• Nem tetszik a havazás? Kapcsold ki:

Say Hi II.

Stormbringer

Supporter
A Klánháború Csapata
Supporter
A reakció pontszáma
1.823
Say Hi.png
Egy roppant érdekes alanyt hoztam most nektek, akit bizonyára többen is ismertek. Az alany nem más, mint az -NF- klán vezetője, Say Hi ! Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!
Figyelem! Ha még nem láttad volna az előző interjút, akkor kérlek előbb azt olvasd el! Katt ide!


Stormbringer
Nagyon szépen köszönöm, hogy meginterjúvolhatlak téged. Első kérdésem az volna, hogy megkérdezzem, mi okból vállaltad el újból az interjút? Mert ugye veled már készült egy nem is olyan rég.

Say Hi
Én köszönöm a lehetőséget. Elsősorban azért, mert Te másképp állsz a témához, legalábbis ahogy látom. Illetve részletesebb kérdéseid vannak.

Stormbringer
Mire gondolsz a részletesebb kérdések alatt?

Say Hi
Az előzőnél, amit Korboncnokkal csináltunk pár kérdés volt ha jól emlékszek, Nálad viszont jóval többet látok, jóval specifikusabban rákérdezve egy-egy dologra.

Stormbringer
Ennek örülök, ha elnyertem a bizalmad. Ám, térjünk át egy picit a játékos mivoltodra. Olvastam az előző interjúdat, de engem érdekelne részletesebben a kezdetek. Honnan jött a DJ heaven név? Volt ennek valami előzetes alapja?

Say Hi
Ez egy furcsa sztori, ugyanis én nem regeltem KH felhasználót nagyon-nagyon sokáig. Anno V4-en osztálytársam és legjobb haverom játszotta a játékot ezzel a nicknévvel, és láttam, hogy infóórákon ő játszotta a KH-t. Nekem tetszett a játék, de inkább csak őt figyeltem, meg hallgattam, amikor beszélt róla, hogy a számomra ismeretlen dolgok közt mi történik. Aztán amikor ő megunta a játékot, kérdezte, hogy szeretnék-e játszani, s igent mondtam. Ekkor ő azt mondta, átiratja a fiókot a nevemre, és játszak vele. De V4-en végül egyszer se léptem be, valamiért akkor nem akartam játszani. Gondolom törlődött a fiók. Így lett a nevem DJ heaven, ami valamikor a távoli jövőben felbukkant a KH-n, immár velem a fedélzeten.

Stormbringer
V4.. Azóta sok minden változott. Mit gondolsz mai fejjel, a változtatások/fejlesztések többsége inkább javította a játék színvonalát vagy épp csorbította azt?

Say Hi
Ez egy érdekes kérdés. Ugyanis mai fejjel csak a mikrovilágokról tudok nyilatkozni, amire azt kell mondjam, hogy a mostani világokhoz hozott fejlesztések zöme pozitív irányba vitte el a játékot. Ahogy mi emberek, úgy maga a játék platformja is rengeteget fejlődött, új technológiákat kezdett alkalmazni. Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy a sok újítás egészen másképp nézne ki a régi világokon - ahogy a kezdeti játék is lebutítottnak hatna manapság.

Stormbringer
Ezekkel az újításokkal, mint minden Online játékkal, profitálni szeretne a fejlesztő. Mit gondolsz, a régi Klánháborúban lehetett jobban érvényesülni mezei szinten vagy a jelenlegiben? Mennyire játszik fontos szerepet a profit a mai Klánháborúban? Szerinted elhanyagolható vele a világról-világra megszerzett tudás?

