• Nem tetszik a havazás? Kapcsold ki:

Speed szerverek megreformálása

Státusz
Nem lehet hozzászólni.

DeletedUser15256

Vendég
Sziasztok!

Hosszú nyilvános levelet írok most, amelyet mindenkinek címzek, aki ezt olvassa - supportereknek, speedeseknek, és olyanoknak, akik esetleg kipróbálnák magukat speed szerveren. Mindenkinek megéri végigolvasni!
Levelem témája az egykor fényes de egyre jobban ellaposuló magyar speed.
Most, hogy irányíthattam egy bajknokságon a magyar speed válogatottat, és kicsit kalandoztam más országok speed szerverein is, úgy érzem, átláttam a magyar speed problémáinak okait, és tennék 1-2 javaslatot ezeknek megoldására.

Először is nézzük meg, mi történt a magyar speeddel, vagyis a magyar speedesekkel.

Pár éve, mikor még kialakulóban volt ez a műfaj, a magyar csapat a világbajnokságon 2. helyezést ért el. Az a válogatott csapatként is a világ egyik legjobbjának számított. Idén a magyar csapat döcögő játékkal, de indokolatlanul nagy önbizalommal bejutott a nemzetközi bajnokság legjobb 8 csapata közé, ahol azonban különösebb feltűnés nélkül kikapott a brittektől.

Mi lehet ennek az oka?

Beláthatjuk, a magyar csapat egyénileg még mindig a világ legjobbjai között van, azonban bebizonyosodott, hogy csapatként nagyon nem. Tehát nem azért gyengült világviszonylatban a magyar speed, mert kevesebb lenne a tudás.

Azért gyengébb a mai magyar csapat, mert a játékosok demoralizáltá, érdektelenné és beképzelté váltak. Ezen kellene tehát elsősorban változtatni.
A magyar speedeseknek nincs kedvük 10pp/óráért szenvedni. Azzal kezdődött minden, hogy a régi jó speedesek nagy része lelépett, és aki maradt is, az ellenfél nélküli, silány színvonalú körökön játszhatott, ahol szinte alig kapott jutalmat a győzelemért. Ráadásul akik jónak számítanak manapság, azok a világért sem játszanának egymás ellen, mindenki a másik puszipajtása, és csak azért mennek fel egy körre, hogy félgőzön elhozzák azt a pár ppt ami jár a győztesnek. Itt megjegyzem, hogy én úgy látom, a Support csapat ezért nem akarja megemelni a nyereményeket, mert mindig ugyan azok nyernek, nagyjából 10-15 játékos, és nem hagynak mást feltőrni, zárt csoportot alkotnak. És ebben igazuk is van, elég, ha 6000 pp áll náluk, nem kell 8000. Nekik pedig már nem kell komolyan játszaniuk, nem kell versenyezniük egymással, elég, ha lenyomnak pár játszani gyakorlatilag nem tudó játékost.
Ma már 100 körön lévő játékosból 20 játszik, 18 nem képez sereget, így már annak a 2 jó játékosoknak sem kell, akik éppen játszanak.

Ez lett a magyar speedből.

Na de mégis hogyan lehetne ezen változtatni?

Legfontosabb a magyar speed színvonalának növelése a jó játékosok visszacsábításával. Ez versenyre kénszerítené azokat, akik mostanában gyakorlatilag ellenfél nélkül játszanak speeden. A fejlődéshez mindenképpen verseny kell. Ha pedig fejlődés is látszódna, akkor jönnének külföldi játékosok is nagyobb számban, akiktől tanulhatnának a magyarok még egyet s mást.

Akkor lássunk néhány konkrét megoldási lehetőséget:

1. Nagyobb jutalmak kellenének a speed körökre.

Ha megnézitek, a mostani döntősök, talán a mostani 2 legjobb válogatott ország speedjein nagyon bőkezűen osztják a ppt a győzteseknek (bőven 10pp/óra felett, a cseheknél 6 órás körért már 100ppt adnak, románoknál van, hogy 3 órás körért is. Nálunk 9 órás körért szokott járni 60 pp). És az is feltűnő, hogy e két országnak válogatottja néhány éve még sehol sem volt, most pedig már a legjobbak közé sorolják őket. Egyszerű az ő történetük: a support csapat bőkezűen osztotta a ppt speeden, sok játékos odament játszani normálról ezért, mert kedvet kaptak hozzá, és belőlük jó speedesek váltak. Illetve sok külföldi játékost csábított az állandóan magas nyeremény, és a jó külföldi játékosok felemelték a speed szerverek színvonalát, kialakult egy folytonos versengés, ami által fejlődtek és tanultak egymástól az ottani játékosok.

