• Nem tetszik a havazás? Kapcsold ki:

Lightrex

Angerfist

Member
A reakció pontszáma
79
lightrex.png
Üdv Mindenkinek!

Az elmúlt időszakban lehetőségem volt Lightrexxel hosszasaabban beszélgetni a jatekbeli történéseiről, jó és rossz emlékeiről valamit rövid kronológiában az eddigi szervereiről.

Mivel a fórum 10000 karaktert engedelyez, muszáj vagyok több részletben feltölteni nektek.

Hogyan kezdődött számodra a klánháború?
Mik voltak az első élményeid, ki vett rá a játékra?


Mindig is stratégiai játékokkal szerettem leginkább
játszani,önmagamtól próbáltam ki a játékot olyan v15 környékén,majd én vettem rá 2 barátomat hogy játszunk már ezzel a vacakkal. Csináltunk egy kis klánt és valahogy így kezdődött a történet.

Melyik volt az első komolyabb szervered ahol már tapasztaltabb játékosként indultál?

Az első komolyabb szerverem v17 volt ahol kb 250faluig jutottam...hosszú szerver volt,a végére már azért elég sok dolgot tudtam,vagy másfél éven át csépeltük egymást rajta ha nem tovább...utána "tapasztaltabbként" v23on indultam de v17 elején totál kezdő voltam.

Viszont a 23-as szervered nem tartott sokáig, ennek mi volt az oka?

Az RD-vel indultam oda is,velük voltam már v17en is a szerver nagy részében,ott tanultam meg játszani,v23at pedig akkor kezdtem el amikor még ment V17.Közben kikaptunk v17en,minden klán összefogott ellenünk,majd technikai klánnal megnyerték a szervert.Az a v17es bukás elvette kicsit a kedvem v23tól is,de ami fontosabb hogy v23at és a játékot is meglehetősen untam akkor,gyakorlatilag már eldőlt a szerver sorsa mikor átadtam a falvaimat az RD
vezérének.Egyesült az RD és a Respect,és onnantól kb semmi ellenfelük nem maradt. Én pedig akkor tartottam a leghosszabb kihagyásomat,fél évig nem játszottam a játékkal egyáltalán

Ezután ha jól látom, 29-en indultál ismét az R-D színeiben. Volt esetleg már itt is komolyabb szereped a klán életében, vagy mint mezei játékos vettél részt ebben a klánban?

Az egy érdekes történet…,konkrétan Rans kiszállt az RD-ből v23 megnyerése után és a klán a vezére nélkül indult v29re,engem is hívtak,mentem és pár hét után én voltam a vezér. Az volt a legzűrösebb szerver amin életemben játszottam.Oda köthető szoros barátságom Witcherrel,annyi árulást,hátbadöfést,diplomáciával nyerni akarást
sehol sem láttam azóta sem.
Mindenesetre az RD nem az én klánom volt,és mikor én kerültem oda vezetőnek nagyon nehéz volt irányítani azokat a régi tagokat akik máshoz szoktak.Ezért szerver fele tájékán felhívtam Ranst, hogy bocs kellenél,ez a te csapatod és nem bírok a sok önfejű embererrel.Szóval Rans visszajött végül a klán beolvadt a későbbi győztes teamed empirebe.Rans meg úgy döntött hogy indít egy csapatot most már szerver elejétől V31-en,úgy kötöttem ki oda.

A V32 indulása miatt ez a szervert nem fejezted be idő előtt?


Azt a szervert
végigjátszottam.V31 legelején harmatgyenge volt az RD, a régi tagok nagy része hiányzott,és megkaptuk a kontira a 2x szervergyőztes, bivalyerős CNN-t akik pár hét alatt feltörölték a padlót a társaság felével.
Rans úgy döntött hogy nincs értelme folytatni ott,2 választási lehetőség volt.
A CNN vagy a Witcher vezette Dream,
hadd ne mondjam mit választottam.

Witcher?

Dehogy,soha 29 en megtanultam hogy azt sem szabad elhinni amit kérdez.Szóval ott volt a nagy CNN nagyon jó játékosokkal és piszok erős vezetőkkel,erre jól összeveszett a vezetőségük és 2 részre szakadtak.Majd még 1 éven át gyepálták egymást,v32 mellett eljátszadoztam ott. Nagy kár a CNN-ért,jó klán volt, annak egy részéből alakult ki későb a TEMP,ami talán 35-t nyerte meg,de az már messze nem volt olyan jó.Sokat tanultam 31ből,de tény hogy a fő világom v32 volt amellett.


