Riportok Dééév

Jacke.

Inaktív ❤
Ex-Csapattag
A reakció pontszáma
1.173

deeev.jpg

Egy roppant érdekes alanyt hoztunk ma is nektek, akit bizonyára többen is ismertek. Az alany nem más, mint Dééév ! Kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!



-NooBLeadeR-
Mikor kezdted a klánháborút? Melyek voltak az első élményeid? Egyedül kezdted a játékot, vagy barátaiddal?

Dééév
2009ben v3on játszottam először. Egy volt gimnáziumi osztálytársam (v3on Uwalla, később v29en eobeo néven játszott) talált rá a játékra, és hívott engem, valamint egy másik volt osztálytársunkat (krucsikosmancsli). Az első nekifutásról őszintén szólva nem sok emlékem van, de nem is tartott sokáig. Uwalla és én abbahagytuk elég hamar (én 20 falunál), krucsikosmancsli viszont maradt, és cirka másfél évvel később megkérdezte, nincs-e kedvem visszatérni. Volt egy 200 falus abbahagyó fiók a klánjában, amit végülis rövid győzködés után átvettem. Így kezdődött minden. Játszottam egy rövid ideig, aztán kihagytam 1.5 évet, és belepottyantam egy 200 falus frontközeli fiókba. Jó buli volt.

-NooBLeadeR-
Ki tanított meg játszani, vagy hogyan tettél szert a mostani tudásodra?

Dééév
Nem tudnék olyan személyt megnevezni, aki a szó szoros értelmében "tanított" volna. Inkább olyanok voltak, akikkel együtt tanultam. A fent említett két ember v3on és v29en (ahova szintén ők hívtak be egy hosszabb kihagyás után) voltak azok, akikkel karöltve talán a tudásom legnagyobb részét összeszedtem. Rajtuk kívül Firemastert tudnám még kiemelni, akivel a Randomos időkben rengeteget beszélgettem a játékról, stratégiáról, stb.

-NooBLeadeR-
Mit gondolsz, hogy milyen szinten áll a jelenlegi játékostudásod?

Dééév
Magas :D Annyira nem tartom összetettnek és bonyolultnak a játékot, hogy 1-2 végigjátszott világ alatt ne lehessen játéktudásban magas szintre eljutni, ha valaki kellő komolysággal és alázattal áll a dologhoz. Persze biztos vagyok benne, hogy tudnál olyat kérdezni a játék mechanizmusával kapcsolatosan, amire nem tudnám a választ (vagy nem lenne pontos a válaszom).

-NooBLeadeR-
Mely klánokkal harcoltál eddig? Melyik volt köztük kiemelkedő, és amelyikkel ha holnap hívnának bármikor újra játszanál?

Dééév
Ahol komolyabban játszottam: ND (v3), TE (v29), Random (v38/47), OS (v55), Cotl (v73)

A 47es Random áll a legközelebb a szívemhez, és ott éreztem úgy, hogy összességében a legjobban teljesítettünk. Viszont nehéz összehasonlítani a világokat (és a klánokat). 29en és 73on nem voltunk komoly kihívás elé állítva, 38on nem voltam ott végig, 55ön kvázi esély nem volt 1v3 kontinenssel, 47en pedig az ellenfelek csapatmunkája nagyon messze volt a jótól.

A Random volt az a klán, ahova mindig visszatértem, mikor hívott Sophie. Viszont azok a volt Randomos tagok, akikkel szerettem együtt játszani, már kb kivétel nélkül abbahagyták a játékot.

-NooBLeadeR-
Van-e olyan játékos vagy klán, aki kivívta ellentéted, és ha teheted mindig ellenük játszol?

Dééév
Oh boy. Az szerintem senki előtt nem titok, hogy Lightrex és az FS (hú de furcsa így hívni őket) a megvetésem fő célpontjai. Aki jobban ismer, annak az sem titok, hogy elég hosszú játékoslista van, akiket nem szívlelek különböző okok miatt. A világok kiválasztásánál inkább az szokott szempont lenni, hogy ne legyenek a klánomban olyanok, akikkel nem jövök ki jól. Az ellenfél személye kevésbé érdekel.

Egy vicces ellenpélda persze van. v55re vadiék végülis azzal beszéltek rá, hogy swak ott lesz a frontunkon. Csak sajnos swak nem volt hajlandó áthelyezni magát oda. Pontosabban akkor jött csak frontra morálharcosként, amikor diplomáciával eldőlt már a szerver.

