam, amikor látszott hogy simán meglesz a szerver. Emiatt kipróbáltam magam a V10 Cordban. Azt az igéretet kaptam, sok jó játékos, V1 Skulls vezetéssel, újra összeáll. Vazulnéni néven Top1 játékos voltam, majd szikrázó napfény néven játszottam a végéig. Viszont az ottani klánvezérünk nem hitt bennünk, és feladta a szervert egy olvadással, engem meg beáldozva. Viszont Csirsz1 megmentett, igaz győztes klánba voltam, de azt nem tartom győzelemnek, hisz feladtuk az elveinket és "aláfeküdtünk" az erősebbnek. Ott vezéri teendőket is végeztem, szervezések mellett, és egyszerűen a mai napig nem értem, hogy a túlerővel bíró ellenfelet, folyamatosan megtörtük és haladtunk előre, miért kellett eldobni az egészet, miközben már kezdtünk gyözelemre is állni....Visszakanyarodva V20ra. V15ön kevés okoskodó ember volt, emiatt nagyon haladtunk és lazán végig szántottuk a szervert. V20ra is így érkeztünk, viszont akkorra bővült a létszám, túl sok ki ha én nem típusú játékosunk lett. V20 kezdetén ott voltam, de senkise hallgatott Zolára, és mindenki ment a saját feje után. Így én nagyon az elején leléptem, mert V10 miatt kialakult bennem egy kis ambíció vezérségre. Mivel V5 és V15ön még alvezérként hadügyesként nyertem, de még klánvezérként sosem. V21re regeltem be, a szélére. Vittem pár barátot és a környéken toboroztam. Így kezdtük el építeni az EW-t. Én már kb V20on tudtam hogy ezt szeretném, saját klánnév, saját célok. Akartam építeni valami újat, ami nem Sparta, hanem ami vigyoris. Sajnos látszódott, hogy Zola se fogja bírni sokáig. Be is igazolódott a gyanúm. Azt tudni kell, Zola09 mikor eldöntötte hogy abbahagyja, felkeresett engem. Azt szerette volna, ha én viszem tovább Spartat. Ne építsek új klánt, hanem vigyem tovább én. De átbeszéltük és egyetértettünk, hogy elrontottuk azt hogy V15 tökéletes csapata után, túlságosan sok igaz jó játékost, de hisztis problémás jó játékost beengedtünk, akik leszívták az energiáinkat. Így nem fogadtam el a felkérését, hanem építettem tovább amit elkezdtem V21en.
 

-NooBLeadeR-

#igazajátékosnevem
A reakció pontszáma
8.382
Folytatjuk a riport utolsó részével...
YIa5z8i.png


Mit gondolsz az ellenfélről? Hogyan fogalmaznád meg a jó ellenfél fogalmát?

Számomra azok, akik emelt fővel tudnak veszíteni és nem megy a sárdobálás. Akit kitudnák emelni, még V5ről a BSE és BSW vezére 988G. Jó hangulatban csatáztunk és amikor elbuktak csak gratuláltak hogy jobban voltunk, megérdemeltük. Az egy jó hangulatú háború volt.

Játszottál magányos farkasként, ha igen milyen volt? Meddig jutottál?

Próbálkoztam, de nem vagyok magányos farkas típus. Mindig körül veszem magam és ismeretségeket alakítok ki. V21en is így kezdtem, de aztán klánszövetséggel nyertünk. Ott egyedül kezdtem az építkezést, egyedül játszotta és gyűjtöttem a társakat az EW klánba. De sajnos egyszerűen mivel győzelem orientált játékos vagyok, egymagad csak harcolni és egy ideig tudsz eljutni. Én szeretek nyerni is, persze nem minden áron.

Szerinted fontosok a játékban az úgynevezett "plecsnik"? Mi az értéke egy plecsninek számodra?

Ez még nekem újdonság. Számomra nem a plecsni a fontos, de az érzés hogy a fő klánba legyek hogy nyerjek az már igen, ha már végigküzdöttem a szervert. Vezérként mindig arra törekedtem, hogy akik a legtöbbet beletették a szerverbe, azok belekerüljenek a győztes fő klánba. Nem plecsniért, hanem az elismerésért.

Mit gondolsz, hogy úgy mondható-e, hogy a Sparta nyerte a 6 világot, hogy a felét más vezetőséggel nyerte? Világ 48-n mi történt, miért hagytad ott a csapatot ideje korán a Horda ellen?