Igen az a 32-es szerver, hogy érzed ez milyen hatást váltott ki a játékodban?


V32-n az RD-vel mentünk csak nem RD-s színben,azt beszéltük meg ranssal hogy ők mennek északnyugatra,én meg Halottaskocsi barátommal meg még pár ismerőssel ék-re.
Megnyerjük a 2 kontit és olvadunk az RD-be,hát nem ez történt ,mi klánt építettünk a semmiből,és behúztuk észak-keletet.
Ransék elrontották a startot,megpróbálták észak-nyugattal együtt délnyugatot is behúzni,és elbukták mindkét kontit,
a maradék rd-sek az FS-be olvadtak és az lett a Fekete Sereg első világa.
Végjátékig jutottunk és valószínűleg meg is nyertük volna, csak szembe találkoztunk minden idők legjobb magyar klán vezérével. Nagyincze a szétesés szélén álló skullsból kiegészítve régi PHX-es tagjaival ütőképes csapatot formált,és a végén az RFG-t olvasztva nagyon csúnyán megvertek minket.

Több mint féléven át 2 fronton harcoltunk 2es sebességű szerveren.
Nagyon sokat tanultam abból a szerverből vezetőként,de végülis a legnagyobb kudarcom is volt,mert hatalmas eredmények után a koronát nem sikerült feltenni a szerverre.Soha nem játszottam jobb klánvezér ellen, és tanultam annyit valakitől kh-val kapcsolatban.

Milyen érzés volt egy nálad sokkal tapasztaltabb klánvezér ellen játszani,mennyire volt ez nyomasztó számodra?

Az a része felemelő volt,mindig is szerettem a kihívásokat és csak jobb ellen lehet igazán tanulni, de mikor 2 nappal arma csapódása előtt megírta nekem skypen kit fogunk támadni az kicsit kellemetlen volt.
A mai napig az egyetlen általam szervezett arma ahol nem hoztunk falut.
Másrészről ott a vereség nekem is volt köszönhető.Incze felajánlotta anno,hogy olvadjunk össze és nyerjünk együtt,de láttam a lehetőséget, hogy egyedül is képesek lehetünk megnyerni a szervert.Hallgattam a tagokra akik nagyon harcolni akartak,végül incze is azt mondta hogy akkor már játsszuk le és mi hùztuk a rövidebbet.Viszont azt mindenképpen kiemelném,hogy nagyon barátságos szerver volt,nem voltak aljas húzások,keverések,átlépések.Ha valaki átment volna az ellenből azonnal szóltam volna inczének és fordítva is így volt,semmi szarkavarás nem volt azon a szerveren csupán tiszta játék ahol a jobb vezér tapasztalata nyert.No, meg azt tegyük hozzá hogy a végén 15 fő körül maradt az aktív frontos játékosaink száma 6000 falus frontszakaszra,
míg a túloldalon több mint 2x annyi aktív játékos volt


Talán akkor nem is túlzás egy Shakespeare idézetet ide szúrni, arról "A gyáva nap mint nap meghal, a bátor csak egyszer." Hisz ezzel olyan dolgot csináltatok amit nem sok szerveren lehetett, és lehet már látni, hogy az olvadás és átlépés helyett a harcot választottátok.


Minden szerverem ilyen volt és mindig ezt a szellemiséget vittem tovább,voltam épp eleget vesztes oldalon de sosem vádolhatott azzal senki hogy nem harcolok utolsó faluig,a túlerő nem számít.V17en 1 hét alatt több mint 5000 nuket kaptam 200 falura, a végén már a raktárak is le voltak bontva 3.nap után adtam ott fel, amikor már nem volt egység harcolni és nem volt szövetséges sehol,csak piros vett már körül.

Még van pár ilyen történet,feladni nem szabad soha.
 
Utoljára egy moderátor szerkesztette:

Angerfist

Member
A reakció pontszáma
79
Viszont, a 32 után jött a V36, ezt a szervert, hogyan élted meg?

