Séfbácsik

  • Témaindító Deleted User - 1528109
  • Kezdés ideje

Deleted User - 1528109

Vendég
séfbácsik.png
Egy roppant érdekes alanyt hoztam most nektek, akit bizonyára többen is ismertek. Az alany nem más, mint Séfbácsik ! Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!

Stormbringer
Kedves Séfbácsik,
Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérésemet.

Első kérdésem az volna, hogy hol találtál rá először erre a játékra?

Séfbácsik
Kedves Storm!

Köszönöm a megkeresést :)
Először egy internetes hírdetésben találtam a játékra még 2009-ben.

Stormbringer
Emlékszel, hogy akkor melyik világ futott? Mik maradtak meg benned emlékként a kezdetekről?

Séfbácsik
V1 volt még 23 faluig jutottam. Nyílván nem a világ elején regisztráltam ezért több hétnyi játék után is nagyon sokadik voltam csak a ranglistán ez kicsit demotivált és elment a kedvem. Traviannal játszottam régebben ott több sikerélményem volt ezért visszamentem oda és pár évig ott is ragadtam :)

Stormbringer
V1-en volt mentorod, aki segített volna a játékban? Volt-e ott olyan barátod, akivel mai napig tartod a kapcsolatot?

Séfbácsik
V1-en nem volt mentorom, fórumon próbáltam tanácsot kérni ha elakadtam valahol. Fidem et Sanguis volt az első mentorom V31en akitől nagyon sok mindent tanultam. Zitus 22 volt a második falufoglalásom v31 ő volt, utána rám írt gratulált, de nem vettem észre, hogy írt csak 1 hónappal később aztán elkezdtünk beszélgetni és jó barátság alakult ki.
Antival ismerősök voltunk facebookon, egyik nap mentem haza munkából ültem a héven egyszer csak egy ismerős arc ült mellém a héven kérdeztem tőle nem te vagy Anti? :D Felismertük egymást és jókat dumáltunk.

Stormbringer
Ezt jó volt olvasni:p
Tehát egyedül érkeztél az elején ?
Miben volt más a játék, mint a Travian?

Séfbácsik
Igen egyedül, aztán 2 szerverre benéztem osztálytársakkal, de csak a szeró elején pár hétig nyomtuk ameddig a kedv tartott.
Sokkal jobban számít a stratégia a kh-n mint a travianon. Ott előre el lehet tervezni a beregelés pillanatától az egész szervert szinte. Travianon csak az a lényeg hogy aktív legyél ott volt, hogy 5-en vittünk egy accuntot szó szerint 0-24-ben.Mikor kijelentkeztem az accból hívtam acc társamat hogy jöjjön váltani és ez így ment mindennap.
A kh sokkal több rétegű mint a travi. Nincs az hogy valaki csak támadó vagy csak védő játékos, egyenlően fontos a támadó és a védő falu is. Talán ebben a legkülönbözőbb a két játékos, hogy traviban el kell köteleződj egy oldal mellett vagy támadó leszel és téged tápolni vagy védő és te segítesz a többieknek.

Stormbringer
A klanhaboruban te melyik oldalt erősíted? A védekező vagy a támadó tábort? Miért?

Séfbácsik
Legjobb védekezés a támadás :) Támadó felfogásban játszok, de fontos hogy az elfoglalt falu meg is legyen tartva. Minden szerver más, a klán érdekét kell nézni valamint a saját pozíciót hogy milyen helyzetben vagyok.

Stormbringer
Hogy készülsz fel egy szerverre? Hogyan tervezed meg az indulásod?

Séfbácsik
Legfontosabb a beállítások. V31en játszottam 1-1es sebességgel nekem nagyon lassú volt az én játékomhoz ezért én a gyors világokat preferálom. Ha megvannak a beállítások megnézem hogy milyen klánok indulnak ismerősök hova tudok csatlakozni.
Ezután keresek dual társat akivel tudok együtt játszani
. Több szervert is Sky-al toltunk végig, jelenleg is v55-n együtt játszunk.

Stormbringer
Mi alapján választasz magad mellé duáltársat? Mik az elvárások?