-NooBLeadeR-
Vezettél-e már klánt? Nyertél-e már klánvezérként, vagy buktál-e vezetőként?

Dééév
Hivatalosan nem vezettem klánt. Társvezér-szerűség voltam 29en és 47en. De inkább nevezném magam mezei játékosnak, akinek sokszor kikérték a véleményét (bár igazából ki se kellett kérni, anélkül is előszeretettel belepofáztam mindenbe :D), és idővel egyre több jogot kaptam. Főleg ahogy koptak ki vagy váltak inaktívvá a tényleges vezetők. Eddig emlékeim szerint csak győztes világokon fordult ez elő.
 

Jacke.

Inaktív ❤
Ex-Csapattag
A reakció pontszáma
1.173
Dééév



Folytatjuk riportunkat egy igen érdekes alannyal, Dééév-el beszélgetünk!


-NooBLeadeR-
Volt e olyan ellenfeled akivel ellenséges oldalon kezdtetek majd később össze barátkoztatok? Hogyan történt?

Dééév
Volt néhány játékos, akikkel először ellenfélként találkoztam, aztán később játszottunk egy oldalon és jóban lettünk. Ilyen például vadi és Anti a 38as DSA-ból, de szigorúan véve a tanárfejű almighty Sejhajt is mondhatnám, mert v29en dual volt az egyik DA-s fiókban. Akit még megemlítenék, az Wmwinters. Vele v47en talán a hivatalos tűzszünet kiterjesztése miatt kezdtünk el beszélni, aztán a szerver alatt/után jóban lettünk. Vele emlékeim szerint csak ellenfélként találkoztam.

-NooBLeadeR-
Lennél-e klánvezér a jövőben, ha igen miért? Vannak-e ilyen ambícióid? Ha nem, akkor miért?

Dééév
Mindannyiunk érdekében ezt az opciót én inkább nem erőltetném. Türelem és empátia terén nem állok túl jól, ami vezérként nem túl előnyös.

-NooBLeadeR-
Mi a legviccesebb történet, ami eszedbe jut az általad legjobban kedvelt klánvezérről?

Dééév
Kiváló, ez pont jó lesz az előző kérdés után :D Eltekintve attól, hogy random eltűnt a szerverekről (lehet hogy csak hű akart maradni a klán nevéhez), én Sophie-val jöttem ki a legjobban a vezéreim közül. Ő mindig szerveztetni akart velem valamit, de sokszor belátta, hogy jobb engem hagyni játszani. Az alábbi párbeszéd egy kiváló példája ennek:
-van kedved támadást szervezni?
-attól függ. seggberakhatom azt, aki nem indít, vagy késik 8 órát?
-jó, akkor én szervezem


-NooBLeadeR-
Van-e olyan játékos, akit a legjobbnak tartasz? Ha igen, miért gondolod így róla?

Dééév
Nincs olyan objektív mutató ebben a játékban, ami alapján sorrendbe lehetne helyezni játékosokat, így "legjobb" sincs szerintem. Inkább fogalmaznék úgy, hogy van néhány játékos a tápláléklánc csúcsán.
Én elsősorban
Firemastert emelném ki. Benne egy aktív, segítőkész játékost ismertem meg jó stratégiai érzékkel, aki védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményt tudott nyújtani több világon keresztül.

-NooBLeadeR-
Te milyen védekezési stratégiát használsz? Mikor kaptad életedben a legtöbb bejövő támadást, és mennyi volt az? Sikeresen levédted?

Dééév
Nem hiszem, hogy sok extra lenne a védekezésemben. Az elsődleges mindig annak a megállapítása, hogy ki lesz várhatóan az éles célpont. A fakescripttel kiszórt támadásokat általában rendkívül könnyű megkülönböztetni, és rendszeres falucimkézéssel még jobban le lehet redukálni azoknak a bejövőknek a számát, amik ténylegesen élesek lehetnek. Sokan pánikolnak pár100 bejövőtől akkor is, ha teljesen nyilvánvaló, hogy nem ők a célpontok. Ha élesre számítok, akkor ráfoglaló nemesek lerakása, frontközeli seregek mozgathatóan tartása, ellenfél frontközeli seregeinek leölése akár stackeléssel, akár előnemes+ráidőzítéssel, nagyjából ezek a fő prioritások.