Az a tipikus történet ahol Leonidász a pár emberével éppen a Spártaiak ellen van,32 után páran,összesen 7 taggal elindultunk V36on megverni a spártát.

Ez eléggé bátor kísérlet volt részletekről.

Mivel láttuk hogy semmi nem lesz belőle egy szövetséget akartunk létrehozni a Spárta ellen ,ami a sok szűk látókörű ember miatt akik nem látták át a helyzetetet megbukott.Pár tag elárulta vagy lelépett a szövetségből.A Vasak pedig úgy gondolták hogy golyófogónak használnak minket,ennek eredményeként 6 aktív játékos 2 hónapig tartotta fel a spártát, Jade Falcon színekben.

Ott is utolsó faluig harcoltunk
a végén Halottaskocsi 16 nemes/falu kapott,Én meg úgy voltam egymás után enmtudomhányszor a nap támogatója,
hogy a szomszédom a top1 Séfbácsik volt.

Ha ott a Vasak a közös cél elérésére koncentrálnak, talán végrehajthattuk volna a csodát.

1200 faluja volt a JF-nek,és 2000 nuket kapott a spártától, a 2000 falus vasak meg 1 szál védőt nem küldtek.Az első támadást még kivédekeztük,de a Vasak, másodjára sem ,ésharmadjára sem küldtek védelmet,egy 2es sebességű szerveren volt hogy 3 naponta jöttek ránk.
Ott azzal törtek meg minket,hogy 2 aktív játékosunkat àttoborztàk

Sokan feladták és a végén páran átmentek az ellenhez,de amúgy ott a Spárta toborzással nyert. Szerver elején betoborozta Séfbácsiékat északról,Madonnáékkal a szövi ugye, így gyakorlatilag a szerver alatt folyamatosan 1,5x annyi falujuk volt mint az ellennek,nem volt ellenfelük.

Ezután jött egy rövidebb 37-es szerver.

Oda incze hívott,húztam párfalut nekik peremen.

Ez volt az egyetlen közös szerveretek?

Papíron igen, majd 39en végig külső tanácsokkal segített és bent is volt a vezetői skypen. Nem akart játékosként is belépni,mert nem akarta elvenni tőlünk a dicsőséget,hogy azt mondhassák hogy csak miatta van.

39 volt az első szerver a Fekete Sereg történetében,ahol első szerver győzelmét aratta itt már mint tapasztaltabb vezető indultál,mennyire volt nehéz a kezdés?

V39re úgy indultam hogy minden régi ismerőst,minden jobb játékost megkerestem,brutál csapattal mentünk 39re.Miután nagyon gyorsan behúztuk a kontitontinenst, ezt követően pár hét alatt megtörtük a Witcher által vezetett Ez Van klánt.Azon szerveren az volt a legnehezebb hogy a piszkosul erős ényünk szintjére felhozzuk ék-t is, utána mikor már északkelet is erős volt bedaràltuk a szervert túlerő ellen is.Az ellenséges klánoknak 3x annyi játékosa volt,de elfogytak.Másrészt meg sosem öltem annyi időt semelyik szerverbe mint v39be.

Ugye ott lett a duálom először 45legio, nélküle én sem tartanék ott ahol és ez a klán sem...zseniális játékos és remek szerény ember aki az évek alatt éppen elég terhet vett le a vállamról amennyi elég volt ahhoz,hogy ki tudjak bontakozni és mindezt egy rossz szó nélkül,jobb duáltársat kívánni se lehetne,az eredményei is nagyszerűek és az egész klánnak rengeteg dolgot tanított az évek alatt,de számomra a segítség amit nyújt v39 óta duálként felbecsülhetetlen.
 

Angerfist

Member
A reakció pontszáma
79
Ha már duál, mi a véleményed több játékost tömörítő fiókokról, ès ez alapjaiban mennyire változtatta meg a játékot?