Egy ellenpélda: a mienkhez hasonló lengyel speed. Ott is max. 10pp/óra a nyeremény, de általában ennél kevesebb is. Azt a bizonyos világbajnoki döntőt, amit fent említettem, pont a lengyelek ellen játszottuk. Azóta eltelt néhány év, a jó játékosokat nem motiválta a 20 pp 3 óra játékért, és szépen lassan abbahagyták. Az idei bajnokságon a patinás lengyelek hozzánk hasonlóan már nem kavartak nagy port. Nem játszottak náluk külföldiek sem, aki ott is maradt speed szervereken, annak nem maradt ellenfél, és így szépen lassan "kihalt" a világbajnok lengyel generáció, ahogyan nálunk is gyakorlatilag mindenki abbahagyta a játékot a régiek közül.

Ezért arra kérem a Support csapatot, hogy vitassák meg egymás között, és mindenképpen emeljék fel a speed körök jutalmait. De ugye ezt is jól ki kell találni: hétvégén esti körökre lehetne akár 20pp/óra a nyeremény, mivel ilyenkor több jó játékos ráér, és játszana szívesen, míg 3 napos (72 órás) körre bőven elég a 400 pp a győztesnek, ami ugye csak 5,5 pp/óra.

2. Lehetne itt a fórumon is egy versengést kialakítani a speedesek között.
Hogy a Support csapatnak se kelljen hirtelen 2x annyi pp-t felhasználni speedre, lehetne minden héten egy olyan pár órás kör, mondjuk szombat vagy vasárnap este, ahol nincs nyeremény, csak a győzteseket feljegyezzük, és itt, egy új fórumon jegyezzük, mint "a hét legjobb speedesét". Ez azért valamekkora motivációt adna, sokakat nem érdekel már a pp, csak egy kis dícsőségre vágynak. Kérem tehát a Support csapatot, hogy ezt is vegye fontolóra. A fórum vezetését már elvállalnám.

3. Speedesek: versenyezzetek egymással!
Nem csak a supportnak kell változtatni, hanem nekünk is. Mint írtam, legfontosabb húzóerő a verseny. Hogy egy példát mondjak: profi focisták sem óvodásokkal edzenek, hanem egymás ellen, különben lassan leesnének az óvodások szintjére, egymástól viszont tanulhatnak.

4. Tanítsátok a gyengébbeket!
Higyjétek el, megéri, mert nagyon hálásak lesznek a tanításért, és jó társakra leltek majd bennük! Ha látjátok, hogy valaki ügyeske, de ráférne még egy kis tanítás, akkor karoljátok fel, adjatok nekik scripteket, tanácsokat, hogy felnőlhessenek ők is a jobbak közé.
Ráadásul ennek mindenképpen ki kellene alakulnia, hogy a nyereményeket emelje a Support csapat. Ők azt szeretnék, ha kicsit változatosabb lenne a győztesek névsora.

5. Normál világosoknak: gyertek speedre!
Ha nincs időtök már, nem kell abbahagynotok a klánháborút, próbáljátok ki magatokat speeden. Elég, ha már heti 3 órát vagytok egyhuzamban, és máris kipróbálhatjátok magatokat pár körön. Meg fogtok lepődni, ahogyan 400x gyorsabban felhúzzátok a falut, mint egy normál szerveren :) És ki tudja, talán közületek kerülnek ki a jövő legjobb speedesei.

Én így látom a mai helyzetet. A jelen elég csúf, de hiszek a magyar speed feltámadásában!
Csak egy kis együttműködésre lesz szükség :)

Plünderer
 
Státusz
Nem lehet hozzászólni.
Fent