Say Hi
Régen jobban lehetett érvényesülni. "Noname" játékosok barbizással meg belsővel simán elmentek ezer falukig, egyszerűen azért, mert a hatalmas világokon volt lehetőségük a nagyok látókörén kívül játszadozni. Ma erre nincs meg a lehetőség. Mini világok, nagyon korai állásoknál már sorsdöntő háborúk vannak, lásd V50-en a Sparta-SBT-NF triót, ott már 1 faluknál armázgattuk egymást, meg összevissza időzítgettünk egymásra. Ma már aki itt van, és játszik, annak a zöme konyít valamit a játékhoz (legalábbis a közelmúltbna így volt), emellett egymás nyakán vannak a játékosok a nulladik pillanattól. Mint minden cégnek, nyilván az Innonak is a profitszerzés a célja. Régen a több tízezer játékos csak a havi PF+fiókkezelővel kitermelt egy igen szép összeget nekik, ma meg az apadó játékosállományt kell valahogy ellensúlyozni, hogy a profit ameddig cska lehet, szinten legyen tartva. Ennek köszönhetjük a rengeteg prémium funkciót, a freemium eventeket, a ppzhető lovagokat, mindent, ami ma KH-vá teszi a KH-t.
Mai startok össze se hasonlíthatóak a régiekkel, mindenki ppvel rusholja a nemeseket, hogy barbikkal vigye el az arany díjakat. Nemzetközin volt játékos, aki bár késve kezdett, de az 5 napos kezdővédelem végén 26 kiépített faluja volt... De a pp előnyt ad, tudást nem. A hosszú (elnézést, hosszabb) távú játékban továbbra is kijön a tudásbeli fölény, és a hozzá nem értő pp költők minden esetben kikopnak pár falunál. Az igazán veszélyes játékosok azok manapság, akik pp-vel kezdenek, emellé értenek a játékhoz, ezzel nagyon nehezen behozható előnyt tudnak építeni.

Stormbringer
A kezdeti előnyhöz hozzásegíti a játékost a prémium. De mit gondolsz, egy sikeres/kezdő klánnak van-e szüksége 1-2 ilyen prémiummal játszó játékosra a szerver kezdeti szakaszán? Mennyit lendít előre a klán presztizsén, ha vannak ilyen kaliberű játékosaik?

Say Hi
Minden klánnak szüksége van húzójátékosokra, főleg manapság. Mai szervereket 2-5 elit player szokta eldönteni, akikre a másik oldalnak nincsen válasza. De hogy ppsre szükség van-e? Ez érdekes, nem feltétlen. Lehet, többet árt egy kezdő klánnak, ha van egy lufifiókja, akire nagyon építenek, aztán hirtelen kipukkad, és ott állnak letolt gatyával (bocs a kifejezésért). Sikeres klánnak általában megvan a maga kerete, tudja ki használ több ppt, viszont azt is tudja, mit várhat a játékostól. Tudja, hogy rábízhatja, hogy pl 50 faluig kipusztít mindenkit a környéken, utána leadja a faluit, ekkor beküldheti origóra, ahol általában a legnagyobb daráló van.

Stormbringer
Térjünk át picit a klánokra.. Mikor és hogy alakult meg a klánod? Mik voltak a kezdeti nehézségek, amikkel szembekerültél már a legelején?