Régen nem voltak telefonok amiken játszani lehetett,az ember akkor tudott csak játszani ha számítógéphez került, ami azt jelentette hogy kevesebb aktivitás is elég volt.Mára a telefonok korában folyamatosan kell legyen valaki aki figyel ha nem akarsz váratlan meglepetéseket,mikor nem volt duáltárs akkor is volt ùgymond mert nagyon sokszor csináltuk hogy olyannal felváltva helyettesítettük egymást akivel más időközönként értünk rá,a duálnak is így kell működnie gyakorlatban.A duál,triál nem inaktív játékosoknak lett kitalálva, attól hogy 3 inaktív közösen visz egy fiókot nem lesz jobb fiók belőle,sokkal inkább azoknak akik az élmezőnyben vannak és minden percben felügyelet alatt akarják tudni a fiókot.

Egy duál,triál is csak akkor működik igazán ha megfelelő emberek vannak benne,napi 16 órát játszottam úgy hogy légió is nagyon aktív volt egymást dobáltuk ki a fiókból folyamatosan,sosem lesz már annyi időm játszani mint V39-en.Nem volt egyszerű egyáltalán,rengeteget védekeztünk.

Ha már itt tartunk kíváncsi vagyok, Te hogyan is látod.Támadást, vagy védést nehezebb szervezni?

Szervezni támadást nehezebb,viszont játékosként sokkal nehezebb védekezni,
sokkal nagyobb tudás kell hozzá és ami fontosabb tapasztalat.
A védelemszervezés abból áll hogy kinek hova mennyi védőt,de ezt a védelem kérő irányítja.

Mikor meg nincs már annyi védő mikor kéne kezdődik az igazi játék,védekezni mindig jobban szerettem,szerintem ahhoz kell az igazi tudás.


Bár nem szeretnék szakmai titkokban turkálni, hisz jelenleg is van aktív szervered, viszont a támadás szervezésekben milyen elveket követsz? Esetleg vannak bevett szokàsaid?

Sosem szervezek 2 ugyanolyan támadást rengeteg képpen lehet armát szervezni,szervezőként mérlegelni kell,hogy kit érdemes támadni.

Tételezzük fel hogy van egy kupacban 10 jó meg 1 rossz játékos,vagy 10 rossz meg 1 jó,ott neked kell mérlegelned hogy meg akarsz e törni valakit vagy a falu hozatal a legfontosabb.Minden armánál van egy cél amit el akarsz érni,de nem mindig a sok hozott falu a legfontosabb,stratégiai játék az egész folyamat.

Vezetőként mennyire nehéz kezelni azt, hogy a játékosok zöme az armát hozott falukban méri?

A vezető felé is vannak elvárások,
namármost ha nem hoztok falvakat hónapokon át, akkor valószínűleg lenyakaznakSzóval érdemes azért néha a játékosok kedvére is tenni,viszont azt ha sok munkát ölsz valamibe és látják mindig értékelik akár sikeres akár nem.

Sokkal elnézőbbek az emberek a kudarcok iránt is ha látják hogy te megtetted amit tudtál,
szerintem ez a kulcs,ha te maximumon teljesítesz akkor nem lesz abból probléma hogy hoztok e falut vagy sem,legalábbis egy ideig biztosan nem...és ha jól csinálod akkor azért falvakat hozni kell


Viszont kanyarodjunk egy kicsit vissza a kronológiára,V45 szervezett indulás a Spárta ellen.

Ugye v36on megtanultam a saját bőrömön hogy olyan gyorsan klánt építeni ahogy a Spárta toboroz nem lehet,legalábbis a régi Spártának bevett szokása volt.Ezért megegyeztünk Archangellel, 2 erős csapat 1-1 kontinensen.Azon a szerveren biztosra mentünk,mindkét klánnak más szerveren 2 kontira elegendő embere lett volna, de itt ehelyett csak 1-1 kontira mentünk és azokat nagyon keményen behúztuk nagyon rövid idő alatt.Ráadásul mindkét kláncsaládnak elég stabil játékosállománya is volt,ami azt eredményezte hogy amíg nem áll nagyon rosszul a szénánk a spártának esélye sem lett volna toborozni tőlünk

A szövetség mennyire volt stabil?Voltak benne hullámvölgyek?

A szövetség vezetőinek a kapcsolata stabil volt, réges rég ismertük egymást,utána Archékkal olvadtunk rd-sként v23on voltam velük kis ideig v28on is,
meg sokat is beszélgettünk amúgyis.