Séfbácsik
Sky-al V31 óta vagyunk dualba 1 vagy 2 szerver volt ahova nem jött. V36on Ashenvale volt a trial társunk. V40en Babybogyó csatlakozott hozzám dualnak, vele a játékban ismerkedtünk össze.
A v36on jóba lettünk a Spártába Görcs Ikrekkel utána V40-en együtt indultunk és rengeteget hozzá tett az acchoz. Az ő érdemét is szeretném kiemelni :)
V44 elején is dualba indultunk, Séfbácsik és Görcs ikrek a két skizo :D

Stormbringer
Melyik volt a számodra legszimpatikusabb klán, ahol eddig jártál és miért?

Séfbácsik
Mindegyik szervernek/ klánnak megvolt a maga szépsége, társasága.
V31
Silence hatalmas harcban tudtuk legyőzni az FC-t, bármikor ha rámírnának hogy indul a Sic csatlakoznék hozzájuk.
V36 FS-ből kiábrándulva Spártához csatlakoztam, nem bántam meg rengeteget tanultam itt.
V40
Spárta indult hatalmas lelkesedéssel vágtam bele a szerverbe, azonban rengeteg veszekedés és a Nikitával való konfliktus miatt többet nem indulok a Spártában így a gyönyörű kezdetből csúnya véget ért a szerver de ha választanom kéne egy szervert ahol a legjobb teljesítményt nyújtottam akkor ezt választanám.
V44 Horda a szívem csücske nagyon erős játékosállománnyal, az elején olyan szinten domináltuk a szervert, hogy a Horda starter klánként híresült el.

Stormbringer
Mi volt a legnehezebb feladat, amit el kellett sajátítanod a játékban és mindmáig használod? Mi volt az elsajátításában a nehéz?

Séfbácsik
Felvenni a versenyt a pp-s játékosokkal a játék elején :D

Stormbringer
Mennyire sikerült? :D

Séfbácsik
Kezdetben hatalmas előnyt ad a pp, amit nem lehet aktivitással pótolni de 100-200 falu környékén már kidomborodik a játéktudás, én ilyenkor szeretek játszani amikor már nem kell nézzem hogy 1-2 nukot bukok mert védve van a falu. Nem kell mérlegelni csak küldeni mert hamarabb visszaképződik mint az ellenfél védelme.

Stormbringer
Hol érzed jól magad, a fronton vagy a hátországban?

Séfbácsik
Attól függ mennyi szabadidőm van. Fronton nyílván élvezetebb a játék, de ha nincs elég szabadidő a fronthoz akkor átok is tud lenni. PL V31-en tartósan 1000 fölötti kardom volt napokig és egy ponton már el kellett döntenem hogy maradok itthon védekezek vagdosok ráfoglalok vagy elmegyek suliba.
 
Utoljára egy moderátor szerkesztette:

Deleted User - 1528109

Vendég
Stormbringer
Hogy készültél fel egy armára? (Adok-kapok)

Séfbácsik
Nagyon szeretem az idézeteket ez az egyik kedvenc filmemből van
"Egy 14 éves golyója ugyan olyan halálos mint egy 40 évesé".
A kh-n is így látom a dolgokat. Támadáshoz nem szükséges nagy játéktudás, összepakolod a támadási tervet aztán nyomod. A védekezéshez annál inkább. :)
Sokkal több tényező játszik szerepet a védekezésnél mint a támadásnál
, hogy mennyire van bevédve egy adott falu, mennyi mozgatható egység van, klántárstól kapsz segítséget, le akarod egyáltalán kötni a klántárs védőit kockáztatva ezzel azt hogy máshova nem jut védő.
Nagyon fontos hogy pár kard láttán az ember ne veszítse el a hideg vérét. Egy kezdő játékos még nem igazán tudja mérlegelni hogy mi a komoly veszély és mi nem.
Annó első komolyabb szerveremen v31en kb. 400 falum amikor pár szomszédom átlépett az FC-be és hirtelen a fiókom 40% frontos lett. Kezdőként ez hatalmas nyomás volt össze vissza tologattam a védőket.

Stormbringer
Szerinted ki lehet ismerni a fronton lévő fiókokat? Pontosabban a tulajdonosát. Mik a szokások, hogy támad és védekezik stb.
Ezek mennyire játszanak szerepet egy rá szervezett támadásnál?

Séfbácsik
Frontjáték inkább a kitartásról szól, hogy ki mennyi ideig bírja a nyomást. Persze fontos kiismerni egy fiókot de hiába ismerem és szórom rá a kardokat ha bírja a nyomást. Szerintem ez a két dolog a legfontosabb ehhez a játékhoz kitartás és szorgalom. Minden mást idővel megtanul az ember belerázódik de ha ez a kettő hiányzik hiába jó játékos valaki az armák felőrlik.