Egy győzelmet sosem kell megmagyarázni, csak azért rosszul érintett hogy felépítettünk egy hírmevet Spartanak, arra alapozva kihasználva meg lerombolva a régi tekintélyt tovább vitte a szervergyőzelmeket. Ha egy új klán néven viszik véghez, szavunk nem lett volna, csak így egy kis negatív érzés lett többünkben, aki régi Spartas, akik beleraktunk sok munkát hogy kiépüljön az ami. Az viszont teljesen elvesztette a varázsát, teljesen átformálodott a kép Spartaról. Mintha nem is úgyanaz a klán lett volna. A sikereket nem vitattam, nem vitattuk. Inkább az hogy a kép amit megformáltunk, át lett formázva teljesen.
V48ra megmondom őszintén nem emlékszem. Lényegében ott már kifelé állhatott a lábam, mert akörül hagytam abba egy 4-5 évre. Kerestem gondolom a helyem, de nem találtam már semmit, ami ott tartott volna.


Mit gondolsz, egy klánvezérnek kell-e egyértelműen érteni a szervezéshez, ahhoz, hogy jó vezető lehessen a klánháborúban?

Egy jó klánvezérnek nem a játék adotta szervezéshez kell értenie, hanem az emberekhez, akikben feltudja mérni az adott lehetőséget és feltudja állítani a stratégiát, meg a játékosoknak a pontos szerepét a klánban.

Mi a véleményed a többjátékos fiókokról (régi nevén duál, triál)? Lehet-e egy aktív frontot ilyen fiók kialakítása nélkül vinni?

Én nagyon ellene voltam, de aztán Warlokkal közösen játszottunk több világon és megváltozott a véleményem. Felkellett ismerni, hogy a kiégés ellen, az egyik leghasznosabb funkció. Mindent meglehet oldani egyedül, de csak ideig óráig. Ha többen vagytok a fiókba és megoszlik a munka, nem sokalsz be, vagy később. Ha egyedül akkor hamarabb.

Volt-e olyan ellenséges klán vezér, akit tiszteltél, tudása miatt, vagy mert jelentős kihívást jelentett ellenfélként?

Minden ellenfél klánvezérét tiszteltem, legyen az ügyesebb vagy gyengébb. Minden szerver a maga nevében egy kihívás. De legtöbbször a legnagyobb kihívás a tagjaidat lelkesíteni és egyben tartani.

Mennyire volt 5 év után rossz visszatérni? Voltak olyan funkciók, melyek kicsit ismeretlenek voltak? Könnyen alkalmazkodtál az esetleges "új" dolgokhoz?

A játék alapjai továbbra is a régiek, így nem nehéz egy vén rókának szerintem visszatérnie ilyen szempontból. Inkább attól, hogy előre levannak osztva a lapok és ha nincs ismerettséged, nem tudsz bekerülni egy szervergyöztesre esélyes klánba. Nem hiába foglaltak be az első falummal V79en. De közben kapcsolatokat építettem és kaptam második esélyt. Ami számomra kicsit furcsa, hogy sokkal jobban ragaszkodnak most 1-1 faluhoz a játékosok, mintsem a társakhoz. Nem azt nézi hogy 1 jó játékos ha lesz a közelemben, akkor könnyebben fejlődök későbbiekben, hanem hogy inkább befoglalom mert az +1 falu. Régebben mi terület szerint inkább átvettük akiben volt potenciál 1 falusként, sőt még tápoltuk is. Ha befejezi akkor nem 1 falut kapsz később, hanem annyit ameddig eljutott, ha meg nem fejezi be egy jó társat nyertél, akivel vállvettve tudsz harcolni.

Éreztél valaha olyan potenciált magadban, hogy top 1 szeretnél lenni? Sikerült-e elérned ilyen eredményt? Mit gondolsz, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki a top-ba legyen?