Az szóba sem jöhetett hogy mi eláruljuk egymást,a tagok meg minket követtek,
nem mindig bírtuk egymást klánszinten de amíg ez a kötelék stabil volt nem volt semmi gond.Ez kitartott a végsőkig,szóval volt 2 stabil kontink és a spártának maximum 2 lehetett volna de a DA-t nem tudták időben olvasztani,elvesztették délnyugatot,onnantól a szerver sorsa megpecsételődött

Milyen érzés volt a verhetetlennek tűnő Spartát legyőzni?


Egyrészt jó,de azért kicsit kellemetlen is volt ledönteni egy ekkora óriás mítoszát
kinyitott egy kaput hogy mindenki lehet a legjobb.Viszont én tiszteltem az eredményeiket,és senki nem vitathatja tőlük a 6 szervergyőzelmet,egy szervert sem könnyű megnyerni,nemhogy 6-ot.

Nem tudom lesz-e valaha aki azt megdönti,irtózatosan nagy munka van benne


A nagy győzelem után jött egy kevésbé lényeges szerver a pályafutásodban a V46-os szerver.

V46-ra közel fél év késéssel érkeztem és megismertem egy új ambiciózus csapatot,a Cotl-t. Mikor beléptem hozzájuk nem tudtam mire számítsak,de pozitívan csalódtam,egy nagyon jó kis klánban találtam magam. Azon a szerveren peremen játszottam védő játékost és átélhettem egy figyelemre méltó klán szervergyőzelmét. Jó kis szerver volt.

 
Utoljára szerkesztve:

Angerfist

Member
A reakció pontszáma
79
Ezután ugye jött az első retro szerver a tőzsdék világában az úgynevezett "Bajnokok ligája"szerver, ahol nem indultatok, ennek mi volt az oka?

Azelőtt nem sokkal ért véget 45 és pihenni akartunk,azonkívül nyár közepén nem voltunk hajlandók nekiállni egy szervernek...minden szerverkezdés több napos emberfeletti munkával jár.Alapvetően megkeresni a sok játékost akire számítasz,kezdési tervet összehozni,egyeztetni, és utána maga a játék szerverkezdéskor a legintenzívebb


Nem akartuk ennek kitenni magunkat olyan hamar és főleg nem nyár közepén,
az többünk számára azt jelentette volna,hogy nincs idő nyaralni,pihenni stb.A szerverkezdés napján emlékszem Halottaskocsi éppen 2 hetes nyaralás 2.napján volt,nyáron az általános játékkedv csökken és nem véletlenül


Ha már Halottaskocsi, Ő volt a 2 tag közül az egyik aki veled kezdte a játékot?

Nem,őt v29en cibáltam vissza, még V1-en játszott régen,29-en visszarázódott.
32-n meg már segített,bár a tényleges szervezői munkáját inkább 36-n kezdte

Jelenleg is közösen vezetitek a Fekete Sereget v51-en, viszont itt a kezdésnél 19-re húztál lapot a két kontinenses kezdéssel, voltak kétségeid a terv megvalósításában?

A 2 kontis kezdés elkerülhetetlen volt
már 45-ön is nyomorogtunk 1kontin,de 51-re többen voltunk kezdőcsapatban mint valaha.
Azonkívül én bíztam a
játékosállományunkban,sőt még arra is felkészültünk hogy mi lesz ha valamelyik kontin ránk regelnek,végül erre nem került sor.

Rengeteg új taggal is bővült a klán akiket nem feltétlen ismertél korábban, számodra mennyire rizikós új tagokat beépíteni egy klánba főleg úgy, hogy esetleg fontosabb stratégia helyen helyezkednek el?

Van egy stabil mag,aminek jelentős része személyes ismerős, azonkívül vannak olyanok sokan akik évek óta velünk tartanak,
ilyen játékosok mellett sokkal könnyebb beépíteni másokat.Nem kell aggódni hogy mi történik akkor ha valakivel probléma van,mert az öreg rókák tudom hogy kiállnak mellettünk és lázadás nem lesz belőle.Ettől függetlenül azért erősen megválogatjuk kiket veszünk fel,és azt ne felejtsük el hogy új tagok beépítése szükséges,nincs klán aki csak régi tagokból megmarad,a megújulás a játék jelentős eleme.Ugyanazokkal a játékosokkal 2 szervert még nem nyert senki,mindig vannak újak.