Say Hi
A klánom csúnya, s cseppet sem dicső körülmények közt alapult meg. V43 előtt volt egy nemzetközi Masters torna, ahol 3 magyar csapat indult egymástól függetlenül, de végül összedolgozva. Ott szereztem első vezetői tapasztalatomat, hisz a diplomáciát én intéztem, s szépen befürödtem. De a lényeg nem ez, hanem hogy az egyik kis magyar team az egy klán, a V33-as SBT elleni vesztes BH magja volt. Velük, illetve az egyik vezérhölgyükkel nagyon jóba lettem, így mikor hívtak játékosként, igent mondtam V43-ra. Gyorsan húzójátékos lettem top1-ként, és vezetőségi tag is. Két fővezérünk volt, Arihana (az előbb említett jó barát) és recklessM, alattuk 5 alvezér, Hytech, ImZs, SirNyenjo, -monster- és én. Eleinte szépen fel voltak osztva a szerepek, de nagyképűségemnek hála elhittem, hogy én mindent jobban tudok, és így lettek összetűzések, leginkább Reki és köztem, illetve egy ellentől betoborzott játékos, GoodDayToDie és ImZs közt. Reki egy jó játékos, de vezetőként inaktív volt, csak néha beszólt fórumra, hogy ez nem így jó, meg ezt nem így kéne, ekkor telt be nálam a pohár. Másik fronton nagyon kemény egymásba állások lettek, és az egyébként nagyon dominánsan topegy klánunkban kialakultak helyrehozhatatlan ellentétek. Volt egy Team Reki és egy Team DJ, és nagyon kis szikra hiányzott a szakadáshoz. Ekkor épp a másik 3 nagy klán harcolt ellenünk összefogva, tehát semmilyen téren nem volt szép kilátásunk. Hosszú viták után megtörtént, ami csak idő kérdése volt, egy egyszeri pár órás idegeskedéses kilépés után másodszor is kiléptem, immár végleg. Eközben Skypeon tovább zajlott a háború a két oldal közt, és várták, mit fogok csinálni. Az ellenféltől is érkeztek a levelek, a top1 klán nélkül elég feltűnő jelenség. Én törölni akartam, viszont a "Team DJ" azt mondta, hogy ha én törlök, akkor ők is törölnek, nem hagytam hát, hogy az én hülyeségem tönkretegye a játékukat. Érdekes ez a döntés, mert ezzel párhuzamosan a másik oldalt támogató, de szintén társaim játékát éppen ekkor tettem tönkre. Így alapult meg a klánom, a Nameless, faceless.
 
Utoljára szerkesztve:

Stormbringer

Supporter
A Klánháború Csapata
Supporter
A reakció pontszáma
1.823
Stormbringer
Az eddigi csatáitokból melyekre emlékezel szívesen vissza és mely játékosokat emelnéd ki az adott harcokból, lévén, hogy ő odatette magát a körülményekhez képest? Illetve, a "Team Reki" oldalból végül mi lett? Volt aki követett téged?


Say Hi
V43-on az összes csatánkra szívesen emlékszek vissza. Egyénileg ott nem lenne szép kiemelni akárkit is, hisz a fiókom hatalmas erő- és területfölényben volt szinte mindenki ellen. Így legjobb csatámnak egy nagyon régi, eldugott emlékemet választanám V31-ről a ma -NooBLeadeR- néven futó fiatalember ellen. Vele egy tökéletesen egál egyéni háborút hoztunk le több hónapon keresztül. Hasonló volt a V28-as Nemezisem, mefike+Arkhimedesz2 duálfiók elleni csatározás, ellenben ott a rutin lenyomta az ifjú titánt.

Egy ideig az NF és a BH párhuzamosan létezett, náluk mi szövinek voltunk berakva, nálunk ők MNT-nek. Egy idő után látszott, hogy a mi oldalunk az erősebb, ugyanis sajnos megöltem sokuk játékát. Idővel a terület NF-es lett, többen játékos, kevesebben falu formájában. Nem vagyok rá büszke, de mindent elkövettem azért, hogy az NF-es társaim játékát a sírból megmentsem, ezért honeypotnak használtam a BH-sokat (is), hogy diplomáciát tudjak rendezni magunknak, és 3 vs 1-ből 2 vs 2-t csináljak. Ezt őszintén, tényleg őszintén sajnálom, nem ér ennyit egy játék, hogy valaki ekkora számító szemétláda legyen.


Stormbringer
Menthetted a menthetőt. Ezek alapján Te, mint a klánod vezetője, milyennek írnád le az NF-et a külsősöknek?