Őszintén szólva olyan egetrengetően nagy támadásokat nem kaptam. v29en kaptam a legnagyobb támadást a DA-tól, de nem egy napra koncentráltak, hanem kb egy hétig volt minden napra 1000 fölötti bejövő. Azt az akciót pluszban zártam :D

-NooBLeadeR-
Melyik volt a kedvenc világod, és miért?

Dééév
v47et élveztem a legjobban. A fronton kezdtem, így nem kellett költözéssel bajlódni. Jó szomszédságom volt, a takacsdani+vadi fiók és Firemaster között helyezkedtem el, akikkel remekül tudtam együtt dolgozni. Armáknál általában annyit mondott a szervező, hogy beszéljek vadiékkal, és menjünk akire akarunk. Harc szempontjából egy rendkívül élvezetes világ volt, ahol jelentős hátrányból kellett magunkat visszaküzdeni. Különösen szalával harcoltam jókat, akivel a végére két különböző frontom is volt, és a végsőkig kitartóan küzdött.
Ezen kívül rengeteg vicces dolog történt ott, amiken jó nosztalgiázni.


-NooBLeadeR-
Emlékszel az első védekezésedre?

Dééév
Az első védekezős emlékem a fent említett DA arma. Kisebb támadásokat biztos kaptam előtte, de az volt az első, ami nyomot hagyott bennem. Emlékszem hogy izgatott voltam, mikor először átléptük az 1000 bejövőt. Aztán 2-3 nap után már kezdett idegesítő lenni a dolog. Eleinte még meg tudtuk oldani eobeo-vel, aki a dualom volt, de egy idő után helyetteseket kellett keresni pár órára. Ez sokszor azt eredményezte, hogy bent maradtak seregek támadások előtt. Azóta is utálom, ha helyettest kell keresnem.

-NooBLeadeR-
Ha jól tudom a Világ 47-en mondhatjuk, hogy Te vezetted a Randomot. Persze tudom te társvezérként hivatkozol magadra. De járt ez neked plusz teherrel? Miben bontakozott ki pontosan a Te vezetésed?

Dééév
Nem mondhatjuk :DKimi és Fire voltak a vezérek. Csak a végefelé mindkettőjüknek megcsappant az aktivitása többé-kevésbé. Ami plusz teher volt, az a véget nem érő levelezés egy-két játékossal, akik nem vettek részt a támadásokban, vagy rossz volt nézni amit csináltak "támadás" címszó alatt. Illetve a piros tengeres, folyamatos támadás alatt álló astaw41 fiókba is komoly kihívás volt védelmet vadászni, ugyanis mindenki azt mondta, hogy mindene kint van fronton. Ez egyrészt nem mindenkinél volt igaz, másrészt voltak indokolatlanul túlvédett frontos fiókok. Nagyrészt ezeket a problémákat kellett orvosolni.

-NooBLeadeR-
Van olyan játékos, aki ha hívna téged játszani, akkor is mennél vele egy klánba, ha rajta kívül szinte csak olyan játékos van a klánba, akivel nem jössz ki jól?

Dééév
Az azért ritka, hogy csak olyan játékos legyen valahol, akivel nem jövök ki jól :) Az 55ös OS-be nagyrészt vadi miatt léptem be (meg persze swakot levadászni), és a 73-as Cotl-be se mentem volna, ha nincs DJ. Mindkét klánban akadtak olyanok, akiket nem szívlelek. Szóval igen, megfelelő körülmények között hajlandó vagyok egy bizonyos mennyiségű ellenszenves embert tolerálni.

-NooBLeadeR-
Szerinted mi a jó klántárs tulajdonsága? Miért?

Dééév
Az aktivitás nyilván alapkövetelmény. Ha valaki nincs frontközelben, akkoris könnyen célponttá válhat, ha láthatóan alig lép be. Fontos a megbízhatóság mind olyan szempontból, hogy az illető nem szivárogtat információt másoknak, nem lép át az ellenfélhez, mind pedig olyan téren, hogy teljesíti a rá kiszabott feladatokat (védőküldés, armán való részvétel, akár helyettesítések amiket elvállal). Fontos a jó kommunikációs készség/hajlandóság, hogy ne kelljen 3 napot várni, mire valaki válaszol egy levélre, és képes legyen adni egy értelmezhető választ. Fontos a kompromisszumkészség, hogy valaki hajlandó legyen a csapat érdekeit nézni akkor is, ha a saját fiókja szempontjából áldozatot kell hoznia. És természetesen nem elhanyagolható a játéktudás, vagy a tanulásra való hajlandóság. Nem kell mindent tudnia valakinek ahhoz, hogy hasznos játékos legyen, de tudnia kell beismerni, ha valamit nem tud/nem jól csinál, és hallgatnia a jobb játékosok tanácsára.

-NooBLeadeR-
Volt-e már nehéz dolgod egy játékossal? Ha igen mi volt azaz eset ha elárulhatod a neve elmondása nélkül?

Dééév
Biztonsági öveket becsatolni, rázós szakasz következik. Volt több ilyen, de egy úriember kiemelkedik mind közül. Hősünk elkezdte "fronton" (értsd: volt mellette olyan, aki nem volt klántárs. erre ő később frontként hivatkozott) a szervert, kb azonnal el is hordták. Újrakezdett a kékben. Az armáknál sose sikerült eltalálnia a megfelelő napot csapódásra, össze-vissza hányt ki mindent. A "nuke"jai általában úgy néztek ki, hogy hol ez nem volt benne, hol az nem volt benne. Védelemszervezésnél közölte, hogy neki nincs otthon semmi. Fiókellenőrzésnél többszázezer védőt számoltam össze (full kéktengeres fiók), de úgy, hogy 17000 lándzsa és más semmi az egyik faluban, 13000 kard és más semmi a másikban. Kiadtam neki koordinátákat hova küldjön védőket, és elindított 1500 katapultot egyben (új lovagrendszeres világ, szóval fáklya már nem volt), volt ahova lovasíjászokat küldött mint "védelem". Mikor beütöttünk egy fiókot, elkezdett lakatolni össze-vissza, 1.5 napról éjszakaiba elindult két zöld nemessel 6 óra különbséggel olyan falura, ami tőlem 2-3 mező távra volt.
Természetesen az ő álláspontja az volt, hogy ő 7 éve játszik, szóval ne szóljak bele mit hogyan csinál. Meg ő ott volt a fronton, és nem segítettünk neki. Meg volt valami "kis pénz, kis foci" dumája is, amit azóta sem értek. Fizetést próbált kérni azért cserébe, hogy ne legyen 'tard? Végül hosszas, eredménytelen levelezgetés után úgy döntöttem, hogy kidobom a klánból.


-NooBLeadeR-
Melyik klán ellen volt eddig a legnehezebb harcod? Nyertél? Ha igen miért? Ha nem szerinted mit hibáztál és mit csináltál volna másképp?

Dééév
Az NN ellen, mert telepakolták a frontot előttem morálharcosokkal :D
Egyértelműen a
DSA ellen volt a legnehezebb. Azon túl, hogy kiváló játékosaik voltak, rengeteg olyan hátráltató tényező volt, mint például Sophie lelépése (keleti frontszomszéd gone), schimoda banja (nyugati frontszomszéd gone), voltak mögöttem kevésbé aktív tagok akik random falvakat buktak (szóval random Random falubukások voltak), szóval még ékfalvakkal is vesződni kellett. Aztán jött a Győző-féle dualosodás, a kapott ban, ami alatt szépen szét lett verve a frontom. A győzelem összejött, de nekem személy szerint egy nagyon szenvedős világ volt.

-NooBLeadeR-
Van-e olyan klánvezér, aki motivált téged, és vagy kivívta a tiszteleted csatában?

Dééév
Ha úgy vesszük, Light adott némi extra motivációt, hogy odaérjek mellé 73on mielőtt elfogynak a falui.
Tisztelet terén én nem korlátoznám a dolgot csak a vezérre. Például a v47es FF klán szinten szimpatikusan küzdött. Nem tudom, ki volt a hivatalos fővezér, de nyilván nem egy emberen múltak a dolgok. Minden vezérnek vannak segítői és játékosai, akik nélkül nem érhetne el eredményeket.

-NooBLeadeR-
Szerinted a védekezést is hasonlóképp megkell szervezni, mint a támadást, vagy az egy jóval egyszerűbb folyamat?

Dééév
Ez nagyban függ attól, mennyire értik a dolgukat a frontos játékosok. Sokan esnek abba a hibába, hogy privátban bekérnek védelmet mindenki tudta nélkül, mert van 50 bejövőjük. Vagy abba, hogy minden falut le akarnak betonozni, miközben mások nagyobb támadást kapnak. Ha nincsenek ilyen védelemszívó feketelyukak, akkor központi szervezés nélkül is lehet hatékonyan védekezni. Illetve a központi védelemszervezés is lehet káros, ha abszolút fogalmatlan játékos kezében van az irányítás. Valamelyik pp-s világomon előfordult ez. Volt egy védelemszervező, aki lebetonoztatta a centrumnál elhelyezkedő nyilvánvaló fake célpontot, és ezzel sikerült a teljes peremet elbukni, mert oda nem jutott már semmi. Persze mentségére legyen szólva, hogy nem volt őrtorony, szóval oroszrulett vót!

-NooBLeadeR-
Mire szoktál törekedni a diplomáciában? Vagy szerinted mire érdemes egy diplomáciában törekedni?

Dééév
Diplomáciával nem igazán szoktam foglalkozni, maximum javaslatokat teszek, amiket általában figyelmen kívül hagynak az emberek. Amit én az évek alatt több vezetőnél megfigyeltem, hogy sokan hoznak egy döntést a világ korai szakaszában, és akkor sem hajlandóak ezt megváltoztatni, mikor a klánjuk többé nem profitál a kialakult diplomáciai helyzetből. Ennek legékesebb példáját v3on éltem át, ahol az ND-nek volt egyetlen ellenfele (TLB), egy MNT-s kláncsaládja (JOR), és néhány szövetséges. Mikor a TLB megtört, a legnagyobb szövetséges (PPL család) elkezdte betoborozni a klán maradványait. Közben ők háborúban álltak a JOR-ral, amiben nyerésre álltak. Dicső vezetőnk álláspontja pedig az volt, hogy a PPL egy nagyon értékes szövetséges, szóval nem szólt semmit a menekültek toborzása miatt. Nem tudom mi lett volna, ha a vezetőség beáll a JOR mellé, és felvállalja a harcot a PPL ellen. De ragaszkodni a szövetséghez egy ilyen helyzetben a legrosszabb döntés.
 
Utoljára szerkesztve:

Jacke.

Inaktív ❤
Ex-Csapattag
A reakció pontszáma
1.173
Dééév



Úgy érzem elég sok újdonságot sikerült megtudni Dééév-ről, folytassuk hát az interjút, jó szórakozást!


-NooBLeadeR-
Visszatekintve, milyen volt az első klán ahová bekerültél? Milyen volt a hangulat? Hogy érzed milyenek lennének ők a mai játékban?

Dééév
Összességében pozitív emlékeim vannak az ND-ről. Jó volt a közösség, nem nagyon emlékszem vitákra és ellenségeskedésre. Még a szövetségi fórumokon is nagy élet volt, nem csak 50 "sziasztok" üzenet a fórum létrejöttekor, aztán kósza "jó reggelt"-ek a későbbiekben, mint manapság.

Azt nehéz lenne megtippelni, hogy egy-egy régi játékos/klán mire lenne képes a modern világokon. Harcoltam vkorai játékosok ellen, akiknek a legfőbb erősségük a múltról való áradozás volt. Régen ennyi kardjuk volt annyi napon keresztül, és hú de megfogtak mindent. Aztán általában csak azt a falut nem bukják el, amire nem megy támadás. Néhány v3-as játékossal nyertem közösen világot (recsiloz, hcsf, Korpia), de konkrétan az ND-ből szerintem senkivel nem találkoztam v3 óta. Sokat változott a játék, nem tudom kik tudnának alkalmazkodni az új körülményekhez, és kik nem.

-NooBLeadeR-
Mit gondolsz az ellenfélről? Hogyan fogalmaznád meg a jó ellenfél fogalmát?

Dééév
Azt tartom jó ellenfélnek, aki kihívás elé állít. Aki betartja a játék szabályait (legyen az akár írott, akár íratlan szabály). Akivel lehet normálisan beszélgetni egy-egy csata után. Sokkal jobb olyan ellen harcolni, aki képes gratulálni ha legyőzted, nem pedig ki akarja irtani a családod!

-NooBLeadeR-
Játszottál magányos farkasként, ha igen milyen volt? Meddig jutottál?

Dééév
Akaratomon kívül egyszer-egyszer előfordult ilyen. A legviccesebb ilyen eset v43on történt, ahol az engem belsőzni készülő tag nullázódott ki, és maradtam ott egyedül 7 faluval a Gsz klán közepén. Az első pár napban még én foglalgattam tőlük, és pár hétig tudtam tartani magam. Volt egy tagjuk, aki kb napi szinten támadott, de mindig csak ugyanarra az egy falura. Azt kell hogy mondjam, hogy nem volt kifejezetten optimális stratégia a részéről.

Tudatosan nem vállalnék be ilyesmit. Egy idő után egy értelmesebb klán célkeresztjébe kerülnék, és folyamatos támadások/rombolások mellett előbb-utóbb kifogynék az erőforrásokból.

-NooBLeadeR-
Szerinted fontosok a játékban az úgynevezett "plecsnik"? Mi az értéke egy plecsninek számodra?

Dééév
Minél többet játszok, annál kevésbé látok bennük értéket. Vannak játékosok, akik sok világot megnyertek, de egyik győzelemhez sem volt közük érdemben. Vannak, akik azért lesznek top1 LE/LET/LEV, mert önmagukat (vagy a társaikat) ütik a szerverek utolsó heteiben. Vannak, akik még a napidíjaikat is számontartják.

Vannak olyan plecsnik, amik remek teljesítményeknek állítanak emléket, és vannak, amik gyenge játékosok egóját hivatottak boostolni. Sajnálatos módon az újabb világokon inkább az utóbbi a jellemző.

-NooBLeadeR-
Egy örökvitakérdés, hogy hogy néz ki egy ideális támadó falu és védő falu? Szerinted függenek-e egymástól?

Dééév
Szerintem nincs olyan, hogy ideális seregösszetétel. Ízlés kérdése. Persze vannak, akiknek katasztrófális az ízlése :D Én például szívem szerint hipóval kimosnám a szemeimet, mikor nuke-ban 1000 kémet látok, lovasíjászokat, NL-eket, 100 kost (vagy éppen 1000et), 300 katát, stb. Védőfalunál a legvadabb dolog amit láttam, a kardforgató only (olyan faluban, ahol a barakk 17es volt, az istálló pedig 20as).

Engem nem szokott érdekelni, hogy az ellenfél milyen nuke-okat/vf-eket használ, maradok a megszokott rendszeremnél. Támadóknál ez 300 kos, 1 kém, szituációtól függően 0-30-60 kata. A bárdos-KL arány pedig ahogy éppen sikerül. Védőknél pedig általában törekszem a gyorsan képződő és gyorsan mozgatható összeállításokra.

-NooBLeadeR-
Ha lenne egy szabályzati pont, amit megváltoztatnál, melyik lenne az, és miért?

Dééév
Számomra a buff fiókokkal kapcsolatos szabály az, ami a leginkább wtf. Hivatalosan úgy hangzik a szabály, hogy csak akkor szabálytalan a buff fiók, ha egy ugyanahhoz a személyhez köthető, mint a buffolt fiók. De ha egy személyhez kötődik a két fiók, az multizás, és erre van külön szabályzati pont. Viszont mivel sok esetben a buff fiók tulajdonosa dualként csatlakozik a buffolt fiókhoz, ezért lényegében egy személyhez tartoznak a fiókok. Szóval na.

-NooBLeadeR-
Te eltörölnéd a morált, vagy szerinted hasznos a játékban?

Dééév
Haha, pár hónapja írtam egy regényt support ticketben, hogy miért hülyeség a morál :D De itt most rövid leszek. A morál inkább hátráltatja a nagy játékosokat, mintsem segíti a kicsiket. A kis, kezdő játékosnak nem lesz attól jobb, hogy nekem 1 helyett 3 nuke kiütni őt. És a morál csak akkor fogja segíteni, ha védőt gyárt, és nem fejlődik. Abban pedig sem izgalom, sem fejlődési lehetőség nincs. Ezáltal valamennyire bele is neveli a kezdőkbe, hogy meg se próbáljanak fejlődni.

A morál elsősorban arra jó, hogy olyanok élhetnek vissza vele, akiknek nincs szüksége rá. A végjátékban pedig kifejezetten frusztráló, hogy régen eldőlt a világ, de még össze kell szedni x%-ot, és minden egyes falun -20% szerencse és 35 morál mellett halnak a nukek olyan 1falus játékosokon, akik egész szerver alatt csak védőt képeztek a 3000 pontos falujukba. 73 végén is jó buli volt az ilyenekkel vesződni.

