..Headshot..

  • Témaindító Deleted User - 1528109
  • Kezdés ideje

Deleted User - 1528109

Vendég
Headshot.png
Egy roppant érdekes alanyt hoztam most nektek, akit bizonyára többen is ismertek. Az alany nem más, mint az =SBT= klán vezetője, ..Headshot.. ! Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!


Stormbringer:
Beszéljünk rögtön az elejétől. Hogy találtad meg ezt a fantasztikus játékot?

..Headshot..:
Még anno 5. osztályos koromban mesélt a Klánháború-ról pár osztálytársam, hogy milyen jó stratégiai játék. Méltó módon meg is invitáltak, hogy mi lenne, ha beregisztrálnék és szitává verhetnének :D
Akkoriban még nem volt internetem, így vagy az iskolai könyvtárban mentek a multizások ezerrel, vagy pedig édesanyám munkahelyére jártam be iskola előtt és után, hogy az ottani számítógépen játszhassak. Mondanom sem kell, nem futottam be nagy karriert kezdetben.

Stormbringer:
Mi fogott meg igazán a klánháborúban kezdőként?

..Headshot..:

Kiskoromtól kezdve egy nagyon erős belső késztetés van bennem, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni a való életben, így a virtuális téren sincs ez másként. Megtetszett, hogy itt nem "botokkal" vagyok együtt, hanem hús-vér emberekkel. Mikor elkezdtem a Klánháborút még rengetegen voltak a magyar szervereken, ha jól rémlik, a főoldalon lévő számláló még bőven 160.000 fő fölött ketyegett, de lehet, hogy ezzel keveset is mondtam. Amellett, hogy a V5-ön megalapítottam életem első klánját, 5. osztályos koromban, nagyon szimpatikussá vált, hogy a világok hosszútávon vannak nyitva, s mindig is szerettem az "upragde" típusú játékokat, ahol nem csak az van, hogy x óra után kijátszod, aztán csókolom, vége. Nem, itt időt, energiát rá kellett szánnod, emellett nem kevés stratégiai érzékre van szükséged, ha hosszútávon is a játékban tervezel maradni. S maga a meglepetés ereje már csak hab a tortán, hogy a nap egyetlen egy percében sem vagy teljesen biztonságban. Szeretek megismerni más embereket, így kiváltképp nekem valónak bizonyult ez a játék. Emellett nem utolsó sorban még megemlíteném azt is, hogy nem a nyelvtna órákon tanultam meg helyesen írni, hanem itt... fogalmazzunk úgy, pár tízezer levelezés, vagy pár százezer (inkább az utóbbi) van mögöttem. Rengeteget tanultam másoktól, s ezalatt nem csak a játékot értem. Az pedig, hogy mennyi értékes embert megismerhettem... már ez maga a győzelem
.

Stormbringer:
V5. Az nem most volt. Esetleg volt-e olyan, aki nagyban hatott rád (akár stratégiai képességeid fejlesztésében, egy klán vezetésében stb), sőt befolyásolta-e a karriered? Vagy csupán a haverokkal neki vágtatok ennek az egésznek és együtt tanultatok?


..Headshot..:
V5-ön anno édesanyámmal döntöttünk úgy, hogy alapítunk egy klánt. Persze fogalmunk sem volt róla, hogy mi - merre, egyszerűen csak megcsináltuk. Sosem volt az a sokat játszós fajta, egyetlen egy példát sem tudok, hogy bármilyen internetes vagy konzolos játékkal is játszott volna, arra is nehéz volt rávenni anno, hogy akár xbox-on menjünk együtt 1 need for speed kört, szóval a mai napig furcsálom, hogy egy ideig Ő is játszott. Megalapítottuk V5-ön az NFS klánt, ami aztán =N.F= lett, majd pedig ahogy láttam, a Sirének nevet kapta s így fejezte be a V5-öt. Most nosztalgia gyanánt vissza is kerestem staton az alapítást, legalul látható édesanyám (Zsuzsi) és az akkori fiókom (Halo3). twstats link