Én az a típusú ember vagyok, aki bármiben játszik, nyerni akar. Itt sem volt ez másként. V5ön tudtam elérni, 1,5 évig Top1 voltam. De akkoriban még prémium nélkül játszottunk és 100-200 falu körül belassultam, elfogyott a kedv és lendület. Aztán emlékszem jártam postára és úgy fizettem be Zola09 számlájára aztán ő átadta a pontot, így keveredtem vissza V5re és játszottam végig. Ha akkor elérhető lett volna számomra a prémium felület, lehet végighasítom a szervert, de utána nehéz nagy lendülettel játszani, ha már nem volt elérhető közelségben a Top1 pozíció. Ezért is volt, hogy MHC háború megnyerése után, már inaktívkodtam védőfalvakat gyártottam csak a klánnak, a farkas háború elég simán haladt. Utána V10en Vazul néni néven voltam Top1, rokival előzgettük odavissza egymást. De anno leírtam hogy rossz vezetőségbe kerültem, aminek hála a fiókom is beszakadt többször. Aztán már csak a környékén voltam a Top1 pozíciónak, de legelől nem tudtam állni(3-5), mivel ekkoriban már a vezérkedésre fókuszálltam. Egyszerre szántani a fiókoddal és vezérkedni nem tudsz, valamelyiknek a kárára fog menni.

Sokan azt mondják régen a régi nagy vezetőkkel igen heves viták folytak köztetek néhány tekintetben, és komolyabban vehető viták voltak a maiaknál a külső fórumon. Mi a te véleményed, mennyire követed a külső fórum alakulásait? Változott-e a vita kultúra?

Néha néha beleolvasok. De igen akkoriban nagyobb viták voltak. Viszont a játék alakulását is lehetett befolyásolni vele, elbizonytalanítani a játékosait az ellenfélnek. Akkoriban külön csaták folytak a külső fórumon. A háborúk nem csak a csatatéren szoktak zajlani, hanem az asztalnál is. Ezt neveztük mi külső fórumnak. Igaz Zola nem szerette, mindig óva intett minket, hogy kimenjünk balhézni. Ő felesleges energia pocsékolásnak gondolta.

Azt szokták mondani, hogy védekezni könnyebb, mert tudod az időpontot amikorra érkezik, és ha szerencséd van akkor elég egység is van levédeni. Mit gondolsz, mennyire igaz ez az állítás? Lehetséges, hogy védekezni a legkönnyebb a játékban?

Ez egy összetett kérdés, főleg mert az sem mindegy hogy kit támadsz. Egy profin jól védekező játékost, biztos hogy nagyon nehéz támadni. Folyamatosan tologat, ráutazik a nemesre. Védekezni ha van védőd akkor persze könnyebb, de ha nincs elég védőd, akkor viszont az is elég nagy kihívás, hogy spórolj a védőkkel, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel túl legyél a csatán, és amit elbuksz vissza képződjön a következő támadásig. Vagy akár még több. Összességében szituáció függő. Egyik sem könnyű, ha méltó az ellenfél. Vagy nagy a túlerő. Vagy a kezdetekben, egy pp huszár van melletted.

Hogy néz ki számodra egy jól kiépített játékos fiók? Számomra szükséges hozzá rengeteg dinamikus csoport, és elég sok script. Te mit gondolsz, mennyire fontosak ezek a funkciók ahhoz, hogy egy jó fiókot építhessünk ki?

Kezelhetőség és idő megspórolása miatt igen fontosak ezek a dolgok. Minnél több jól beállított csoportod és minnél több scriptet használsz, annál több időd marad a védekezés és a támadás megszervezésére. Vagy magánjellegű dolgokra. Szerintem azért fontosak ezek, mert lecsökkentik a kh nettó idejét, és amikor nem tudsz aktív lenni, magánéleti dolgok miatt, akkor csak feljössz, és az alap dolgokat megcsinálod. Ez szerintem 1-2 óránál akkor nem vesz el többet, és nem fogsz igaz Top farmolni, de ha feljössz 3-4 óránként 5 percre, már kitudod a scriptel zavarni a csapatokat. Tömeges képzéssel jól beállított csoportokkal sereget tudod képezni, ha van elegendő pp-d, akkor meg fiokkezelővel beállíthathatod a falvad szerkezetét, amit magától épít. Viszont kell az átláthatóság, nehogy túlzásba vidd a csoportokat, mert egy idő után már katyvasz lehet.

Mit gondolsz arról a védekezési módszerről, hogy körbe védjük a front falukat, és bent mindenre ráfoglalunk? Nem egység pocséklás ez? Lehet-e jó egy komolyabb támadás ellen olyan védekezés, melyben legutolsó opcióként hagyjuk a nemesvonat vágást?