-NooBLeadeR-
Hogyan szoktál startolni? Mi a te stratégiád? Ha nyilvános megosztanád velünk?

Dééév
Elég lassú starter vagyok, főleg mert mindig elfelejtem mikor indul a világ. Az elején kiképzők, tanya, raktár, sereg, farm, barbárnevelés a menü. A kovácsom 12 szokott lenni, mikor elkészül a 30as tanya, és a bányákat sem szoktam különösebben magasra húzni. Játékost ritkán támadok, amíg nincs kész a nuke és vonat. Nekem valószínűleg sosem lesz első falufoglalós plecsnim :D

-NooBLeadeR-
A játék melyik szakasza az, ami a kedvenced? Miért?

Dééév
A kezdést szeretem, amikor még nyugodtan lehet farmolni, és nem kezdődik el a barbizabálás. Szeretem a versengéseket a napi farmrekordokért a többi farmb*zi ellen (kivételt képeznek azok, akik a buff fiókjaikat farmolgatják, és 5 falufosztásból triplázzák az aktuális rekordot). Ez az az időszak, amikor minden napra jut valami izgalom. Legalábbis számomra :)

-NooBLeadeR-
Melyik a kedvenc végjátéktípusod?

Dééév
Eddig csak dominancia alapú világokon játszottam, az újabbakat annyira nem is igazán vágom, hogy működnek.

-NooBLeadeR-
Szerinted melyik világon kezdtél már „tudatosan”, taktikusan játszani? ekkor melyik klán tagjaként játszottál és ki volt az ellenfél?

Dééév
v29 elején már mindenképpen. A szerver elején a WeKing klánban voltam, amiben kizárólag a baráti társaságomból voltak emberek (a többség kb be se lépett, talán öten voltunk akik csináltak is valamit). Már az első foglalásainknál közösen támadtunk kisebb klánokat, időzítve, kosvonatokkal. A barbár nevelést is ott kezdtük el először eobeo-vel. Konkrét ellenfél csak később lett, először Nighthawk F#-ja, miután beléptünk a WOGA klánba.

-NooBLeadeR-
Mennyire vagy alkalmazkodó típus (lehet klánhoz és személyhez)? Illetve, mennyire tudsz haladni a korral? Minden újítást hamar elsajátítasz vagy nem igazán? Melyek azok az újítások, amelyek tetszenek neked és miért?

Dééév
Fogalmazzunk úgy, hogy hajlandó vagyok alkalmazkodni másokhoz, ha mások nem hajlandóak alkalmazkodni hozzám :D Dualozni például azért nem szeretek, mert megvan a saját rendszerem, ahogy szeretem csinálni a dolgokat. Vannak, amiket meg tudok szokni, de jobban szeretem, ha a másik személy alkalmazkodik hozzám. Ami egyébként nem minden esetben jár számukra tényleges áldozattal. Pl két olyan dualom is volt, akiknek mániája volt ráküldeni valami építősablont minden falura. Én pedig mindig leállítottam az építéskezelőt, és építettem kézzel, mert úgy szeretek.

Amelyik újítások érintenek, azokat elsajátítom gyorsan. Arról például fogalmam sincs, hogy hogy működik az erőd vagy az egyetem, mert nem játszottam még olyan világon, ahol szükségem lett volna rá, hogy tudjam.

Az újítások közül ami elsőre beugrik és többé-kevésbé tetszik, az a lovagrendszer átdolgozása. Régen a lovagnak akkor volt egyedül értelme, ha volt fáklyád. Abban az esetben viszont undorítóan erős lett. Most sokkal több variációs lehetőség van. Nincs is szebb, mint megnyitni egy lovagos b*szónuke jelentését. Kivéve ha üres faluba megy. Vagy betonba. Ami viszont borzalmas benne, az a random faktor. Az, hogy minden világ végén van 50 könyved, amit kb feldughatsz magadnak. Az újrahasznosítás opció megoldhatná ezt, de mikor akarsz egy level 1-es támadókönyvet, és egymás után 7x váltogatja védő-utility között mire hajlandó beadni a támadót, akkor egy életre elmegy a kedved ettől az opciótól. Ha például kiválaszthatnád, hogy mire szeretnéd lecserélni, az sokat javítana a helyzeten.