Egyetlen embert sem ismertünk, való életbeli barátaink nem játszottak, azok az osztálytársak akik hívtak, hamar kihullottak. Arra emlékszem, hogy hihetetlenül forrófejű voltam, amolyan tipikus lázadó kisgyerek, utáltam, ha más mondja meg, hogy mit és hogyan csináljak, ha azt éreztem, hogy nem az enyém az utolsó szó, szó szerint behisztiztem. Szerencsémre egy idő után bizalmat szavaztam pár embernek és a vezérkar tagjává tettem Őket, Ők pedig fogalmam sincs, hogy mit láthattak bennem, de egyetlen egyszer sem inogott meg a bizalmuk. Annak érdekében, hogy a klán fennmaradjon, egy idő után ahogy azt említettem is, csatlakoztunk a Farkasok klnácsaládhoz. Emlékszem, hogy még teljes térképek voltak, nem 4 kontinensen bohóckodtunk.
Akiknek a mai napig megmaradtuk a nevük, az többek között Merle, aki minden hisztirohamom ellenére folyamatosan kiállt mellettem és próbálta megtanítani, hogy hogyan kell hideg fejjel, hosszútávon gondolkodni, az ellenfél lépése előtt járni.

Továbbá nem felejtem Las Bahamas-t és a párját, egy békéscsabi házaspárról van szó. Az Ő általuk alapított klánnal kooperáltunk nagyon hosszú ideig, s közös elhatározás volt, hogy a farkasokhoz csatlakozzunk. Más lehetőség nem nagyon volt. Velük rengeteget beszélgettem és még ha konkrétumokra nem is emlékszem, de nagyon pozitív és kellemes élményt hagytak bennem, ha bármikor újra beszélhetnék Velük, biztos, hogy élnék a lehetőséggel. Lehet, hogy Ők azt sem tudják, hogy ki vagyok, nem is emlékeznek már, de az a több hónapnyi egyre mélyebbre merülő diskurzus amit folytattunk, számomra fontos volt.
A mécses akkor törött el, mikor karácsonykor engem és még kb. 20 társam kitiltották. Most nem mennék bele mélyebben a dolgokba, mindenki tudja, aki játszott már akkor, hogy mi és hogyan ment a V5-ön... itt jött képbe a Haalo2 majd a Haaalo3 fiók. Kb. 2 évet töltöttem az 5-ös szerveren, meghatározó részévé vált a későbbi pályafutásomnak.
Teltek - múltak a szerverek, kimagasló eredményt sehol sem értem el ezen kívül. Egészen a 10-es világig. Ott kezdődött minden nagyobb volumenű projekt.

Stormbringer:
Tudsz nekem mesélni nagyvonalakban a V10-es kalandjaidról? Mit gondolsz, szerinted onnan kezdett el felemelkedni a karriered?


..Headshot..:
Minden bizonnyal igen. Ott alapítottuk meg az =SBT=-t ato.mached-el és =ChaoS-BY-DesigN=-el. Magáról a játékról olyan szinten még mindig nem volt fogalmam, hogy hosszútávon életben is maradjak a térképen, de hála a kommunikáció iránti szerelmemnek, megismerhettem Ati-t és Chaos-t (Andris), akikkel megálmodtunk valamit egy hirtelen jött ötlettől vezérelve. A dolog szépsége, hogy Chaos-al az ezt követő években folyamatosan együtt próbáltuk vezetni a klánt szerverekről szerverekre járva, úgy, hogy teljesen egymás pólusai voltunk viselkedést illetően. A 10-es világon hamar leverte a kicsiny baráti társaságunkat az R.D., de ez a történet szempontjából "lényegtelen".

Jött a 12-es szerver ahol N00B néven fordultunk meg, itt ismerkedtem meg Hoppiskut-al és Mystyc-el (mai néven Viva), akiktől macheddel kiegészítve sokat tanulhattam, hogy hogyan is kellene egyengetni egy klánt, mint vezető.