V51-en új végjáték van, ez mennyire befolyásolja a játékosbázist? Ugye maga a pontok megszerzése több hónap, de ehhez stabil dominancia is szükséges.

Ez a végjáték rettentően unalmas formátum,a sima dominancia érdekesebb...a helyzet az hogy bizonyos dominancia nélkül kb lehetetlen megtartani a lehető legtöbb pontot.
Ezzel együtt túlságosan sok pont kell a győzelemhez,az új végjáték így szinte semmilyen izgalmat nem tartogat
ha fele annyi pont kellene akkor talán érdekesebb lenne de így csak fölösleges várakozást fog eredményezni.

Ugyebár Te is régi motorosnak számítasz, a PP tőzsde mennyire befolyásolja a játék mechanikáját?

A kezdést befolyásolja,de amúgy nincs nagy jelentősége, a csomagok és eventek azok amik jelentősen befolyásolják a szervereket.

Ha most egy kezdő játékos hozzád fordulna tanácsokért, mik lennének a legfontosabb tanácsaid?

Mindig akarjon fejlődni...nézzen utána a dolgoknak,kövesse az újításokat és alkalmazkodjon hozzá...a mai napig tanulok én is új dolgokat ennyi év után is,a folyamatos fejlődés és előrehaladás a játék elemi része.Másrészt pedig vegye tudomásul hogy ez egy aktivitást igénylő játék, nem csak nappal hanem sokszor éjszaka közepén is.Nem elég napi 1-2x belépni,itt többnyire az nyer aki többet van itt és jobban akarja a győzelmet.Végül pedig kitartás,kitartás mindenek felett,az a legfontosabb hogy sosem szabad feladni és mindig menni kell előre, fejlődni tovább és előbb utóbb meghozza a gyümölcsét.


Mint vezető, szerinted mik a legfontosabb adottságok, ahhoz hogy valakiből jó vezető legyen? Hisz nem elég ehhez egy csapatot kreálni és csak toborozni.

Két kategória van,a tanulható és amit nem lehet megtanulni.

A tanulható dolgok mint látni hogy működik egy klán,megérteni egy vezér mit miért tesz és látni milyen helyzet milyen döntéseket követel,ebben lehet fejlődni.

Amit nem lehet megtanulni, az az emberekkel megfelelő kommunikáció kialakítása és sok sok türelem,ha valaki úgy áll oda hogy én most türelmes leszek és akkor jól van az nem fog menni.Nagyon sokszor keresnek meg olyan dolgokkal az emberek amik lehet téged kicsit érdekelnek legfeljebb.Viszont akkor is ugyanúgy át kell gondolni és mérlegelni kell mit válaszolsz akár fontos neked egy probléma akár nem.Nincs tökéletes vezető,de a jobbak mindig meghallgatják a tagjaikat és tudják milyen problémáik vannak min szeretnének változtatni.


Mik voltak azok a tulajdonságok amiben fejlődnöd kellett?

Amit nekem nagyon meg kellett tanulni,hogy milyen elvárásokat kell támasztani, illetve hogyan várható el,hogy teljesítsék is őket.Fontos továbbá az őszinteség azokkal szemben akik a kezedbe helyezték az irányítást.
Tudomásul kell venni,hogy ebben a játékban olyan emberek időtöltéséért felelsz akik pénzt és energiát áldoznak abba,hogy sikeresek legyenek,na meg jó sok időt,és ezzel a felelősséggel együtt kell élni,ennek tudatában kell meghozni a döntéseidet.

És végezetül zárásként, a sok szép emlék mellett, vannak-e olyan tetteid amire nem voltál büszke?

Messze nem vagyok tökéletes,volt bőven döntésem amit utólag sajnálok...több embernek kellett volna több figyelmet és lehetőséget adni...mindig ott van hogy mit csinálhattam volna jobban,mit tehettem volna másképpen,de vezetőként és emberként is döntéseket kell hozni amiket nem lehet visszacsinálni,hiába derül ki utólag hogy rosszak voltak. Különösebben semmit nem bánok,mindig próbáltam olyan tisztelettel viselkedni másokkal,mint amit én is elvárnék


Köszönöm,hogy időt szakítottál rám :)
 
Utoljára szerkesztve: