W111 stories

Close Your Eyes

53 41 59 20 48 49
A reakció pontszáma
13.681
Mivel a végjátékra maradt két klán szinte egyenlő faluszámmal várja a végjátékot (DS oldal 18.151 falu, IKEA oldal 17.739 falu), úgy döntöttem, elkezdem a szerver történetét írni a saját szemszögemből. Nem lesz teljes, nem lesz hiánytalan, ellenben fordulatos, tanulságos, és (remélem) szórakoztató. Köszi, ha elolvasod!

1. rész: Flashback

W111-es indulásunk két szerverrel korábban, W109-en indult el, itt tettük le a nulladik építőkockát. W105 után alapból szeretett volna az a pár ember még egyszer indulni valamerre, és kezdett körvonalazódni, hogy egy W110/111-es indulás korrekt kezdés lehet. =NewHope= és én ekkor, W109 kezdésekor épp kerestük a pp szerzés módjait, hisz W105-ön láttuk, hogy itt a pp az 100 ezres nagyságrendben fogy egy átlagos fióknál. Találtunk a fórumon egy guideot, ami 2 hét alatt nulláról 20k pp-t ígért, ez volt a gerince annak, amit kipróbáltunk. Láttuk a tudadar fiók ámokfutását minden szerveren, aki saját elmondása szerint átlagosan 400-500k pp profittal zár egy szervert. W109 volt a mi próbaüzemünk, viszont mivel én nullán voltam, Hopenál pedig volt egy 7-8k pp maradvány, így ő kezdte el W109 keleti részén a módszer tesztelését. Én 8k pp-vel szálltam ki W109-ről, Hope pedig 65k-val, amiben benne is hagyott, mert leadta a faluit egy szomszédnak. 8k befektetéssel 65k-s kiszállás. Egészen extrémnek tűnt a módszer.

Mikor láttuk, hogy ez a rendszer működik, és már kezdett összeállni a csapat alapja (kb 25-30 indulónál jártunk ekkor), igyekeztem mindenkit hívni mellénk, hogy közösen, egymást védve kiválasztunk egy négyes kontihatárt, és hülyére ppzük magunkat. Reberner volt az egyetlen, aki csatlakozott hozzánk. Sajnos ő pont a rossz oldalára került a kontiválasztónak, de 5k befektetéssel 30k-nál volt W111 kezdésére. Én 8k ellövésével 71k-val kezdtem meg a szervert (de még csordogált kb 20k W111 alatt), míg NewHope 25k-s startot nyomott, és 190k-val szállt ki.

W111-re nagyon készültünk. Két klánnyi aktív játékossal, illetve további két klánnyi faluhúzóval indultunk, sőt, egy kis időre harmadik faluhúzó klán is nyílt (25 a klánlimit), így mondhatni, a 105-ös 15-20 főhöz képest komoly mennyiségi és mélységi fejlődést sikerült elérnünk. Amit nagyon sajnáltam, az a korábbi szerveren minden klán elismerését kivívó vinszent-helydi duó távolmaradása volt, mindkettejüknek a valóélet közbeszólt az indulás idején. Így is erősebb volt a csapat, mint korábban, csak az a két alfahím nagyon elfért volna délen a kezdésnél. Pár nap késéssel mentünk be, akkor, amikor a kiskontik megnyíltak. Nagy dilemma volt, hova menjünk, és utólag nézve úgy érzem, a jó döntést hoztuk az ÉK-i regisztrációval. Nézzük, hogy állt a szerver, a regisztációnk pillanatában.

ÉNY: Egyből a W105-ös nemezisünk, a Death itteni reinkarnációja fogadott minket, IKEA néven. Az a vicces, hogy a kontijukon semmi komolyabb klán nem volt, pár kicsi klán volt az origó környékén, a nevükre sajnos nem emlékszek, csak hogy mi lett belőlük, de az majd később.

DK: Egy IKEA-hoz hasonló, többszörös győztes premade klán a DS regelt ide, a kisebbek közül volt még Smurfs a DS közepén, Sanity az origón, FUN a peremen.