V28on mivel rengeteg volt a nemes, elkezdtük használni a nemesbombát. Azért 1000sével vágni a vonatokat már nem annyira tetszetős, ha közbe meg megy még az arma a frontra és oda is számolgatni kell és intézni a védelmeket. Valamilyen szinten ezzel szaggattunk be több fiókot és kényszerítettük rá az abbahagyásra. De igen pocsékolás, mert a frontról egy csomó védő el is tűnik. Aztán belül megy a kapkodás a visszaszerzéssel. Viszont azt se csinálhatod hogy nem véded a frontvonalat és mindenhol vannak védők. Akkor könnyebben áttörhető, mivel azért minden fronton nincs aktív jól védekező játékos. Ezáltal meg tudjuk hosszítani a frontvonalát a játékosoknak és minél hosszabb egy frontvonal, annál nehezebb megvédenie. Mert nem mindegy, hogy 35 percről ha kapod a nemest, akkor 10 vagy 100-200 falunál kell állnod a sarat, 35 percről. Minél nagyobb az előnyöd az ellenfélhez képest, annál több védő jut a frontvonal után a belső területre is, és akkor kényelmesebben lehet a belső falvakat is védeni. Mert hát annak sincs értelme, hogy a frontot annyira csurig tölteni, hogy 10 nuke egységet se öl. Szépen jól elosztva kell védekezni.

Fontos-e egy klánnak a klán szabályzat? Mennyire ad potenciált egy jó klán profil?

Fontos a klánszabályzat, de az is fontos hogy rövid tömör átlátható legyen. Én mindig az üdvözlő szövegbe írtam, amikor belép a klánba, mert a klán belső közleményét sokan nem olvassák. Ha hosszú és unalmas akkor sem olvassa el senki.
Klánprofil viszont számomra mindig fontos volt. Ott is a rövid egyszerű, de legyen mondanivalója. Legyen egy jó szlogen, amit "levédetsz". Szerintem tylla anno a Spartaba nagyon jót írt. Hősők hírnév....Sajnos én írói vénával nem vagyok megáldva, de a sok tagból mindig van 1-2 ékes tollú és ők segítenek.


Te eltörölnéd a morált, vagy szerinted hasznos a játékban?

Szerintem most pont jó. Elején mindenképp hasznos a morál. Később meg jó hogy a végső harcokban kilehet vetetni.

Említetted a régi lovagos védelmet, és, hogy a mai lovagrendszer számodra túl támadó jellegű. Véleményem szerint eléggé egyenlített a védelemmel, mivel azonos bónuszokat kapnak, és egyéb gyűjthető bónuszok is vannak, mint a nehézlovas bónuszok. Mit gondolsz mitől lehet támadóbb a mai lovagrendszer, és-vagy mit gondolsz az általam említett véleményről?

Azért gondolom támadószerűbbnek, mert simán kilehet szedni játékokból tanya bónuszos fejlesztőt. Ha ésszerűen csatolod fel, akkor egy tanya bónuszos faluhoz adod hozzá. Ez a pár hónap alatt több mint 10 falumon van ilyen tanya bónuszos cucc. Ezen kívül zászlóból is hozzálehet csatolni tanyabonúszt. Vagyis kiszámolod, játékokból +10% tanyahely, bonuszfaluból +10% tanyahely, +7-10% zászló.
Aki tervszerűen játszik, kb 10 falut tud ilyenből tartani, maximum 3-4 hónap után. 10 ilyen nuke azért hatalmasat hasít. Nem azt mondom, tényleg rengeteg dolgot fellehet csatolni már a védekezéshez, de az ilyen nuke meg mögé a többi normál nuke, elfogja fogyasztani a védelmet. Arról nem is beszélve, hogy utánpótlást nehezebb lesz majd mozgatni.
Régebben úgy védekeztünk, hogy az 50 tagnál bevolt kérve a lovagos védőfalu koordinátája., meg a térképen direkt meg is jelöltük. Ennek külön fórumja volt. Így amikor armát kaptunk, mi irányítottuk a védekezést, mi koordináltuk, de ha csak közelről 1-1 tagot bekóstoltak, a fórumról megtudta nézni hol van lovagos kata falu(fáklya). Lovagot katával lovag sebbeséggel tudtad mozgatni. Hozzáteszem, 1-2 óráról betudtad védeni csurig. Armák alatt is kitudtunk várni, meg másik kontiról 8-10 óra alatt odaért, és 8-10 órával az érkezés előtt már lehetett látni ki éles, ki nem. Szóval számomra egyszerűbb volt a betonvédelem kialakítása a lovagos fáklyával. Úgy csak 1-1 falut kellett irányítatni a játékosokkal, most jóval többet és minnél több védőfalut kell mozgatni annál nehezebb a koordinálás. Persze attól függetlenül a sima védőfalukat is mozgattuk, de azokat előre kiküldve a frontra. Volt idő. A különbséget abba érzem, hogy egyszerűbb 1-1 falut irányítgatni, mintsem több 100at és csatolgatni fel a védőcuccokat. Arról nem is beszélve, hogy a közeli fáklyákat tudtuk mozgatni egyik faluból a másikba, ha lement egy támadás az egyik részen, másik részen még tudjunk segíteni, pl ha áttört a front, akkor 0 falnál is jól védett a fákyla. De abban igazad van, hogy pontosan nem számoltam ki, nem matekoltam ki, hogy melyik az érdemlegesebb. Hol "kevesebb" a veszteség.