Stormbringer
Véleményed szerint és akik ellen harcoltál, ki bírja a legjobban a nyomást és mellé veszélyes is - hiszen megvan a kellő tudása a meglepetésekhez?

Séfbácsik
V31en Lordne hatalmas fronttal játszott, megtörhetetlennek tűnt, hosszú hónapok talán 1 év is kellett hogy megtörjön, mellette nagyon jó támadó játéka is volt. Tőle lestem el hogy az NL a legjobb egység. Az ő játéka nagyon megmaradt.
V36on Swakal lettem jó barátságba annak ellenére hogy ellenséges oldalon harcoltunk. Az ő játékának akkor nagyobb volt a füstje mint a lángja :D
V48on Helydi és Vinszel értünk össze délen hihetetlen jó játékosok. Beregeltek páran mögénk végül 3an maradtak Anti, Helydi, Vinszent. Tudtuk hogy jó játékosok és nem szabad őket hagyni érvényesülni viszont északról annyi védőt kaptak hogy nem tudtuk kiszedni őket az elején. Később annyira megnőttek, hogy ketten Vinsz és Helydi ketté vágták délen a Hordát. Nem bírtunk egymással délen álló háború volt északon viszont a Horda jobban dominált ezért tudtunk nyerni azon a szerveren.

Stormbringer
Melyik volt számodra a legfurcsább világ és miért?

Séfbácsik
V31et mondanám. Az első komolyabb normál világom volt. Előtte játszottam egy classic világot de az 1-2 hónapig tartott. V28 játszottam előtte de ott is csak 10 faluig juttotam.
Több mint 2 évig tartott a szerver, rengeteg hullámvölgyön mentem keresztül a szerveren is és a való életben is ezalatt a 2 év alatt, igazi forduló pont volt az életemben.
A játéknál maradva Dualba játszottunk Skyal felmentünk 400 falura utána hirtelen frontra kerülve nem volt elég idő a játékra le kellett adnom a fiókomat. Nagy része belsőzve lett sok falut pedig az ellenség vitt el. Mikor visszakaptam a fiókomat 98 falunk maradt. Újra kellett kezdjem a játékot a hátországba végül 558 faluval zártuk a világot.

Stormbringer
Kezdőként mi a legnagyobb segítség a játékban? Illetve, szerinted kinek kedveznek a küldetések - a kezdőknek vagy a tapasztaltaknak? Miért?

Séfbácsik
Évek óta ugyan azok a küldetések vannak szerver beállítástól függetlenül, egyértelműen a tapasztaltaknak kedvez. Egy öreg róka már előre tudja hogy a küldetések milyen sorrendben jönnek. Hogy van olyan küldetés amit nem kötelező megcsinálni lehet jobb kikerülni mint pl az 50 kardos küldetés ami kevés jutalmat ad. Egy gyűjtögetős világon még hasznos lehet de egy olyan világon ahol ki van kapcsolva a gyűjtögetés én biztos mellőzném az 50 kardost helyette inkább 10 KL :p

Kezdőként mi a legnagyobb segítség a játékban? Én a travian világából csöppentem ide tehát az alapismereteim megvoltak csak az egységeket kellett megnézzem melyik támadó melyik védő, mi mire jó.
A morál hatalmas segítség az elején a kezdőknek, viszont a játék későbbi szakaszában borzasztóan hátráltatja a játékot. Régen automatikusan kivették azt hiszem 60 nap után a morált, most viszont még mindig bent van.

Stormbringer
Volt-e mentorod a játék elején? Esetleg neked van-e mentoráltad?
Mit gondolsz, a kis közösségünknek kötelessége volna segíteni az újoncoknak vagy ők csak plusz falu és majd megtanul magától játszani?