Say Hi
Nem, ezt nem lehet így felfogni, hogy mentettem a menthetőt. Fontos, hogy emberek maradjunk a játékos fiókok mögé bújva is, és én sokszor nem voltam az, sokszor nem játékosokkal beszéltem, hanem eszközökkel, akik a céljaink eléréséhez elengedhetetlenek voltak. Megrészegített, hogy eddig a KH-ban mindenhol sikeres voltam, játékosként egyre magasabbra emelkedtem, és elhittem, hogy én bármit bárkivel bármikor megtehetek, nem fog visszaütni sosem. De hát mindenki visszakapja az élettől amit ad, legyen szó akár egy online böngészős játékról csak.
A V43-s NF-re mindennél büszkébb vagyok ebben a játékban, sosem felejtem el azt, hogy az a maroknyi játékos, a lehetetlennél is rosszabb helyzetben mellém állt, és mindenáron kitartott mellettem. Ez olyan szintű bizalom volt, amilyet még sosem tapasztaltam ebben a játékban. Nem is biztos, hogy ott, akkor megérdemeltem. A másik két (1 magyar, 1 nemzetközi) szerver NF-je egészen más tészta.

Stormbringer
Adja magát a következő kérdésem. Miben különbözik a korábbi és a másik 2 NF?

Say Hi
A V43-as maroknyi emberke mint mondtam, valamiért feltétel nélkül megbízott bennem, kérdés nélkül tették minden hülyeségemet, volt amit sokszor jobban előreláttam, és azt is gondolkodás nélkül megtették, ha azt mondtam, hogy a későbbiekben az előnyünkre fog válni. Mivel nagyon maximalista, pedáns ember vagyok, és a támadást és a védekezést is én vittem, így a klán is nagyon precíz, maximalista volt. Nem tűrtem a legkisebb "hatékonytalanságot" sem, kidolgoztam a jól működő védekezési stratégiát amit a mai napig szeretnék használni, és ezekhez az apróságaimhoz nagyon rahaszkodtam. Például ha arma volt, nem lövöldöztünk el random nukeokat, hanem mindenki megvárta az egész akciót, ideges voltam, ha valami gikszer jött közbe, ha egy védés nem úgy volt, ahogy "ki volt találva"... A későbbi kalandos V43-as győzelem (?) után elszállt a ló, és a saját elveimet szembeköpve mindenkit hívtam, hívattam, aki kicsit is jó volt valamikor, pedig azt vallom, hogy a múlt semmit nem ér, a jelenben kell jónak lenni, nem előző szerón. De mégis, megrészegített, hogy "legyőzhetetlen" vagyok, hisz ekkor 3/3 szervergyőzelemmel álltam, de V43 nem lett egyéni győzelem, én pedig mindenképp egyedüli szerver győztest akartam csinálni az NF-ből. Nyomokban sem emlékeztetett arra, ami volt, és a végén ilyen olyan okok miatt már utáltam belépni a saját klánomba, és cseppet sem éreztem magaménak. Ez, meg a V50-en történtek alapból eléggé elérkezettnek láttatták az időt, hogy eltűnjek a színről. S végetérjen egy be nem teljesült álom

Sokáig nem tudtam KH nélkül maradni, 2 hónapra sikerült, de ekkor a legközelebbi NF-es barátokon kívül mindenkit töröltem Skyperól, senkivel nem tartottam a kapcsolatot, nem KH-ztam, nem érdekelt. Aztán az örökös társam, =NewHope= és köztem felmerült, hogy jó lenne játszani, de nem itthon, hanem nemzetközin. Beregeltünk W101-re, és az akkori top3 klán ellen ketten toltuk, és 3-1-es statunk volt a szerver elhagyásának időpontjáig. Láttuk a nagy potenciált, hogy itt teljesen másmilyen a játék, elindultunk hát W105-ön, egy létszámban lebutított, játékrendszerben viszont felturbózott NF-el. Nem voltunk 20-an se, mégis TOP5-ig jutottunk, mégis árulás kellett, hogy legyőzzön minket, meg a 10x-es túlerő. De ott nem is igazán voltam vezető ( nem ugyanaz, mint a vezér! ), hisz mindenki tudta magától, mit csinál, csak megbeszéltük a dolgokat, és ki ki csinálta magától, amit kellett. Az a szerver amolyan prototípussá nőtte ki magát, amivé jó lenne válni
 

Stormbringer

Supporter
A Klánháború Csapata
Supporter
A reakció pontszáma
1.823
Stormbringer
Ismételten egy elkerülhetetlen kérdés elébe nézünk. Terveztek-e a következő nemzetközi szerverre bemenni? Ha igen, akkor milyen kerettel és mit vettél számításba, amikor a keretedet hívtad össze?