A legfontosabbnak talán azt emelném ki, hogy nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy legyenek a klánunknak alappillérei, elvrendszere, ami összetartja a csapatot és egyben tiszteletet is vívhat ki másokkal szemben. Minden bizonnyal nem véletlen az sem, hogy a mai napig képesek vagyunk jó viszonyt ápolni az ellenfeleinkkel, továbbá nem egy volt ellenfelünk van már köztünk, aki évek óta erősíti már a közösségünket. A cél mindig is ez volt, egy közösség, egy virtuális család kiépítése, ahol nem csak egymás harcostársai vagyunk, nem csak egy nicknév a másiknak, hanem a barátja, akire számíthat bármire, akár a játékon kívül is. Az erre való törekvésünk, a közösség folyamatosan építése, formálása tette olyan összetartó csapattá az SBT-t, amit a mai napig nincs semmi és senki, aki meg tudna törni. Veszthetünk el falvakat, veszthetünk el szervert, de a köteléket és az egymás iránti lojalitást, odaadást, kitartást nem törheti meg senki!
Az erre való törekvésünk sikeres gyümölcse lett a V33, a V41, s majdnem a V50 is.
 
Utoljára egy moderátor szerkesztette:

Deleted User - 1528109

Vendég
Stormbringer:
V33-on letette a névjegyét az SBT. A győzelem után bíztál-e abban, hogy ez megismétlődhet? Ezt követően már feltétel volt a győzelem az elkövetkezendő világokon vagy csak játszottatok egy jót?

..Headshot..:

Igazából sosem azért mentünk be egy szerverre, hogy győzzünk. Nyilván örültünk a győzelemnek, de az oda tartó út sokkal fontosabb volt és fontosabb is marad, mindig. Mi sem vagyunk szentek, nem is fogok erről kertelni, de azt azért hozzáteszem, hogy törekedtünk arra, hogy szánt szándékkal sose tegyük tönkre más emberek játékát, az egyetlen elfogadható út az az elfoglalás volt. Jó érzés volt a győzelem, de a legnagyobb jutalmunk tényleg az volt az egész SBT-s pályafutás során, hogy rengeteg jó barátot szereztünk itt, s ezek a barátságok átnyúlnak egészen a való életre is.
Őszinte leszek, nem gondolkoztam azon, hogy győzünk-e a 41-es szerveren, egyszerűen csak bementünk játszani, jól érezni magunkat. Most elgondolkodtam, hogy hol rendelkeztünk a legerősebb kerettel, de végülis nem tudok dönteni, minden szerveren megvolt az az állományunk, akik a klánt húzták felfelé a hátukon. Hozzáteszem, mivel ez egy csapatjáték, így a csapatunkban egytől-egyig mindenkinek megvolt és meg is van a maga FONTOS(!) szerepe! Folyamatosan törekedtünk arra, hogy mindenki jól érezze magát és egyéni szinten is sikeres legyen, a problémákat nem söpörtük a szőnyeg alá, hanem próbáltuk azokat megoldani úgy, hogy senki se játsszon utána keserű szájízzel. A legfőbb cél tehát ez volt: elérni, hogy minden tagunk megbecsülve érezze magát, emellett sikeres lehessen. Ehhez lehetővé tettünk minden Tőlünk telhetőt.
S itt említeném meg a Teadélutánt, akik nélkül biztos, hogy nem sikerült volna elérni mindazt, amit elértünk: Skillerman, gabesz1111, Ujfiuu, lakatosandor, Fernie, meetx, MyReality, Abyss, emu420, Silonix, Sir Kamra, Zev0x. (Nincs sorrend)

Stormbringer:

Ők mit tettek hozzá az SBT történelméhez? Nyilván van oka, hogy megemlítetted őket is.