Séfbácsik
V31en Fidem et Sanguis segített nagyon sokat. A védő játék nagy részét tőle tanultam.
Kezdőként szomjaztam a tudásra, hogy a nagyok hogyan farmolnak, mit építenek, milyen zászlókat használnak. Sokat segít egy jó játékos accját átlátni hogy mit miért csinál és tanulni abból.
Általában dual társammal (Skyal) segítettük egymást és próbáltunk fejlődni. Órákat dumáltunk skypon hogy mivel lehetne fejlődni előre lépni, min változtassunk a farmon hogy többet farmoljunk kevesebb egységet többször küldjünk ki vagy többel farmoljunk stb.
Tipo Tosto-val v31en nagyon sokat beszéltünk a játék elején, motivált hogy fejlődjek, többet farmoljak. Nagyon irigyeltem amikor játék elején rögtön kifarmolta a vonatot és nagy falukat foglalt 20 mezőre a falujától én meg szenvedtem a 800 pontos szomszédokkal :)
Gaberával, Kisbohóccal, Ultival szintén regeteget dumáltunk, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak mennyire éri meg tőzsdézni, farmolni, kit lehet támadni stb.
Kötelessége nincsen segíteni senkinek. Engem viszont nagyon motivál amikor valaki tanulni akar. Ha valakin látom a motivációt hogy fejlődni szeretne és tanulni annak feltétlenül segítek.

Stormbringer
Egy falu építése közben mire kell szerinted törekedni, hogy az hatékonyan működjön? (Regisztrációkor)

Séfbácsik
Ezt a kérdést nagyon sokszor megkaptam már. Nincs rá tökéletes recept. Mindig az adott szerver beállításai döntik el hogy milyen stratégiát érdemes alkalmazni. Függ a sebességtől, egy gyors szerveren a termelés dominál, még egy lassún inkább a farmolás. Persze ez is függ attól hogy emelt számú a barbárfalvak száma vagy nem. Környéktől is függ, mennyi barbit dob melléd.
A legfontosabb hogy elég pp legyen :)
Egyébként én híresen gyenge starter vagyok, v40et 2 hét után újrakezdtük és utána lettünk top 1ek végül.
 

Deleted User - 1528109

Vendég
Stormbringer
Honnan jött a kedves neved? Nem mindennapi.. :D

Séfbácsik
Móricka74
-el jóba voltunk régen, még traviról ismertük egymást. Kellett nekem egy felhasználó kh-ra úgy indultunk neki hogy később dualosodunk ha úgy alakul. Mindketten szerettük a South parkot, ő találta ki hogy akkor legyen az a nevünk, hogy Séfbácsik hogyha később összeállunk passzoljon. Később volt egy konfliktusunk különváltak az útjaink, de a név rajtam ragadt :)

Stormbringer
Említetted többször már a duálokat.
Te kihez mennél duálba?

Séfbácsik
Sir Antoán de la Főséfbá-val a két séf kemény kombó lenne. Talán egyszer létre is jön :)
Vinszent-el szívesen játszanék együtt. Nemzetközi szerveren is kiemelkedőt nyújtott, sokat tanulhatnék tőle.

Stormbringer
Mit gondolsz az új Support csapatról?

Séfbácsik
Nem vagyok ebben a témában tájékozott. Általában az adott világ külső fórumát követem szemmel. Annyit látok hogy több moderátor szól hozzá a témákhoz ami mindenképp pozitív. :)

Stormbringer
Kivel küzdenél meg legszivesebben? Miért pont vele?
Van-e aktív világod?

Séfbácsik
Nincs konkrét személy. V40 után a Spártával szívesen megküzdöttem volna, Spárta vs Horda jó lett volna :)
V55ön játszom az OS-ben. A világ elején egyértelműen mi voltunk a favoritok nagyon jó kis csapatot rakott össze Pilvo. Amilyen unalmasnak indult a világ olyan izgalmas lett, a 3 nagy klán összeszövetkezett ellenünk. 5400 vs 4400 falu, 1000 falu előnyük van. Valaki külsőn azt írta, hogy innen az NN csak bukhat az OS csak nyerhet, ezt én is így látom.

Stormbringer
Milyen scripteket használsz? Híve vagy a használatának?
(Vigyázz, hogy mit válaszolsz :D)

Séfbácsik
Nem szeretném minden titkomat kiadni, egyébként kevés scriptet használok. :)
Megkönnyítik a játékot
. Ezért is jobb a kh mint a travian szerintem mert itt több script van a játékhoz és átláthatóbb az egész.

Stormbringer
Kérlek folytasd a gondolatmenetet.
Szerintem a klánháború..

Séfbácsik
..Csapatjáték.