Say Hi
Igen, a szerverünk hozzávetőleg 3 hete megy W110-re szerettünk volna menni, és noha én voltam a legnagyobb szószólója, hogy ne hiszti menjen a beállítások miatt, de azért egy farmolás és gyűjtés mentes szerver pp-vel, lovag nélkül túl sok. Végül a játékosok nyomásra a farmolást engedélyezték, és mi csak reménykedni tudunk, hogy W111 normális setupot fog kapni.

Stormbringer
Amikor meghívtad a játékosokat a nemzetközi szerverre, akkor mit vettél alapul? Játékos tudást? Régi kötődést? Esetleg egyéb dolgokat? Vannak-e komoly terveitek a nemzetközi porondon? Esetleg később, bővülhet-e a csapatod? Ha igen, hogyan?

Say Hi
Aktivitás és csapatjátékos szellem. PP-t minimum 10k-t akárki akármikor tud szedni onnan, az nem opció. A 105-ös keretet szerettem volna, vagyis még most is mélyíteni, hogy ne legyen 1-2 embernek nagy a terhelése. Szivesen látnék még játékosokat, mint mindig, de csak módjával. Nem támasztok olyan terveket, hogy márpedig szervert fogunk nyerni, mert egy szervergyőzelemhez itthon is, hát még nemzetközin rengeteg dolog kell, hogy stimmeljen. De minimum célunk, hogy elérjük azt, amit W105-ön, hogy az emberek felfigyeljenek ránk, adott esetben elismerjék, hogy igen, ezek a magyarok tudnak.

Stormbringer
Térjünk át picit a magyar, illetve egyéb nemzetek klánháború közösségére. Szerinted miben lehetne fejlődni az egyik oldalnak és miben kellene fejlődni a másik oldalnak? Az is érdekelne, hogy a nemzetközi sikerek után hogyan látod az ottani felhasználók játékát? Körözi esetleg az itthoniak játékát vagy nem annyira veszélyesek ott a játékosok, mint elsőre gondolnánk?


Say Hi
Kissé túlzó az a "nemzetközi sikerek" kifejezés Az ottani szervereken sokkal hígabb a játékosállomány, amennyivel többen vannak, azt zömével noobok teszik ki, viszont van egy pár nemzet, pl a norvégok és a svédek, akiknek a saját domainje megszűnt, nekik már az elit játékosaik is .net-en tolják. De szerintem semmivel nem veszélyesebbek, nem nagyon jellemzőek az összeszokott klánok, sok helyben alakul ki. Egy NF-nél jóval erősebb, teljes kerettel kiálló magyar csapat simán legit esélyes lenne akármelyik szerveren a megfelelő felkészülés után (főleg pp beszerzése). Viszont sokkal jobb szerintem a külsős közösségük, W105-ön még mikor árulásról volt szó, a két fél tudta úgy burkoltan anyázni a másikat, hogy a supportnak egyszer se kellett közbeavatkoznia. Ebben mindenképp fejlődésre szorul .hu.

Stormbringer
Megemlítenél néhány magyar klánt, akiknek véleményed szerint, volnának győzelmi esélyei a következő nemzetközi szerveren?


Say Hi
Akikkel én találkoztam, közülük csak az SBT-t mondanám, de szerintem egy felkészült FS vagy Horda szintén legit kihívó lenne - bár őket csak "láttam" játszani, de nincs személyes tapasztalatom.


Stormbringer
Visszatérve a közösségekre.. Szerinted (magyar viszonylatban) miben fejlődhetne a felhasználói és miben fejlődhetne a supporteri csapat? Vannak kontaktok, de véleményed szerint mind egyoldalú vagy sem?