DNY: Káoszégtáj, az első hetekben a Bonsai volt a vezető klán, de itt volt nagyon sok hasonló erősségű klán, közülük a legtöbb vizet az ARAMCO zavarta.

ÉK: dicső kontinensünk, az egyetlen, ahova két nagyklán is került :) origónál a 8AA8 (sok svéd Death taggal), alattuk a kontihatár környékén a GG klán (vezérük a Death "oszlopos tagja", Seven Devils, aki a későbbiekben a mesesorozat egyik visszatérő sztárszereplője lesz), a peremrészen voltunk mi, NF, illetve délen, az ottani részünkkel együtt, de kissé beljebb a SHOCK (W101-es győztesből pár együtt játszó tag).

5 (és fél) klán regisztrációjáról szeretnék szót ejteni, hisz végülis nagy részben ezen klánok határozták meg a szerver sorsát.

Az IKEA egy nagyon merész, nagyon nehéz, de a stílusukhoz tökéletesen illő regisztrációt választottak. Az égtájukra beregelt két ember, délen BobOnFire, északon Glanne, és kb fele-fele arányban e két ember mellé faluáthelyezőztek. Így volt két nagy gócjuk, viszont közötte, előtte, mögötte teljesen üres volt, és minden azon állt vagy bukott, hogy erőből meg tudják-e oldani a kontinensüket (fun fact: meg tudták).

A DS egy hagyományos, félköríves regisztrációt vállalt be, első nap a helyükre kerültek, ebben nem volt semmi meglepő.

A Bonsai egy nagyon összevissza, egész égtájon átívelő, mindenhol játékosokkal bíró reget választott.

Aces (8AA8) egy nagy gócban kezdte a szervert első napon (nem emlékszek, hogy előregesek voltak-e vagy sem), lényegében úgy kezdtek, mint az IKEA, csak egy összefüggő góccal.

Mi pedig pár napos csúszással kezdtünk, a DS-hez hasonló félköríves regisztrációval, ami a kezdéskor egyenletesen volt elosztva, arra majd a jövőben kitérek, miért alakult ki mégis északi orientáció a klánon belül.

Szeretném egy térképre felrajzolni ezen klánok, illetve a fent említett pár további klánnak a kezdő pozícióját, íme (a template V60, hiszen a szerverre lépésünk pillanatába pont ekkora volt kb W111, csak több barbival :D ):-NF-
IKEA
DS
Aces
GG (fehér)
SHOCK
Smurfs
Sanity
ARAMCO
Bonsai
 

Close Your Eyes

53 41 59 20 48 49
A reakció pontszáma
13.681
2. rész: Tervek

A címet most mind klánként, mind játékosként értelmeznünk kell. Előbbi esetben biztosítani akartuk a peremet, és top klánná szerettünk volna válni. Ehhez a megfelelő diplomácia kellett (volna), pedig az opciók teljes tárháza várt ránk. Alapból úgy gondoltuk, hogy legalább egy nagy és egy kisklán az, amire szükségünk van a boldoguláshoz. Nagyklánokból három adta magát, kicsikből pedig kettő, vegyük őket sorra.

Első opció a W105-ös nemezis IKEA volt, akik két okból kerültek elvetésre. Az egyik az elején, a pp-s időkben nyújtott eszméletlen fejlődésük, a szerver korai szakaszában volt olyan időszak, amikor 2x akkorák voltak, mint a második. A másik ok, hogy a W105-ös "baráti különválás" után egyáltalán nem bíztunk a svédekben. A szerver azon állapotában egy IKEA dipó annyit jelentett volna, hogy megnyeretjük a svédeket, és mi meg vállaljuk a második helyet. Ekkor még, contender babérokra törve nem akartunk alárendeltek lenni senki mögött.

Másik opció a másik kiemelkedő csapat, a DS volt. A kezdeti szakaszban nem voltak annyira kiemelkedőek, mint az IKEA, de egyértelmű másodikak voltak. Őket szerettük volna megszerezni társnak, ami igazából meg is történt, de ilyen olyan okokból vége lett a szövetségnek nagyon gyorsan. Nem akartak megbarátkozni a SHOCK-al, és a kérésem ellenére is támadták őket, így (sajnos) azt a szövetséget bontottunk, és a SHOCK mellett maradtunk, később részletezem, miért.

Utolsó opciónak a 8AA8 volt, főleg, miután olvadtak a GG klánnal, és így az égtáj origó környéki részét egybefüggő masszaként uralták. Kétségek nagyon sok volt velük kapcsolatban, lévén látszott, hogy a vezetésük gyenge, a játékosállományuk szintén, illetve az új vezető az a Seven Devils lett, akiről tudtam, hogy Death/IKEA kapcsolatai vannak, az egész klánban sok svéd játékossal. Mivel akkor nekünk az IKEA volt a team-to-beat, hatalmas kockázati tényező volt minden, szövetségen belüli IKEA kapcsolat, aminek egyszer, a távoli jövőben meg is ittuk a levét.

Kisklánok közül a SHOCK volt a fő prioritás, akik a déli részünket erősíthették meg, illetve az IKEA és a 8AA8 közt létrejött ütközőklán olvadmány, az EMC. Utóbbinak tudtuk, hogy csak lassító funkciója lehet, nincsen semmilyen jövőjük, míg előbbiben láttuk a potenciált. A SHOCK-al kötöttük az első szövetségünket, és mivel tartjuk magunkat a diplomáciához, nem szűrunk hátba senkit, ezért amikor a DS elkezdte ütni őket, mellettük álltunk ki, utólag talán hibás gondolatmenetként értelmezem ezt, de nagyon sok változós ez.

Ezen dolgok miatt alakult ki végül (bár volt még benne csavar, azt mikor kronológiailag jön, kifejtem) az északi hármas szövetség a 8AA8 és a SHOCK részvételével. Eleinte csak a SHOCK-al voltunk külön, ehhez csatlakozott az Aces egy kicsit később, de nagyon előre szaladtam.

Na és nézzük, játékosként mik voltak a tervek. Hopeal nagyon sokáig, 10 faluig megvolt már a tervünk a nulladik napon. Mikor beregeltünk, alattunk volt egy izolált IKEA játékos, helloGranny. Nem akartunk IKEA tömböt a közelünkben kialakulni, így minden közeljövőbeni tervünk az ő kiszedésére épült. Különböző stratégiát követtünk, míg én szerencsésen átkerültem az IKEA kontira, ahol akkor már huzamosabb ideig volt bent nyersi, így nekem az volt a feladatom, hogy az első napon maxoljam a bányáimat, ami a 2-es sebesség miatt hatalmas előnyt adott, utána pedig azonnal maxos képzők, és nuke, míg Hopenak aksira kellett menni, és minnél több bónuszt összeszedni az első 1-2 napban. Elég jól sikerült, hisz én a regisztrációmat követő 12 órában top3 lettem, Hope pedig a szerveren harmadikként érte el a 10.000 pontot. A szerveren az elég ritka 10 szintes fejlesztési rendszer van, az utolsó szintjei nagyon drágák már a kezdeti szakaszban, de ki akartuk használni minden téren a pp előnyünket, így azt is nyomattuk ezerrel. A regisztráció után 10-11 nappal jutottunk el oda, hogy nekem nukeom volt 5 nemessel, hopenak 2/3 nukeja, jópár barbija, és 3 maradék nemese, megy egy kis barbiban már majdnem félnuke. A nagy támadónk mindkettőnknek 10-es szintű bárdossal és 9-es szintű könnyűlóval rendelkezett, eljött az akció ideje. Pont a tervezett akciónk előtt pár órával foglalt egy szomszédos másik játékos nagy faluját, így módosítottuk a terveket és úgy döntöttünk, mindkét falujára megyünk. Hope ürítette a nagyfalut, én osztottam a nukeomat a nagyfalura, a kisfalura meg mivel friss volt, nem kellett sok sereg, Hopetól ment egy kis takarító, a három nemese, és az ötödik nemesem. Sikeresen elfoglaltuk, annak ellenére is, hogy Hope támadója tropa lett, mert érkeztek be az erősítések, még a foglalás után is, illetve meg volt vágva a vonat is, de az osztott vonatom simán átvitte. Ezen a sikeren felbuzdulva még egy szomszédos, szintén izolált 8AA8 tagot is elfoglaltam aznap délután. Sikeres kezdés volt, a 111-es dynamic duo-nk első megmozdulása totális sikerrel zárult :p
 