Ha eszedbe jut a klánháború, akkor mi az, amit elsőre elmesélnél egy klántalálkozón?

A múltat, történelmet. Régi idők emlékeire mindig jó visszaemlékezni. Jókat lehet róla sztorizni. Minél több évet eltöltesz a klánháborúban, annál több emlékről tudtok társalogni.

Te kit ajánlanál a következő riportalanyunknak? Volt-e olyan kérdés, melyet hiányoltál és szívesen megválaszoltál volna? Ha igen mi volt az?

Szerintem minden témát kiveséztünk. Mindenkinek meg van a maga érdekes története. Így lényegében senkit se emelnék ki, de mégis mindenkit.
Köszönöm nektek a lehetőséget, tovább jó játékot és munkát kívánok számotokra.



Köszönjük hogy elolvastad legújabb interjúnkat! Kérlek amennyiben tetszett jelezd azt felénk egy Like-al(Köszönettel), és ha kérdésed maradt @vigyori86 -hoz azt tedd fel itt hozzászólásban!
 

BMEQÉpület

Well-Known Member
A reakció pontszáma
283
Legutolsó riport?
Szerintem az interjúk kb a legjobb tartalom külsőn. A régi játékosok tudnak élményeket csatolni a riportalanyokhoz, az újabbak pedig rálátást kapnak a játék történelmére, meghatározó személyeire. Nekem is nagy segítség és motiváló tényező is volt, hogy végül megragadjon a játék.

Maga a riport amúgy most is korrekt volt, köszönjük!
 

warlordadi

Active Member
A reakció pontszáma
95
Legutolsó riport?
Szerintem az interjúk kb a legjobb tartalom külsőn. A régi játékosok tudnak élményeket csatolni a riportalanyokhoz, az újabbak pedig rálátást kapnak a játék történelmére, meghatározó személyeire. Nekem is nagy segítség és motiváló tényező is volt, hogy végül megragadjon a játék.

Maga a riport amúgy most is korrekt volt, köszönjük!
Keresném a szarkazmust a kommentben,de hát nem találom:D így marad az ítèlkezés :D "te jézusom" xD
 

Messala

Tőzsdecápa
A reakció pontszáma
2.184
Azért azt én is javítanàm :D Soha a büdös èletbe nem ütöttek be :D
Se ezen a szerveren sem más szerveren.
És nem is fognak be ütni egy szerveren se :D

Ego fröccs fröccs :D
2016-03-30 Lehet nem ütöttek be tesó", de úgy vittek estig mint a cukrot! :pJó kis világ volt sok fordulattal izgalommal!
(Külsőn is előkelő helyen van a világ csevegője)
Az interjú is tetszett. Gratula Márkó és Vigyó!
Nosztalgia!:)
 

Moomba

=RPG= ~ELM~
A reakció pontszáma
63
Jó lett!!
Akármennyit ártott nekünk 21en, azért jol esik az elismerés tőle.
Igen 21en Vigyó, 25ön Incze győzött le minket.Amit Vigyó nem tud hogy utánna 35ön Damas, 43on pedig Dj.
De tőlük talán nem szégyen kikapni.
 

warlordadi

Active Member
A reakció pontszáma
95
2016-03-30 Lehet nem ütöttek be tesó", de úgy vittek estig mint a cukrot! :pJó kis világ volt sok fordulattal izgalommal!
(Külsőn is előkelő helyen van a világ csevegője)
Az interjú is tetszett. Gratula Márkó és Vigyó!
Nosztalgia!:)
Nem volt nehéz falut bukni cimkézetlen fiokban, kirándulás közben:D messi csinálhatnál jo prolfil képet nekem :D mert csak satnya kakast tudtam szervárlni classikra :D
 
Fent