-NooBLeadeR-
Mitől jó egy játékos? Egyáltalán kimondható egyértelműen valakire, hogy jó játékos?

Dééév
Ahogy "legjobb" játékos nincs objektív összehasonlítási alap híján, úgy a "jó" játékos is egy elég szubjektív kérdés. Régebbi riportokban találkoztam olyan nevekkel a "legjobb" játékost illető kérdéseknél, akit én középszerűnek tartok. És olyannal is, akit több világon összeszedett személyes tapasztalat alapján tartok kifejezetten rossz játékosnak.

Az én személyes megítélésem szerint jónak nevezhető az, aki legalább támadásban potens (tehát pontos, tud hihetően fakelni, értelmes seregösszetételekkel dolgozik, igényesen megtervezi a támadását), képes kezelni a nyomást, és van némi stratégiai érzéke (vagy ha nincs, akkor hallgat arra, akinek van). Védekezni sem árt tudni, de annak a hiánya talán kevésbé probléma. Eleve nem mindenki kerül célkeresztbe.

-NooBLeadeR-
Mitől jó egy klánvezér? Egyáltalán kimondható egyértelműen valakire, hogy jó klánvezér?

Dééév
Ezt még komplexebb kérdéskörnek tartom, mint a jó játékos fogalmát. Ki számít jobb vezérnek? Aki győzelemre vezeti a klánját, de a klánon belüli hangulat pocsék, vagy az, aki egy kiváló közösséget épít, ami valószínűleg soha nem fog sikereket elérni?

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy a győzelem nem a klánvezéren múlik. Leszámítva azt, hogy a tagságot ő válogatja össze. Ebből kiindulva a jó klánvezér képes a megfelelő tagság összegyűjtésére (és nem azzal a stratégiával, hogy "felveszek mindenkit, aztán aki nem kell azt majd lebelsőzzük"). Ezen kívül türelmes, kitartó, jó kommunikációs készséggel rendelkezik, szerény, alázatos, empatikus. Az én szememben nagyjából ezek a tulajdonságok jellemeznek egy jó vezért.

-NooBLeadeR-
Te kit ajánlanál a következő riportalanyunknak? Volt-e olyan kérdés, melyet hiányoltál és szívesen megválaszoltál volna? Ha igen mi volt az?

Dééév
Először is köszönöm Antinak, hogy beajánlott! Az ő listáján már szereplőket nem fogom én is ajánlani, szóval én mondanám Korpiát. Azt nem tudom elvállalja-e, de ő sok mindent megélt már ebben a játékban, biztos vannak érdekes storyjai.

Kérdések terén nincs hiányérzetem, inkább éreztem azt, hogy sose fogynak el :p
Köszönöm a lehetőséget, egy élmény volt!
 

Messala

Tőzsdecápa
A reakció pontszáma
2.181
Nagyon tetszett az interjú! Örülök hogy egy másik arcát is megismerhettük Dééévnek!
Zárójelben: :) (fura hogy minden player ki lett emelve..de pont Szalát az egyik legjobb ellenfelét sikerült kis betüvel nem kiemelve leírni!)
Ezt a magas labdát nem hagyhattam ki!:)
De tényleg tetszett Respect!
 

Tüptüptüp

Well-Known Member
A reakció pontszáma
1.671
Nagyon tetszett az interjú! Örülök hogy egy másik arcát is megismerhettük Dééévnek!
Zárójelben: :) (fura hogy minden player ki lett emelve..de pont Szalát az egyik legjobb ellenfelét sikerült kis betüvel nem kiemelve leírni!)
Ezt a magas labdát nem hagyhattam ki!:)
De tényleg tetszett Respect!
mindenkinek a nevét kisbetűvel írtam, aki így szerepel/szerepelt a játékban. ami pedig a kiemelés elmaradását illeti, gondolom szerkesztés közben elsiklottak felette :) @-NooBLeadeR- vagy @Jacke. ezt tudják orvosolni!
 

Jacke.

Inaktív ❤
Ex-Csapattag
A reakció pontszáma
1.173
Köszönjük az észrevételt, természetesen orvosoljuk a dolgot.

Köszönjük az interjút Dééév! Tartalmas és érdekes volt,
 
Fent