..Headshot..:

Van, amelyikőjüket még a V30-as Intrik-es korszakomból ismerek, van, akit még régebbről, van akit pedig későbbről. Folyamatosan bővítettük a vezetőséget, attól függetlenül, hogy szerettem éveken keresztül sok mindent magamra vállalni, a véleményüket mindig kikértem, próbáltunk mindenről együtt dönteni, átrágni az adott problémákat, megoldást keresni rájuk, a fő stratégiai lépések során is közös döntéseket hoztunk és megvitattuk a szembenálló álláspontjainkat. A való élet is ilyen. Minden vezető mögött ott van a "stáb", aki segíti. Ezek a srácok nélkül nem értünk volna el annyi mindent, mint amit sikerült. Az ő elméjük, stratégiai meglátásuk, nehéz időkben való segítségnyújtások kulcsfontossúgá volt. Emellett nem csak agyban voltak a toppon a szervereink során, de a gyakorlatban is sokat segítettek, legyen szó IRÉN-ek szervezéséről, helyettesítésekről, problémák kezeléséről, ami persze rengeteg levelezést is vont maga után. Hiába próbálkoztak ellenünk pszichológiai hadviseléssel, hiába próbálták "levágni a kígyó fejét", ennek a "kígyónak" bőven volt feje, ami támogassa az éppen bajban lévőt. Hozzáteszem, a Mi vezetőségünknek sem volt mindig tejfel az élet, az elvek nem csak a tagjainkra vonatkoztak, hanem Ránk, vezetőkre is. Kőkeményen.
 

Deleted User - 1528109

Vendég
Stormbringer:
Megemlítenél néhány alap szabályt, amelyeket igyekeztél beépíteni a klánba és rátok is ugyan úgy vonatkozik? (Gondolom ezek azok az alap pillérek, amelyeket annyi idő alatt fokozatosan építettél be a klán alap elveibe). Talán a kezdő klán vezéreknek ez sok segítséget nyújthat. :)


..Headshot..:
Nincs helye önzőségnek, semmilyen mértékűnek sem. Fontos az egyéni sikerélmény is, de csapat nélkül nincs senkinek sem esélye hosszútávon. Aki nem teljesítette a kéréseinket (ugyanis mindig csak kértünk, sosem parancsoltunk), aki nem vette ki a klán életéből a részét (támadás, védés), azokat egy idő után belsőre tettük.
A társainkat és az ellenfeleinket is tisztelnünk kell, mert mindannyian érző emberi lények vagyunk, nem pedig gép által vezérelt karakterek, tehát botok. Sosem szabad lebecsülni senkit, mert bárki okozhat meglepetést. Az IRÉN-ek során is szegény Teadélután tagjai mindig hallgathatták tőlem csapódás előtt, hogy "ez egy szar arma lesz"... inkább a legrosszabb verzióval számoltam mindig, hogy aztán max. kellemes meglepetés érjen, hogy milyen sikeresek is lettünk.
Az egyéni érdek nem írhatja felül a csapatérdeket. Aki képtelen volt ezt megérteni, az képtelen volt a teljesen önzetlen játékra is. Szintén nem tarthatott Velünk hosszútávon.

A vezetőség nem több, mint bárki más. Mi is csak emberek vagyunk, mint a többi játékosunk. Egyszerűen csak abban különbözünk, hogy Mi jogokat vettünk a kezünkbe, hogy koordináljunk egy közösséget. Nincs különbségtétel, továbbá az SBT kláncsalád sosem alklánokkal operált, hanem testvérklánokkal. Teljesen mindegy volt, hogy ki melyik klánunkban volt, az eszmék, a célok, az ellenfelek egy és ugyanazok voltak. Ahogyan a jogok és a szabályok is.
Mindezek összessége fontos, hogy a tagok egyenrangú félként játszhassanak, ne tegyünk különbséget köztük, mindenki véleménye, meglátása számít!

Stormbringer:

Ha már megemlítetted az armát..
Alapjában véve az SBT-t milyen klánnak titulálnád be? Erőszakos és terjeszkedő , avagy diplomatikus útón hódító típusú klán?


..Headshot..:
Némileg majdhogynem mindig volt diplomáciai kapcsolatunk, de nem túlzás azt mondani, hogy folyamatosan több frontos háborúkat vívtunk, SBT vs V41 és SBT vs V50... :D
Sosem volt cél a diplomácia mögé bújás, inkább vállaltuk a kudarcot is, de keményen, agresszíven játszottunk, kihívásokkal teli játékot kerestünk.


Stormbringer:
A kemény játékot bizonyítottátok v50-en, ahol hősiesen helyt is álltatok.
A jelenlegi, tehát a v56-os szerveren mik a kilátások, célok?