Close Your Eyes

53 41 59 20 48 49
A reakció pontszáma
13.681
3. rész: Délnyugat

3 égtájon tisztázottak voltak az erőviszonyok. ÉNY-en az IKEA teljesen egyedül volt, lényegében erőfeszítés nélkül húzhatták be az égtájat. DK-n a DS-nek nem volt ilyen egyértelmű a fölénye, de az volt a várt, hogy valahogy megszerzik az égtájukat, még akkor is, ha rengeteg buktatójuk volt, hol a tudás, hol a szerencse, hol az ellen oldal bénázása mentette meg őket. ÉK-en ott volt a hármas szövetség, ekkor hatalmas (és kihasználatlan) faluelőnyben. Egy égtáj volt, ahol folyamatosan változott minden, ez pedig DNY. Ugye említettem már, hogy az ottani nagyobb klán a Bonsai volt, akik ha az IKEA őrült tempóját nem is tudták követni (ahogy senki sem), de a DS bajszát néha-néha meghúzták a második helyért. Ennek ellenére továbbra is egy fej nélküli, ezáltal nem túl pozitív jövőképpel bíró klán benyomását keltették. Nem sokkal a kezdés után valahogy így nézett ki a szerver:

1. IKEA
2-3. DS-Bonsai
4-5. 8AA8-NF

A hármas szövetség kialakulta után, mikor látszott, hol fognak nagyságrendileg kialakulni a frontvonalak, én próbáltam keresni olyan klánokat, akik képesek lehetnek az IKEA és a DS útjába állni, valamilyen szinten lassítani őket. DS-nél a Smurfs lett ez a klán, IKEA-nál pedig a Bonsai - lett volna. Pont mikor meg akartam keresni őket a hármas szövetség nevében, és biztosítani akartam őket, hogy bármit tesznek az IKEA ellen, a teljes támogatásunkat élvezik, bomlott a klán. Ez után egy rövid időre az égtáj potens élklán nélkül állt, és bevallom őszintén, nem emlékszek pontosan, hogy milyen Bonsai utódklánok voltak, milyen olvadások után alakult úgy, ahogy, de kialakult DNY szövetsége, a MAD család és a NoName. Ezután az égtáj nagy részét sikeresen stabilizálták, csak az északi csücsökből csípett ki egy részt az IKEA, főleg Bob miatt.

Amiről nem említettem még semmit, hogy hogyan lett az Aces ismét top klán. Nos, olvadtak a konti alján elhelyezkedő GG klánnal. Noha nagyon nagy üresjáratok voltak még homogenitás terén, a MAD+NoName duó kialakulásával immár minden kontinensen látszott, kik lesznek a meghatározó klánok. a diplomáciáról eddig ennyi ismert:

-a DS kipusztította a FUN-t, akik az IKEA mögött kezdtek újra, és az ők első és sokáig egyetlen diplomáciai kapcsolatává váltak.
-a DS-nek volt egy feltételezhető, de ekkor még nem biztos szövetsége a DK-i origón elhelyezkedő Sanity családdal.
-DNY-en a két klán volt szövetséges egymással. a NoName helyezkedett el a DS mellett, a MAD az IKEA mellett, és az a szóbeszéd járta, hogy a NoName és a DS között van egy MNT.
-ÉK-n ott volt a 8AA8-SHOCK-NF hármas szövetség. A 8AA8-nak ekkor volt egy szóbeli MNT-je az IKEA-val ha minden igaz. Ehhez a hármas szövetséghez csatlakozott egyszer a Smurfs, akik gyorsan elestek a DS ellenében, illetve a későbbiek során kulcsszerepben levő BACK klán, egy kis koreai csapat, akik a DS hátországába regisztráltak be.
-ÉK hátországában rengeteg kisebb klán lépett folyamatosan szövetségre egymással, de ők is később jelentek meg, mint a DS-nek a BACK kb. Ezek közül a legjelentősebb a JFF+WET+~R+NICE voltak, de róluk majd később.