Stormbringer
Van olyan barátod a játékban, akit nem támadnál még akkor sem meg, ha ellenfeled lenne?
Ha igen, akkor ki ő és miért nem támadnád meg (azon kívül, hogy a barátod)?

Séfbácsik
Szerelemben és háborúban mindent lehet. Ennek a játéknak pedig a nevében is benne van a háború :)
A másik hogy annyira összeszűkült a játékosállomány, hogy nagy átfedések vannak klánok között, aki egyik szerveren barát/klántárs az lehet hogy a következőn ellenség.

Stormbringer
Nemzetközi szerverre szeretnél-e menni?

Séfbácsik
Egyszer ha nagyon sok szabadidőm lesz kipróbálnám magam.

Stormbringer
Melyik világon láthatunk majd téged legközelebb, aktívan játszani?

Séfbácsik
Egyenlőre v55re koncentrálok. Amég itt játszok nem tervezem hogy máshol indulok. Szerintem teljes odaadással nem lehet egyszerre több szervert vinni.

Stormbringer
Általában mennyi premium ponttal vágsz neki a szervernek?

Séfbácsik
Nagyon változó. Van ahol rengeteggel mentem neki van ahol csak pár ezerrel.
v36 és v44 volt ahova 20-30 ezer körülivel vágtam neki.

Stormbringer
Végezetül,
Mik a kilátások a jövőre? Szeretnél e esetleg saját klánt és velük nyerni vagy addig játszol, amíg meg nem unod?

Séfbácsik
2x nyertünk a Hordával amit Durinnal ketten alapítottunk. V44 vezetőként V48 elején még vezetőként, aztán második felére már csak tagként voltam jelen. Azóta nincsenek klánvezéri ambícióim. Van aki klánvezérnek jó van aki játékosnak, én az utóbbi vagyok :)
Kedvenc idézetemmel szeretnék búcsúzni és köszönöm az interjút! :)

"Bármilyen gyönyörű is a stratégia,
olykor nem árt az eredményre is szemet vetni."


Stormbringer
Nagyon szépen köszönöm az interjúd!
További jó játékot kívánok neked! :)
 

erik06

Member
A reakció pontszáma
45
Nekem is tetszett. Az alanyok nagyon jó válaszokat adnak, látszik, hogy komolyan is veszik ezt az egészet, mert megfontoltan nyilatkoznak, nem dobják össze őket.
Nekik is köszönjük szépen :) jó olvasni az ehhez hasonló interjúkat.

Mondjuk ha ilyen összeszedett ember vagy Storm, akkor szívesen látnék tőled egy elemzést is bármelyik világon. Azok is ilyen érdekesek volnának mint a riportok, de ez csak egy tanács :)
 

Deleted User - 1528109

Vendég
Szerintem ez nagyon érdekes és jó interjú volt, legalábbis számomra, gratula Storm a választáshoz.

Amikor vársz valakit vagy valahol ott dekkolsz és nem tudsz semmit csinálni, majd előveszed a telefont és feljössz fórumra ezeket a riportokat olvasni és elégedett mosollyal nyugtázod őket, akkor azt jelenti, hogy jó munkát végeztél. Velem ma ez történt meg.
Nagyon jó alanyaim vannak és nem győzöm nekik elégszer megköszönni, hogy a szabadidejüket rám, ránk fordították.

Nekem is tetszett. Az alanyok nagyon jó válaszokat adnak, látszik, hogy komolyan is veszik ezt az egészet, mert megfontoltan nyilatkoznak, nem dobják össze őket.
Nekik is köszönjük szépen :) jó olvasni az ehhez hasonló interjúkat.

Mondjuk ha ilyen összeszedett ember vagy Storm, akkor szívesen látnék tőled egy elemzést is bármelyik világon. Azok is ilyen érdekesek volnának mint a riportok, de ez csak egy tanács :)

Köszönöm szépen, én is így gondolom, hogy jók a srácok/lányok.
Gondolkodok ilyenben is, de nem tudom, hogy mikor kezdjek hozzá. Talán, ha abbahagyom az interjúkat, majd ráfekszek erre is:) köszönöm a tanácsodat!
 

Deleted User - 1528109

Vendég
Vannak még jó játékosok, ez tény, de mindent a maga idejében :p
 

DeletedUser19651

Vendég
2 riportalanyt ajánlanék:
UFF Tothsunyi (alias Mohikán)
UW =After= ( alias földalatti mozgalom)
 
Fent