Say Hi
Sosem lehet egyoldalú. A játékosközösséget - magamat is beleértve - leginkább az hergeli fel, hogy a kérdésekre vagy nem kapunk választ, vagy a sablonüzenetek jönnek. Sokszor nem látjuk be, hogy ugyanúgy emberkék vannak a másik oldalon, nekik is lehet bármi elfoglaltságuk. A supportnak pedig rá kéne jönnie, hogy a játékosokkal akkor értenek szót, ha játékosként beszélnek velük, nem lélektelenül szabályokat ismételgetnek, vagy azt mondják, hogy a "központ vót".
De a legnagyobb nehézséget az emberi hülyeség okozza. Amikor olyanokat látok, hogy a support ott ül egyesével a támadásoknál, és ami nekik nem tetszik, átírják a játék forráskódjában a szerencsét... Nos, ilyenkor szégyellem, hogy létezek


Stormbringer
Ha már a témánál vagyunk, akkor szeretném megkérdezni, hogy szerinted milyen új játék típusokkal lehetne feldobni a fórumot és mely játék az, amit látni sem szeretnél rajta? No, és miért nem?


Say Hi
Tiszteletlen lenne nevén nevezni, kit nem látnék rajta, így ezt ha nem gond, nem tenném meg. :D De az autentikációt igazán lehetne IQ teszthez kötni, nem kellene nagyon magas érték, és máris sok problémás személytől megszabadulnánk. A minigame-eket ppért nagyon szeretem, érdekes dolgokat szoktatok kitalálni, csak lehetnének gyakrabban - nem a pp, hanem a változatos közösségi feladatok miatt.


Stormbringer
Mint minden alanyomtól, tőled is megkérdezném, hogyha lehetőséged volna, Te kivel játszanál 1vs1-et oldschool keretek között? Illetve, melyik klánnal harcolnál egyet szíved szerint?


Say Hi
Vinszenttel vagy Déével mérném össze magam, én őket tartom a magyar mezőny két legjobbjának. Klánnal senkivel nem harcolnék már szívem szerint, de ha valakiket mondani kell, akkor egy SBT-s visszavágóban lennék benne.


Stormbringer
Arra volnék még kíváncsi, hogyha Te a fejlesztők bőrébe bújhatnál, akkor milyen új fejlesztéseket raknál hozzá, illetve vennél ki a játékból?


Say Hi
Akkor első lépésemmel beolvasztanám a magyar domaint a nemzetközibe. De egyébként új végjátékokon gondolkodnék, leginkább olyanon, ami a kicsit gyengébb, hátrányban levő klánnak is esélyt ad a győzelemre, ha okosabban játszik. Ilyen például a legutóbbi, egyetemes endgame. Kivételt a fölösleges, nem átgondolt végjátékokkal lehetne kezdeni, mint a rúnás meg a pontszerzős, illetve a morál-nem-kivételét kivenném emellé


Stormbringer
Végezetül, szeretném megkérdezni, hogy az újonnan érkezőknek mit tanácsolnál a játék egészére nézve?


Say Hi
Vannak újonnan érkezők?
Legyenek aktívak, kérdezzenek, harcoljanak, abban edződjenek, ne a barbizásban meg a belsőzésben.


Stormbringer
Kedves Say Hi, nagyon szépen köszönöm, hogy rendelkezésemre álltál ennyi időn keresztül. A játékosok nevében remélem, hogy egyszer még összefutunk valamelyik világon!


Say Hi
Én köszönöm az ismételt lehetőséget. :)
 

korboncnok

ex Supporter
Ex-Csapattag
A reakció pontszáma
928
Say Hi
Én köszönöm a lehetőséget. Elsősorban azért, mert Te másképp állsz a témához, legalábbis ahogy látom. Illetve részletesebb kérdéseid vannak.
Ezt nem tudom megcáfolni, valóban így van :) Storm interjúi sokkal specifikusabbak, de én riportokra voltam specializálva, az egy teljesen monológabb hatású műfaj.