A háborúk is érdekesen alakultak. Az első, általunk megnyert ütés-váltás után az IKEA és az NF közt egy passzív, a két nagy közötti közvetlen csatározáson kívüli front alakult ki. Mindkét fél építette a frontvonalát, és többnyire kisebb ütközőklánok végezték itt az aknamunkát. Az IKEA ekkor hadat üzent a MAD+NoName duónak, és minden erejükkel az ő megtörésüket célozták meg. Az Aces és a SHOCK a DS-t ütötte csak, az NF a DS elleni háborúba is beszállt, illetve a rengeteg peremi kisebb nagyobb szövetség ellen is folyamat háborúban voltunk. A DS fő ellenpólusa a hármas szövetség volt, illetve a Smurfs. De picit előre szaladtam, bővebben majd legközelebb.
 

Close Your Eyes

53 41 59 20 48 49
A reakció pontszáma
13.681
4. rész: Perem

Az előző részben már említettem, hogy a peremen folyamatosan újabb és újabb klánok erősödtek meg, ebből a legjelentősebb a JFF+WET+~R+NICE négyes szövetség voltak. Mivel a SHOCK a túlélésért küzdött, az Aces meg úgy általánosságban semmit nem csinált, ránk maradt, hogy őket kicsupáljuk, legalábbis a területünkről. Ugyanis a hármas szövetségnek lett egy területi megállapodása a peremről, ami így nézett ki:Ezen a térképen a bőrszín volt a NICE, a piros az ~R, a bordó a WET és a lila a JFF. Az ő megtörésükre, főleg mivel szinte full védőt játszottak, északról is lenukeoltunk a délieknek, de így is volt 3 vagy 4 kör, mire a mi részünkön megtörtük őket. Főleg a WET volt kemény dió a nagy tömbjükkel, viszont ezen klánok kisöprése mindennél fontosabb volt, mert amíg ez nem történt meg, addig nem tudtunk semmit csinálni a komolyabb célok érdekében. Folyamatos "gondozást" igényelt a terület, mert szinte folyamatosan, egymás után alakultak a barnák összeverődéséből az ilyen klánok, nem az első és nem az utolsó barna góc volt az övék. Voltak azért jó kis harcok, a déli rész például egész jó kis adok-kapokba volt a WET-tel.

Viszont, mikor legyőztük őket, volt egy kérdéses, és utólag belegondolva elég buta történés, ami ellen sajna nem ellenkeztem. Az Aces ugyanis az ő területén, miután mi szétvertük a klánokat, ők betoborozták őket, erre a már inaktívabb, legyőzött tagok bementek az Acesbe, amitől 7D azt remélte, hogy előrébb kerülnek, de végül közvetve ez lett a vesztük (meg nekünk is). Miután őket felvették, így a barbikba meg az ingyen falukba már ők is lelkesen nemeseltek, miközben előtte egy fake erejéig se vettek részt a legyőzésükben. Én, naívan azt gondoltam, hogy ezután legalább 100%-ban tudnak koncentrálni a frontjukra a Sanity+DS duó ellenében.

Időközben északon megkezdődött a fegyverkezési verseny, illetve megjelent egy VlH nevű ütközőklán az IKEA és köztünk. Ekkor elkövettem ismét egy hibát (ki számolja már, milyen rövid idő alatt a hányadikat? :) ), aminek hónapokkal később láttuk csak az eredményét. Ekkor a szerverre a nagyok között inkább a helyezkedés volt a jellemző, ugyanis az Aces leginkább a Sanityvel harcolt, nem a DS-el, ők csak itt-ott érintettek minket és a SHOCK-ot délen, DS-IKEA közt érintkezés sem volt, Aces MNT-be volt az IKEA-val, nálunk meg ott volt az ütközőklán, illetve korábban egy EMC nevű ütközőtömegklán volt az IKEA és az Aces közt, amit 7D zseniális megmozdulásainak hála az IKEA szinte egy az egyben befoglalta. Cserébe tőlük is olvasztott az Aces (GG, négyes peremszövetség, EMC, s hol még a vége?).