..Headshot..:
Ez egy nagyon spontán regisztráció volt, mindig hozzám vágtak valamit a többiek, hogy legyen már újra SBT, mikor indulunk már, csak még egy utolsót... majd megláttam az 56 indulását és csak úgy hirtelen azt mondtam pár nap poénkodás után, hogy menjünk. Összerántottam a csapatot ahogy tudtam, de sajnos már Tőlünk is jó pár öreg motoros kiesett, végleg abbahagyta a játékot. Én sem tudok már fele akkora aktivitással sem játszani, nemesegyszerűen csak azért jöttem/jöttünk vissza, hogy újra együtt legyen a csapat és átéljük az "SBT életérzés". Aztán lesz, ami lesz. Pár receptet már kiküldtünk.

Stormbringer:

Azok a jó receptek:)
Ha egy mondtadban elmondhatnád nekünk azt, hogy milyen SBT-snek lenni, akkor hogy írnád le?


..Headshot..:
Igen érdekes úgy a lét, hogy egy több, mint 100 főt számláló családdal rendelkezik az ember.

Stormbringer:

Egyébként érdekelne, hogy a játékos nevednek van- e valami köze az SBT-hez? Mert azt már sokunk tudja, hogy ahol felbukkan a ..Headshot.. fiók, ott szinte biztos, hogy megalapul az SBT klán is. Ezen kívül van-e valami párhuzam a neved és a klánod között?


..Headshot..:
V10 óta ez a felhasználónevem, le akartam váltani a Halo3-at anno, aztán a CS-s múltnak és a hihetetlen nagy kreativitásomnak köszönhetően ezt sikerült megálmodni. De amúgy nem, a nevem és a klán neve nem függ össze. A nevet anno Chaos-al hoztuk létre, de mivel mindig - mindenen vitáztunk, így már nem is emlékszem pontosan, hogy Ő akarta-e a BT-t én pedig a Shooter-t, vagy pedig pont fordítva... :p

Stormbringer:

Milyen embereknek ajánlanád azt, hogy jelentkezzenek a klánodba?


..Headshot..:
Aki kellőképpen aktív egy 0-24-es játékban, képes a személyes céljait félretenni, ha a csapatérdek azt kívánja, s az önzetlenség nem csak egy szó, hanem egy elv. Akinek nem kell könyörögni, hogy azt csinálja, amit kérünk, mert azt egy idő után úgyis megunjuk és parkolópályára tesszük. Alapvetően bekerülni sem könnyű, de könnyebb, mint bent maradni. Megvan a Mi saját keretünk már alapvetően, így csak minimális mennyiségben toborzunk, akkor is leginkább szeretjük Mi felkeresni azt, akire szükségünk van. Régebben még sokat foglalkoztunk új emberek tanításával, mára már kevesebbet. Ilyen kicsi világokon, ilyen prémiummennyiségek mellett egy kezdő játékos nem is tud sok mindent kezdeni, emellett alapvetően az ismertebb klánoknak már megvan a maga taglistájuk. Az más kérdés, hogy kik milyen mértékben toboroznak.

Stormbringer:

Végezetül, mondanál-e olyat még, amire nem kérdeztem rá, de szeretnél róla beszélni? Esetleg, valami útravalót, néhány jó tanácsot tudnál-e adni/mondani a kezdőknek?


..Headshot..:
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget az interjúra, emellett köszönet minden volt és jelenlegi tagunknak, hogy Velünk voltak/vannak, megtiszteltelés volt és megtiszteltetés jelenleg is Veletek egy csapatban lenni!

Köszönöm minden ellenfelünknek, hogy izgalmassá tették és teszik is a játékot!

Útravalónak egy kiló kenyeret szeretnék hagyni felvágottal.

Stormbringer:

Én köszönöm szépen azt, hogy ilyen beszédes voltál!
További jó játékot és sok sikeres armákat kívánok!:)



Köszönöm a figyelmet és innen is csókoltatom Headet a riportért!
Bármilyen építő jellegű kritikát fogadok mindenkitől!:)
 
Fent